Inters taktiska triumf på Camp Nou


Barcelonas 1-0-seger var ett mål för liten och regerande mästarna är utslagna ur Champion League. Vem trodde före säsongen att Inter och Bayern Müchen skulle mötas final? Inte särskilt många, men nu står vi framför en mycket intressant final mellan två lag som bara blivit bättre under säsongen.

Inter var under 60-talet, när de vann sina två segrar i Europacupen (dåtidens Champions League), känt för sitt starka försvarsspel. Nu har det blivit det igen. Efter utvisningen av Motta i första halvlek fick Inter helt förlita sig på att försvara sig - och som de gjorde det! Barcelona skapade få riktiga målchanser och det berodde på att de inte tilläts skapa något. Inter hade alltid hela laget hem, täckte ytor med stor rörlighet och snabbhet och gick aldrig bort sig. Själv kan jag inte påminna mig ha sett ett mer imponerande försvarsspel. Inter behärskade taktiskt matchen och Barcelona hade inget motvapen.

Barca har haft enorma framgångar under de senaste åren, men laget är inte riktigt lika bra som förra året. Samuel Etó sa ödmjukt efter matchen att Barcelona är världens bästa lag, men att Inter lyckades vara bäst i just det här dubbelmötet. Jag är inte så säker; det var ingen tillfällighet att Inter vann. De behärskade taktiskt båda mötena och är rättvist i final...

Läs artiklar i Aftonbladet här, här, här, här, här och här.
Läs artikel i DN här.
Läs artikel i SvD här.

Styrkedemonstration av Bayern München


Frågan om Inter eller Barcelona tar hem Champions League i år kan lika gärna besvaras med Bayern München. Uppvisningen mot Lyon visar att Bayern inte bara har ett solitt lagspel och två ess i Arjen Robben och dagens tremålsskytten Ivica Olic. Som lag betraktat visar man nu upp en nästan lika hög högstanivå som sina två konkurrenter om titeln.

"En styrkedemonstration" kommenterade Glenn Strömberg på Viasat och det var det verkligen. Vad som framför allt imponerar med Bayern är lagets självförtroende. Både under vändningen mot Manchester United och utklassningen av Lyon har laget visat upp ett självförtroende som kan "försätta berg". Att Bayern skulle så fullständigt taktiskt dominera mot Lyon trodde i alla fall inte jag...

I morgon spelas årets mest intressanta match mellan två klubblag; Barcelona-Inter. Enligt spelbolagen är mitt eget favoritlag, Inter, knapp favorit att gå vidare efter 3-1 hemma, men själv tror jag att chanserna är 50/50, med tanke på Barcelonas enorma offensiva kapacitet. Barcelonas fantasirika spel bör också passa bättre än Inters i en final mot Bayern. Men först måste de vinna med minst två mål på Camp Nou...

Läs artiklar i Aftonbladet här, här och här.
Läs artikel i DN här.
Läs artikel i SvD här.

Höj stödet till Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta


Idéellt arbetande frivilligorganisationer fyller en mycket viktig roll, som komplement till en kommuns egna verksamheter. En organisation som utför ett värdefullt arbete är Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta.

Den borgerliga majoriteten i Stockholm har sedan den tog över 2006 successivt minskat sitt bidrag till frivilligorganisationerna, vilket också har drabbat Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta. Kvinnocentret hjälper bl a kvinnor med sina SFI-studier, eftersom en del har svårt att tillgodogöra sig undervisningen och behöver mer tid. De utgör ett viktigt komplement till kommunens SFI-verksamhet och då är det naturligtvis orimligt att dra ner på det lilla stöd de får.

Awad Hersi och Tomas Beer, Miljöpartiets representanter i stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta, föreslog i mars, tillsammans med Socialdemokraternas ledamöter, att denna viktiga idéella verksamhet skulle få höjt stöd - från 120 000 kr till 200 000 kr. De borgerliga ledamöterna avslog detta och beslöt att minska bidraget till 100 000 kr.

Idéellt arbetande organisationers engagemang får aldrig tas för givet. Höj stödet till Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta, så att de får rimliga möjligheter att fylla sin viktiga roll och känner uppbackning från samhället.

