Sjukförsäkringsbeslutet öppnar väg för klimatpaket


För en stund sedan röstade USA:s senat igenom en genomgripande reformering av hälso- och sjukvårdssystemet. Det är ett historiskt beslut. Det är nu högst sannolikt att det blir hälso- och sjukvård för nästan alla amerikaner. Dessutom innehåller lagpaketet också kraftigt förstärkt skydd för de amerikaner som redan har försäkring.

Det som återstår är att representanthusets version av hälso- och sjukvårdsreform ska jämkas samman med senatens version. Det troliga är att senatens version i princip blir den som går igenom. Beslutet i senaten togs med 60 röster mot 39, vilket är minsta möjliga marginal eftersom 60 röster krävs för att avbryta debatten och gå till beslut. 60 är också antalet personer i den demokratiska senatorsgruppen, där alla röstade för. Samtliga närvarande republikaner röstade emot. I representanthuset däremot räcker det med minst hälften av 435 ledamöter.

Därför kommer Demokraterna i representanthuset att vara mycket försiktiga med att göra förändringar i senatens version. Om en enda demokratisk senator inte vill ha den sammanjämkade versionen har ju Demokraterna inte längre tillräcklig majoritet. Så räkna med ett definitivt och historiskt beslut om hälso- och sjukvård under januari...

Beslutet är väldigt viktigt också för kommande beslut i klimatfrågan under 2010. Arbetet med ett klimatpaket pågår i kongressen, som innebär utsläppsminskningar med 17 eller 20 procent fram till 2020. En förutsättning för att ett sådant beslut överhuvudtaget ska kunna bli av är att Demokraterna inte blir allvarligt politiskt försvagade.

Ett historiskt misslyckande i hälso- och sjukvårdsfrågan skulle sända president Obamas och Demokraternas opinionssiffror i botten. En framgång däremot stärker dem och öppnar vägen för ett kongressbeslut om ett omfattande klimatpaket under våren. Ett sådant beslut är absolut nödvändigt för att USA ska kunna agera med kraft under nästa års två avgörande klimatmöten...

Läs artikel i DN. Läs annan artikel i DN.
Läs artikel i SvD.
Läs artikel i Expressen.
Läs artikel i Aftonbladet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0