Tredelad föräldraförsäkring är en vinnare för alla


Under den pågående S-kongressen i Älvsjö ska beslut snart tas om föräldraförsäkringen. Av debatten inför kongressen att döma finns det goda möjligheter för ett beslut om tredelad försäkring - en tredjedel var för de båda föräldrarna och en tredjedel att disponera fritt.

En kort historieskrivning; socialminister Bengt Westerberg (FP) lanserade den första "pappamånaden" i början av 90-talet under den dåvarande Bildt-regeringen. Miljöpartiet tog initiativet till den andra reserverade månaden under samarbetet med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Miljöpartiets kongress 2005 beslöt att ta ställning för en tredelad föräldraförsäkring.

Socialdemokraterna har brottats med frågan i flera år, men har inte velat eller vågat sätta ner foten. Dags för ändring på det nu, får man hoppas. I så fall blir det en av de reformer som en rödgrön regering kommer att genomföra efter valet 2010.

De tidigare införda "pappamånaderna" visade att föräldrarna ganska omgående anpassade sig till det nya. Papporna tog snabbt ut mer föräldraledighet, till glädje för barnen, dem själva och barnens mammor. Samma sak kommer att hända igen om antalet reserverade månader ökar från två till fyra.

Argumenten för att föräldrarna delar på föräldraförsäkringen är starka. Förutom att barnen får större tillgång till sina pappor när de är riktigt små ökar jämställdheten i hemmet. Mer jämställda hem är mer harmoniska hem. Och inte minst viktigt; kvinnornas roll på arbetsmarknaden stärks, eftersom arbetsgivaren inte automatiskt utgår från att det är kvinnan som ska vara föräldraledig.

Läs artikel i DN här.


Kommentarer
Postat av: Pierre Ringborg

S är på rätt väg i den här frågan!

2009-10-30 @ 14:49:32
URL: http://[email protected]

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0