Chelsea har sin första dubbel i sikte


Chelsea kopplade grepp om Premier League igen i och med 7-0 (!) hemma mot Stoke, efter tre mål av Kalou och två av Lampard. Chelsea leder ligan med en poäng och har avgörandet helt i egna händer. Det sista hindret är den svåra bortamatchen mot Liverpool nästa söndag. Eftersom dagens seger var så stor säkrade laget att de vinner ligan på målskillnad om de skulle hamna på samma poäng som Manchester United i sluttabellen.

Chelsea ska också snart spela final i FA-cupen; mot ligajumbon Portsmouth. Eftersom Chelsea har en så stark offensiv har jag svårt att se att de inte vinner klart där. Med andra ord; laget har en jättechans att för första gången i historien vinna "the double" - ligan och FA-cupen samma år. Det kan verka förvånande att ett klassiskt lag som Chelsea aldrig har vunnit dubbeln tidigare, men nu har de verkligen läge...

Läs artikel i Aftonbladet här och här.

Äldre par ska naturligtvis kunna fortsätta bo ihop


Att en del äldre par inte kan fortsätta bo ihop när en en av dem behöver flytta till äldreboende är naturligtvis inte rimligt. En del kommuner visar flexibilitet och ger de äldre som vill fortsätta bo ihop den möjligheten, medan andra tycker det är för dyrt eller komplicerat.

Just flexibiliteten tror jag är det viktiga här. Om en i paret t ex blir dement och maken/makan vill fortsätta bo ihop med sin partner så går det naturligtvis att ordna, men det krävs att man tänker lite nytt i planeringen.

Från Miljöpartiets sida anser vi att äldre par som vill fortsätta leva ihop ska få fortsätta göra det, även om bara den ena partnern har behov av äldreboende. Men det är viktigt att betona valfriheten här. Många äldre som har levt ihop med en sjuk eller funktionsnedsatt make/maka länge tycker ofta att det känns befriande när partnern flyttar till ett äldreboende. Friheten att välja att leva ihop eller att inte göra det är alltså det avgörande.

Läs artikel i Aftonbladet här.

Djurgården blir att räkna med de kommande åren


Nej, Djurgården nådde inte riktigt ända fram i sin återkomst till den absoluta eliten. HV71 är sett till säsongen mycket värdiga mästare; de vann elitserien och var lite, lite vassare i finalserien. Men alla Djurgårdssupportrar har skäl att vara väldigt stolta över sitt lag. Med tanke på lagets ungdom och långt ifrån perfekta förutsättningar inför säsongen är finalplatsen snudd på en bragd.

Hardy Nilsson, övrig DIF-ledning och spelarna har tillsammans skapat ett "go" och ett väloljat lagspel som har imponerat. Personligen tror jag att Djurgården Hockey går mot några år med mycket starka resultat. Stockholmshockeyn har blivit "het" igen och AIK:s uppflyttning tror jag kommer att vara en hjälp för DIF. Många derbyn och konkurrensen mellan klubbarna kommer att ge hela hockey-Stockholm ett lyft, vilket kommer att locka mycket publik och stärka båda klubbarna ekonomiskt.

Det faktum att Djurgården är så ungt och talangfullt, har en klok ledning och har fått laget att fungera så väl i år talar för dem kommande säsong...

Läs artiklar i Aftonbladet här, härhärhär, här, här, här och här.
Läs artiklar i DN här och här.
Läs artiklar i SvD här, här och här.

Miljöpartiet tar väljare från höger och vänster


Svenska Dagbladet redovisar i en SIFO-mätning hur de osäkra väljarnas sympatier ser ut och hur många de är. Resultatet är mycket intressant och dessutom glädjande för en miljöpartist.

Mätningen visar att vi i Miljöpartiet lyckats bra med att kommunicera till väljarna vilka vi är. MP är ett grönt parti med solidaritet i högsätet och samtidigt en människosyn som utgår från att människor är olika och har olika önskemål. Det är det sistnämnda som gör att vi ligger lite närmare de borgerliga partierna i valfrihetsfrågor.

