Soros lysande förslag för massiva klimatinvesteringar


Även om Köpenhamn inte blir det genombrott i klimatkampen som de flesta hade hoppats går arbetet vidare, med ännu mer på spel 2010. En av de största utmaningarna är hur finansiera de massiva klimatinvesteringar som behövs i u-länderna.

George Soros, mångmiljardären och filantropen, kom i förra veckan med ett förslag som förtjänar mer uppmärksamhet. I-länderna behöver inte alls ta medel från sina egna nationella budgetar för att finansiera tillräckliga klimatinvesteringar. De har redan pengarna - i Internationella valutafonden (IMF).

Låter det för enkelt och bra för att vara sant? Kanske inte. IMF har utfärdat något som kallas särskilda dragningsrätter (SDR), motsvarande över 150 miljarder dollar, till de 15 mest utvecklade länderna i världen. I praktiken är detta en extra valutareserv på de 15 ländernas reservkonton i IMF, som en säkerhet om finansmarknaderna skulle hamna i kris. Men Soros påpekar att dessa länder knappast behöver några extra valutareserver. Mycket bättre då att använda pengarna där de verkligen behövs - till investeringar i förnyelsebar energi, energieffektivisering, förhindra skogsavverkning m m...

Vad som behövs är att EU, USA och Australien tillsammans ber IMF att få låna t ex 100 miljarder dollar på 25 år från dessa SDR - till en grön fond för utveckling i u-länderna. IMF äger guld med större värde än 100 miljarder dollar, vilket kan användas som säkerhet för lånet, då guldet är öronmärkt för att användas till nytta för u-länderna utveckling. 

Soros skriver att de rika länderna som lånar pengarna inte behöver betala någon ränta på lånet till IMF, eftersom guldet ligger som säkerhet. De skulle inte heller behöva återbetala lånet, eftersom pengarna i praktiken redan är deras egna. Vad de behöver är att bestämma sig och börja använda dem!

Med en sådan här lösning skulle massiva belopp bli tillgängliga nu - och ge nödvändiga klimatinvesteringar i Indien, Kina, övriga Asien och Latinamerika en flygande start. Vad som behövs är ett initiativ från EU eller USA...

Om George Soros förslag:
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/cif-green/2009/dec/10/finance-climate-change-fund-imf
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/environment/article6951748.ece

Läs artiklar i DN här och här och här.
Läs artiklar i SvD här och här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0