MP-förslag om sprutbyte förverkligas


Sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP), meddelade igår att ett försök ska genomföras med sprutbyte i Stockholms län. Det är en glädjande helomvändning från henne och Moderaterna, som fram till nu har varit mot sprutbytesprogram som ett sätt att minska smittspridningen av HIV och hepatit.

Bakgrunden är ett förslag från oss; Miljöpartiet i Stockholm stad, som hade med införande av sprutbytesprogram i vårt budgetförslag för två år sedan. Av rädsla för att förlora en votering om införande av sprutbyte - eftersom flera ledamöter hos FP och KD var för - gick Moderaterna med på en utredning. Det är denna utredning, som Stockholms stad och landstinget har gjort gemensamt, som nu föreslår sprutbyte. 
 
Två krav för sprutbyte finns som borde lugna alla som känner sig tveksamma:
1. För att få klartecken för sprututbyte måste kommunen och landstinget visa att det finns en fungerande vårdkedja för att rehabilitera missbrukare. Utredningen föreslår också att sprutbyte blir en del av ett paket för förbättrad missbruksvård.
2. För att få en ren spruta måste en redan använd spruta lämnas in.
Mängden sprutor i omlopp kommer alltså inte att öka om sprututbyte införs. Dessutom måste personen som vill ha en ren spruta besöka en sjukvårdsklinik, vilket ökar möjligheterna att motivera till avgiftning och rehabilitering.

Att sprututbyte verkligen begränsar spridningen av HIV och hepatit - och inte heller ökar missbruket - har FN och EU konstaterat. Svensk lagstiftning, som ger klartecken för kommuner och landsting att tillsammans införa program med sprututbyte, har funnits i några år. Ingen kommun mer än Malmö och Lund har dock vågat ta steget att införa det. Därför blir försöket i Stockholm extra viktigt - många kommuner kommer att följa det med intresse...

Läs artikel i DN.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0