Exempel på sådana valfrihetsfrågor är rätten att välja skola och val av insatser och utförare inom äldreomsorgen. När det gäller ambitionen att ingen ska hamna utanför, dvs en grundläggande samhällssolidaritet, ligger vi närmare S och V.

Ungefär en tiondel av de borgerliga väljarna överväger att byta till Miljöpartiet och ytterligare en tiondel överväger att byta till Socialdemokraterna. Trots att MP är en tredjedel så stora som S är vi alltså lika attraktiva för borgerliga väljare. Miljöpartiet har blivit en trovärdig tredje - grön - kraft i svensk politik.

Läs artiklar i SvD här och här.

Den mest underhållande finalserien någonsin


Ska man beklaga Djurgården, som tappade 3-0, eller hylla HV71 som till slut vann femte matchen i finalserien? Både och, kanske, men framför allt - gratulera hockeyn och publiken!

Det här måste vara den bästa finalserien sedan elitserien infördes 1975/76 - i alla fall den mest underhållande. Den har haft allt så här långt - oöverträffad dramatik och spänning, enorm vilja hos båda lagen och väldigt hög nivå spelmässigt; både beträffande lagspelet och individuellt.

HV leder nu finalserien med 3-2 och har två chanser på sig att ta den avgörande fjärde segern. Personligen är jag extra förtjust i det här Djurgårdslagets fina lagspel, effektivitet och vilja. Det lutar åt att HV blir svenska mästare nu, men lita på att DIF kommer att göra allt i Hovet på lördag för att tvinga fram en avgörande sjunde match...

Läs om grön idrottspolitik här.

Läs artiklar i Aftonbladet här, här och här.
Läs artikel i DN härhär och här.
Läs artikel i SvD här.

Dålig politik att hålla flygbolag under armarna


Johan Norberg skriver idag i en kolumn i Metro att det finns en överetablering i flygbranschen och att denna underlättas av att många regeringar håller den egna nationens bolag under armarna.

Visst är det så - och det gäller tyvärr den svenska regeringen också. I februari sköt till en miljard av skattemedel för att stötta SAS och nu vill de stödja bolaget igen. Skälet till att det är dålig politik borde vara uppenbart för alla; staten behöver inte äga flygbolag för att flyget ska fungera. Försvinner några bolag går andra in och övertar rutterna, planen och personalen.

Åtskilliga flygbolag förlorar alltså miljardbelopp helt enkelt för att de är för många. Norberg konstaterar att den nödvändiga rationaliseringen "förhindras av den nationella gamla prestige som gör att alla länder vill ha stora flygplan med de egna flaggan på".

Då säger någon; "men SJ är ju ett statligt trafikbolag". Men den jämförelsen håller inte alls. Det behövs ett statligt ägande för att uppnå de samordningsvinster som järnvägen har; att kunna erbjuda en resa på samma biljett och för att kunna transportera tungt gods. Järnvägen har en viktig roll i en svensk energiomställning.
Skattemedel ska bara bindas upp i statliga bolag om de gör nytta. De gör noll nytta i ett flygbolag, men stor nytta i SJ.

Läs om grön politik för miljömässiga transporter här.

Läs artiklar i Aftonbladet här och här.
Läs artiklar i DN här, här, här och här.
Läs artiklar i SvD här, härhär, här och här.

Inters taktik och fokus slår Barcelonas briljans


Internazionale fortsätter att imponera i Champions League och 3-1-segern i mot Barcas var rättvis. Inter visade upp ett väldigt tätt spel och lämnade Messi och Xavi lite utrymme att glänsa. Hemmalaget visade precis som mot Chelsea upp en kombination av taktik, fokusering och individuell skicklighet som är svår att slå. Att Inter kan spela så här mot det lag som nog fortfarande är världens skickligaste - och vända underläge - är oerhört starkt.

Inter har liksom Barcelona ett väldigt välbalanserat lag och en bred trupp. Men som alla lag har båda lagen nyckelspelare. Barcelonas är Messi, Xavi och Iniesta, som alla tre tillhör de fem bästa spelarna i världen. Inter har inte riktigt samma spetskompetens som Barca, men laget är extra beroende av Schneijder och Milto. Med Iniesta borta från dagens match hade Barca betydligt färre spelalternativ att skapa målchanser än annars. Det hade helt klart betydelse för hur matchen utvecklade sig.

