Fredspris till Obama skapar möjligheter


Nobels fredspris till Barack Obama gläder många, men har också överraskat en del. Personligen tycker jag att Obama är det logiska valet.

Nobelkommittén skriver att Obama får priset för "his extraordinary efforts to strengthen international diplomacy and cooperation between peoples". Obama har under sin korta tid som president verkligen lyckats skapa ett bättre samarbetsklimat i världen. Han har dessutom tagit initiativ för nedrustning av kärnvapen, sett till att fredsprocessen i Mellanöstern kommit igång igen och inlett en diplomatisk offensiv gentemot Iran.

Visserligen leder Obama ett land som befinner sig i två krig; i Irak och Afghanistan. Men krigen har pågått i sex resp. sju år och de ärvdes från Georg Bush och Republikanerna för mindre än nio månader sedan. 
 
Möjligherna att hitta en hållbar lösning på klimatfrågan och skapa en rättvis fred i Mellanöstern har ökat genom att Obama fått priset. Tillsammans med kärnvapenfrågan är dessa de två viktigaste fredsfrågorna. Om vi inte lyckas hålla nere klimatökningarna kommer en rad väpnade konflikter att utlösas som i grunden beror på brist på naturresurser. Vi kommer i så fall sannolikt att se flyktingströmmar som inte liknar något vi hittills har sett i historien. En rättvis fred i Mellanöstern, där palestinierna äntligen får en egen livskraftig stat, skulle innebära en fredsinjektion för hela regionen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0