Vi behöver tänka nytt för att minska hemlösheten


Dagens Nyheter rapporterade för några dagar sedan att de privata fastighetsägarna i Stockholm inte leverar försökslägenheter så som överenskommits med Stockholms stad. Enligt borgarrådet Ulf Kristersson (M) är de privata fastighetsägarna oroliga för att bli lämnade i sticket när provboende inte fungerar.

Jag är övertygad om att en del av svårigheten med att få fram bostäder för hemlösa är konceptet med försökslägenheter. Vi behöver i stället se en fast bostad som en mänsklig rättighet, även när det gäller de som idag är hemlösa. När en person från början har ett förstahandskontrakt ökar det tryggheten. Det i sin tur ökar motivationen och förmågan att också bearbeta andra problem, t. ex. missbruk, för att också kunna klara av boendet på längre sikt.

Problemet med att människor inte får en fast bostad har funnits i många år och antalet hemlösa ligger ganska konstant. Det krävs nytänkande för att kunna minska hemlösheten rejält. Ett sätt är att utveckla en svensk modell av den finska Y-stiftelsen. Denna organisation köper in lägenheter och hyr ut dessa till hemlösa. För de hemlösa med missbruk eller psykiatriska problem utformas olika indivuellt anpassade stödinsatser. Sedan stiftelsen infördes på 80-talet har antalet hemlösa minskat betydligt.

Miljöpartiet driver, både på riksnivå och i Stockholm, att en svensk modell liknande Y-stiftelsen ska utformas. En sådan stiftelse, eller bolag, ska köpa delar av bostadsbestånd och hyreshus. Lägenheterna som köps in ska erbjudas hemlösa, i form av förstahandskontrakt. Bara några få lägenheter i varje fastighet bör säljas till bolaget eller stiftelsen, så att det inte uppstår någon segregering. 

Det är lätt att glömma att de flesta hemlösa inte är social utslagna. Många människor som har skulder eller som tidigare blivit vräkta är i praktiken utestängda från bostadsmarknaden. De nobbas av hyresvärdarna trots att de har stått tillräckligt länge i bostadskö för att kunna få kontrakt. Många har arbete och en ordnad social situation, men riskerar att på sikt bli utslagna om de inte får en trygg boendesituation.


Kommentarer
Postat av: Kjell Stjernholm

Jag gillar tanken om en stiftelse som köper in sig i olika hus, även om jag tror att en massa borätts-föreningar kommer att försöka stoppa stiftelsens uthyrningar.

2009-09-25 @ 20:16:05
URL: http://kjellstjernholm.blogspot.com
Postat av: Stefan Nilsson

Jag tror du har en poäng, Kjell. Men om mycket få lägenheter i varje hus ägs av bolaget eller stiftelsen kan den risken minimeras.

2009-09-25 @ 21:41:45
Postat av: Pierre Ringborg

Jag gillar tanken.Idag bor många på många olika sätt av skilda skäl. Det kan handla om familj, arbetet eller individuellt påtvingade eller belastande. Jag tror vi måste komma bort från det här med att kategorisera bostadslösa som missbrukare och psykiskt störda som dagens makthavare gärna vill. Det gäller att öppna upp inte stoppa in människor i kategoriseringsfack.

2009-09-26 @ 08:57:56
Postat av: Marianne

Alla människor skall ha ett boende!

Det måste vi arbeta för.

Bra Stefan!

2009-09-29 @ 10:54:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0