Men lite flyt med domslut hade Inter i kväll, både med 3-1 målet och med en straffsituation. Samma slags flyt hade Barca i semifinalen mot Chelsea i förra årets semifinal. Ofta jämnar sig tur och otur ut sig i fotboll och kanske är det helt enkelt Inters tur i år. Men chansen att Barcelona ska vända det här på hemmaplan är 50/50. Det blir en fantastisk kraftmätning att se fram emot...

Läs om grön idrottspolitik här.

Läs artiklar i Aftonbladet här, här och här.
Läs artikel i DN här.
Läs artiklar i SvD här och här.

Avgörande 2012 mellan kollektivtrafik och motorväg


Överenskommelsen mellan Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet om en folkomröstning 2012 om trafiken i Stockholm är enormt viktig. Alla länsbor får nu chansen att göra ett historiskt vägval - ska vi lägga 30-40 miljarder kr på nödvändiga investeringar i kollektivtrafik eller i stället lägga allt detta på en gigantisk motorväg?

För oss i Miljöpartiet är naturligtvis det valet lätt. Motorvägen "Förbifart Stockholm" skulle tränga undan nästan allt annat om den byggs. Men utan den finns det väldigt mycket utrymme för investeringar i kollektivtrafik - utbyggd tunnelbana, förlängd Tvärbana, nya spårvägslinjer både i innnerstaden och runt staden.

Det finns ytterligare två starka skäl till att "Förbifart Stockholm" skulle vara en total felsatsning. Den skulle, i kombination med andra tidigare planerade vägsatsningar, leda till att Stockholmsregionen inte klarar miljömålen och dessutom får ökad trängsel. Detta framgår av en rapport från Landstingets regionplane- och trafikkontor (RTK). Många nya stora motorleder, där "Förbifarten" är den i särklass största, leder till kraftigt ökad bilism. Så enkelt är det faktiskt. Det är också erfarenheterna från många storstäder som gjort liknande stora vägsatsningar. De nya stora billederna avlastar inte, utan leder istället till mer bilism, mer utsläpp och mer bilköer.

Med en seger för kollektivtrafik-alternativet i folkomröstningen den 23 september 2012 får vi alltså en storsatsning på utbyggd tunnelbana, Tvärbana och nya spårvägslinjer. Det skulle leda till att (1) det blir ännu attraktivare att leva i Stockholm, (2) det skulle bli lättare att leva utan bil för de som önskar, eftersom kollektivtrafiken skulle bli tätare och snabbare, (3) det skulle bli lättare att komma fram med bil, eftersom fler av dem som nu är bilister skulle välja kollektivtrafik.

Läs artiklar i Aftonbladet här, här, här och här.
Läs artiklar i DN här, här, här, här, här, här, här, här och här.
Läs artikel i SvD här och här.


Historisk koalitionsregering på väg i Storbritannien


Kommer Liberaldemokraterna (LibDem) att ingå i Storbritanniens nya regering? Mycket talar för det, efter den första av de tre TV-sända debatterna. Nick Clegg är namnet på partiets ledare som nästan "sopade banan" med högerpartiet Torys David Cameron och nuvarade premiärministern; Labours Gordon Brown.

Att regera i koalition är en okänd företeelse i Storbritannien, men nu talar allt för att LibDem för första gången får tillräckligt många mandat för bli vågmästare. LibDem är Storbritanniens svar på Folkpartiet, men ligger längre till vänster.

Med tre relativt jämnstarka partier är det en öppen fråga hur en koalition skulle se, men att Tory och Labour skulle bilda koalition är inte alls troligt. Så frågan är vilket av de två andra partierna väljare LibDem väljer. Oavsett vilket så är en koalition ett mycket bättre alternativ än en ren högerregering, vilket varit de troligaste alternativet fram till nu, eftersom britterna länge velat byta ut Labour-regeringen.

Mitt tips är att LibDem väljer att regera med Tory. Det är mindre riskabelt politiskt, eftersom britterna just nu är ganska trötta på Labour, men jag hoppas jag har fel. Labour har gjort ett bra jobb på miljö- och klimatområdet, inte minst internationellt, och med LibDem skulle de få in en del nya idéer..

