M ansluter sig till MP:s politik om hemlösheten...?


Moderaterna, i form av borgarrådet Ulf Kristersson, ansluter sig till Miljöpartiets linje för att lösa problemen med att många människor är hemlösa. Den artikel som idag publiceras på DN Debatt argumenterar väl för att en fast bostad först är en förutsättning för att kunna lösa andra sociala problem.

Artikeln innehåller dock nästan inget konkret för att förverkliga det som kallas "Housing first". Ett gemensamt projekt ska startas av Stockholms socialtjänst, Stockholms Stadsmission och Lunds Universitet  där man ska "vända sig till hemlösa som är motiverade till ett socialt förändringsarbete och för vilka den långa boendetrappan inte är ett bra alternativ".

Miljöpartiet har sedan några år tillbaka drivit, i Stockholms stad och i Riksdagen, att "Housing first" ska bli praktisk politik. I Stockholms har vi i våra budgetförslag haft med detta och själv lade jag en motion till kommunfullmäktige om detta i juli. Internationell forskning visar att en fast bostad är nödvändig för att kunna lösa andra problem.

Den andra stora bristen i artikeln - alltså förutom bristen på konkret politik - är att den inte nämner den stora grupp hemlösa som inte har några påtagliga sociala problem förutom själva hemlösheten. Dessa utgör majoriteten av de hemlösa och många av dessa personer slås ut och utvecklar allvarliga sociala problem om de inte får en fast bostad. Många har skulder, betalningsanmärkningar eller tidigare vräkningar vilket gör att de nekas kontrakt av hyresvärdarna.

Det finns ett konkret problem med att få fram förstahandskontrakt för mindre attraktiva hyresgäster. Detta problem kan inte önskas bort. Vårt konkreta förslag är att Stockholms stad bildar ett bolag eller stifelse med uppdrag att köpa och förmedla bostäder till de som av egen kraft inte kommer in på bostadsmarknaden. Vad säger Moderaterna...?

Se artikel i DN


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0