Läs artikel i Aftonbladet här.
Läs artikel i DN här.
Läs artikel i SvD här.

Scholes övertidsmål ändrar helt förutsättningarna


Manchester United var bara 15 sekunder från att tappa chansen att vinna Premier League. Paul Scholes klassmål 2.45 in på övertiden betydde 1-0-seger i Manchester-derbyt och målet kan rädda säsongen för United.

United bör sända en tacksamhetens tanke till Tottenham, som den här veckan slagit båda Uniteds konkurrenter om ligaguldet. 2-1 mot Arsenal i veckan följdes upp med 1-0 mot Chelsea idag. Enormt imponerande av Tottenham att komma tillbaka så starkt efter förlusten i semifinalen i FA-cupen i söndags mot ligajumbon Portsmouth.

En tydlig indikator på att dagens resultat helt ändrade förutsättningarna för spurten i ligan är spelbolagens oddssättning. Exempelvis på Betfair, där marknaden sätter oddsen, ändrades chanserna för en Unitedseger från 1/8 till 1/2,5. Nästan 50/50 alltså för vilket lag som hamnar först av Chelsea och United...

För Manchester City var dagens resultat en dubbel förlust, eftersom det är just Tottenham som slåss med City om fjärdeplatsen, som ger spel i Champions League i höst. De två lagen möts i näst sista omgången och den matchen blir förmodligen nu helt avgörande.

Extra smärtsam måste dagens förlust vara för City eftersom de också förlorade det första derbyt mot United på övertid. Om United vinner ligan kommer City ha spelat en helt avgörande roll - de har slagit Chelsea i båda mötena den här säsongen...

Läs artiklar i Aftonbladet här, här, här och här.
Läs artikel i SvD här.

Namninsamling för bandyhall i Stockholm


Kampen för en bandyhall i Stockholm trappas upp. En namninsamling har nu startats (av undertecknad) med kravet att arbetet med en bandyhall i Stockholm ska påbörjas nu och att en bandyhall ska stå klar senast 2012.

Hallfrågan är helt avgörande för bandyn i Stockholm. Utan en hall riskerar inte bara elitlagen att tyna bort - detsamma gäller för ungdomsverksamheten. Bandyn har en väldigt stor potential att växa som pojk- och flickidrott i Stockholmsregionen. Men en hall är nödvändig, eftersom säsongen på stor is utomhus är mycket kort. Med hall förlängs säsongen med flera månader, vilket är avgörande för att fler ungdomar ska välja bandy (för många den enda idrott de är intresserade av).

Även konståkningen och skridskon lever under svåra omständigheter i Stockholmsregionen. Stockholms bandyförbund är överens med förbunden för konståkning och skridsko att även de två sporterna ska rymmas i en hall. På så sätt löser vi behovet av en inomhushall för tre sporter samtidigt.

Miljöpartiet har länge drivit att en hall måste byggas senast 2012 och vi lämnade in en motion om detta våren 2008. S och V har sedan anslutit sig till kravet. Det hela blir en valfråga, eftersom FP och M säger att en hall inte kan stå klar förrän 2018.

Gå gärna med i gruppen jag startat på Facebook med kravet att en bandyhall ska stå klar senast 2012. Gruppen startades för tre veckor sedan och har redan över 1000 medlemmar.

Liten fördel Djurgården som har den hetare viljan


Det är liten fördel Djurgården efter en stark insats och seger i första semifinalen mot HV71. 2 mål x Marcus avgjorde matchen. Allra viktigast var evigt unge veteranen Marcus Ragnarssons 2-1, som kom direkt efter HV:s kvittering i första perioden. Efter det kändes Djurgårdens ledning ganska trygg, även om HV chansade och tryckte på i slutet. Marcus Nilsons 4-2 med fem minuter kvar avgjorde definitivt matchen.

Djurgården har ett snabbt, effektivt passningsspel och är tunga att möta. I förra vecka, när finallagen var klara, tippade jag på denna blogg att Djurgården skulle bli svenska mästare och inte behöver sju matcher för att vinna matchserien. Varför? Därför att det är två jämnstarka lag som möts - och då vinner det lag som har den största glöden och viljan. Det laget är tveklöst DIF...

Läs artiklar i Aftonbladet här, här och här.
Läs artikel i DN här.
Läs artikel i SvD här.

Helt klart med rökfri arbetstid, efter förslag från MP


Det är nu klart att det blir rökfri arbetstid för Stockholms stads anställda, efter beslut i kommunfullmäktige igår kväll. Förslaget väcktes första gången av Miljöpartiet i juli 2008, i en partimotion som jag skrev.

Den borgerliga majoriteten lade i augusti 2009 i princip samma förslag som vi lagt ett år tidigare. Därför var det ett mycket enigt fullmäktige som tog beslutet, som börjar gälla den 1 maj. 

Rökfri arbetstid är viktig framför allt som en fråga om hänsyn till andra som man kommer i kontakt med i arbetet. Det är en viktig del av livskvaliteten att inte behöva utsättas för rök och röklukt. De som framför allt har bett om detta är äldre som har hemtjänst och som bor på äldreboenden. Men det handlar också om hänsyn till människor med personlig assistans och på boenden med särkild service och för barn på skolor och förskolor.

När det gäller barn och ungdomar handlar det också om att förebygga att de börjar röka, eftersom barn och ungdomar tar efter hur vuxna gör.

Det finns fler fördelar; de som vill sluta röka får lättare att göra detta när arbetskamrater inte tar rökpauser. Detsamma gäller också äldre och personer med funktionsnedsättningar; det blir lättare att sluta för de som vill om inte personalen som kommer på besök luktar rök.

Nikotin är mer beroendeframkallande än alkohol och heroin och därför är det viktigt att kommunen, som arbetsgivare, stödjer de anställda som vill sluta röka. Att erbjuda nikotintuggummi, plåster m. m. är också viktigt. Tyvärr ville den borgerliga majoriteten inte utlova detta, utan hänvisade till att olika nämnder får göra som de vill. Därför kommer vi fortsätta att driva frågan att alla anställda som vill sluta röka ska ha rätt till kurser i rökavvänjning och erbjudas nikotintuggummi och plåster.


Synnerligen rättvis återkomst till eliten för AIK


AIK:s återkomst till elitserien är en bragd. Klubben har haft några år i Allsvenskan som har gjort få supportrar glada. Men vändningen denna säsong har varit imponerande. AIK har spelat bättre och bättre under året och fick det mesta att stämma när det som bäst behövdes - i slutet av kvalserien.

Enormt mycket stod på spel inför dagens avgörande på Hovet mot Växjö. Lucas Dawsons 1-0 med fem minuter kvar av matchen avgjorde att det blev AIK och inte Rögle som tog elitserieplatsen. En missad elitserieplats hade vara förödande för en klubb som brottas med stora ekonomiska problem. Uppflyttningen innebär i stället att stora sportsliga möjligheter öppnar sig och att de ekonomiska problemen snart kan vara ett minne blott.

Många gläds med AIK; även ledningen för Djurgården tror jag. Nya lokalderbyn är efterlängtade och AIK:s återkomst kommer att ge både Stockholmshockeyn och svensk hockey i allmänhet i ett lyft.

Läs artiklar i Aftonbladet här, här, här, här, här, här och här.
Läs artikel i DN här.
Läs artiklar i SvD här och här.

Dags sluta elda med kol i Värtan


Återigen uppmärksammas att det är Fortums Värtaverk som är det smutsigaste kraftvärmeverket i landet. Vi i Miljöpartiet har under många år krävt att eldningen av kol måste upphöra. Stockholms stad kan inte år 2010 fortfarande elda med ett fossilt bränsle som släpper ut stora mängder svavel och partiklar plus koldioxid som påverkar klimatet. Därför kommer vi att agera för att stoppa eldningen med kol och olja mitt i miljöhuvudstaden Stockholm.

Läs artiklar i DN här och här.


Rögle eller Leksand? Nej - AIK!


Nej, Leksand grejade inte någon elitserieplats den här gången heller. Det lag som är Sveriges populäraste föll pladask när man skulle ta greppet om platsen - klar förlust mot jumbon Växjö och nu är chanserna för uppflyttning bara teoretiska...

Men äras den som äras bör - AIK, som nu har avgörandet i egna händer. AIK möter Växjö hemma i sista omgången på söndag, på ett förmodligen fullsatt Hovet. AIK har nu slagit både Rögle och Södertälje borta när det gällt som mest och förtjänar verkligen att gå upp i elitserien om de avgör på söndag. Laget har haft stora ekonomiska problem och har trots det lyckats prestera allt bättre under säsongen.

Ett stort grattis, förresten, till Södertälje som säkrade segern i kvalserien genom att ta en poäng av tre mot AIK.

Alla hockeyintresserade stockholmare bör glädjas om AIK nu går upp. Hockeyn i huvudstan har under de senaste åren varit en ganska sorglig företeelse, i alla fall har den inte lyckats engagera riktigt. Men Djurgårdens och AIK:s storartade prestationer under våren ser ut att helt ändra på det. Nu kan vi förhoppningsvis se fram emot en rad spännande Stockholmsderbyn under nästa säsong...

Läs artiklar i Aftonbladet här, här, här och här.
Läs artikel i DN här.
Läs artikel i SvD här.

Djurgården nu favorit till SM-guldet


Djurgården visade att det inte är någon tvekan om vilket lag som var starkast och vassast i SM-semifinalen. Igår förutspådde jag att DIF skulle avgöra i kväll, men att de skulle köra över Linköping med 5-1 var det nog inte så många som trodde...

Mycket talar för att det här blir en klassisk guld-upplaga av DIF. Det är inte bara ett starkt LAG, med en stor energi och med de nödvändiga vassa nyckelspelarna. Det finns också ett fokus på uppgiften och en vinnarmentalitet som är imponerande att se. Jag tror att Djurgården vinner finalen och att de inte behöver sju matcher för att klara det...

Igår berömde jag Hardy Nilsson för det fantastiska jobb han gjort med att utveckla Djurgårdslaget. Idag förtjänar också Linköpings tränare Slavomir Lener en stor eloge. Hans lag räckte inte till i semifinalen, men denne coach visar hur mycket stil som helst, inte minst i kontakterna med media. Alltid vänlig och korrekt och redo att ge en bra analys, även när det smärtar som mest efter en knapp förlust, inga bortföklaringar. Dagens match var förmodligen hans sista och han tog tillfället i akt att vända sig direkt tlll Linköpingsanhängarna framför TV:n och tackade för en fin period i sitt tränarliv. Snyggt!

Läs artiklar i Aftonbladet här, härhär, här och här.
Läs artiklar i DN här och här.
Läs artiklar i SvD här och här.

En självklarhet att äldre par ska kunna fortsätta bo ihop


Att en del äldre par inte kan fortsätta bo ihop när en en av dem behöver flytta till äldreboende är naturligtvis inte rimligt. En del kommuner visar flexibilitet och ger de äldre som vill fortsätta bo ihop den möjligheten, medan andra tycker det är för dyrt eller komplicerat.

Just flexibiliteten tror jag är det viktiga här. Om en i paret t ex blir dement och maken/makan vill fortsätta bo ihop med sin partner så går det naturligtvis att ordna, men det krävs att man tänker lite nytt i planeringen...

Från Miljöpartiets sida anser vi att äldre par som vill fortsätta leva ihop ska få fortsätta göra det, även om bara den ena partnern har behov av äldreboende. Men det är viktigt att betona valfriheten här. Många äldre som har levt ihop med en sjuk eller funktionsnedsatt make/maka länge tycker ofta att det känns befriande när partnern flyttar till ett äldreboende. Friheten att välja att leva ihop eller att inte göra det är alltså det avgörande.

Det är naturligtvis bra att regeringen nu - sent omsider - säger att de vill införa en sådan garanti och att den moderatledda majoriteten i Stockholms stad säger detsamma. Intressant är dock att de borgerliga i Stockholm bara säger att det är ett vallöfte - varför inför de det inte NU i stället för att vänta? Onekligen verkar M, FP och KD inte så angelägna om man tycker att det gott kan vänta ett tag med en sådan här förändring...

Läs artiklar i Aftonbladet här och här.

Bayern - vilken lagmoral


Nästan ingen hade Bayern München som favorit mot Manchester United i kvartsfinalen av Champions League. Men man ska aldrig räkna bort tyska lag, som ofta har en enorm disciplin och sällan viker ner sig.

Bayern hade knappast vunnit den här matchen om inte United hade fått Rafael utvisad fått Rooney skadad. Men tyskarna behöver absolut inte be om ursäkt för att de klarade 2-3 och gick till semifinal på fler bortamål. Det är riktigt starkt att vända ett underläge borta mot ett av världens bästa klubblag. Dessutom ledde United i München, men Bayern lyckades vända till 2-1 efter en lika stark kämpainsats som i dagens match.

Som alltid är en skicklig coach en viktig del av framgången när ett lag visar väldigt stark lagmoral. Kanske gäller det extra mycket dagens Bayern, som var nästan utslaget redan i gruppspelet men lyckades ta sig vidare. Louis van Gaal har vunnit Champions League med Ajax och fört Barcelona till flera titlar och hans erfarenhet har varit väldigt viktig i marschen till semifinal.

Bayern fick nu en sen revansch för finalförlusten mot United 1999. Bayern ledde den matchen med 1-0 och hade flera målchanser att definitivt avgöra, men Manchester kvitterade i slutminuten och avgjorde i förlängningen. Kanske jämnar det mesta ut sig med tiden i fotboll, trots allt...

Läs artiklar i Aftonbladet här, här och här.
Läs artikel i DN här.
Läs artikel i SvD här.

Ett klassiskt Djurgårdslag på gång


Djurgården vann återigen mot Linköping i "sudden" efter en kämpamatch; den här gången med 2-1. Matchvinnaren Timmy Pettersson gjorde både segermålet och stod för assistansen till kvitteringen.

Att Hardy Nilsson är en duktig hockeystrateg visste vi. Att han är också bra på att skapa vinnarmentalitet i ett lag har han verkligen visat med årets Djurgården. "Hårde Hardy" har uträttat storverk med laget, både under grundserien och i slutspelet...

I morgon möts de två lagen i Globen igen. Om inte Djurgården då tar den fjärde segern, som ger final, så har de ytterligare två chanser. Mitt tips är att det här starka, fokuserade laget avgör redan i morgon och kvalificerar för sina första SM-final på nio år. Det här kan mycket väl bli en klassisk guld-upplaga av DIF...

Läs artiklar i Aftonbladet här, här och här.
Läs artikel i DN här.
Lös artikel i SvD här.

Rätten till en alkoholfri uppväxt en frihetsfråga


Dagens Brännpunkt i SvD tar upp en avgörande fråga när det gäller det alkoholförebyggande arbetet, nämligen föräldrarnas oerhörda betydelse som förebilder. Forskning visar tydligt att barn som bjuds på alkohol i hemmen också är de barn som dricker mer alkohol utanför hemmet.

Det är alltså hög tid att slå hål på myten att föräldrar genom att bjuda på ett glas vin till middagen hemma bidrar till ett sunt drickande hos  ungdomarna. 

Ett utmärkt exempel på hur man kan förebygga alholbruk tidigt bland unga är den så kallade Örebro-modellen. Den går ut på att via föräldrarna påverka ungdomars alkoholvanor. Studierna av Örebro Preventions Program visar två viktiga saker; (1) att det går att få föräldrar att upprätthålla en restriktiv hållning till ungdomarnas drickande och (2) att denna hållning också leder till ett minskat drickande bland de unga. Det är framförallt föräldrarnas attityder och åsikter som påverkas i preventionsprogrammet , snarare än deras eget dryckesbeteende.

Rätten till en alkoholfri uppväxt är en frihetsfråga. Barn och ungdomar ska kunna växa upp i vetskapen att det är OK att avstå från alkohol. Då behövs fler naturligt alkoholfria miljöer för barn och ungdomar att komma till, som caféer och mötesplatser på ungdomars egna villkor.

Läs artikel i SvD här.


Klimatfrågan också en stor säkerhetsfråga


Andrew Mitchell, Storbritaniens Sverigeambassadör, skriver i SvD idag att om vi inte gör något åt klimatförändringarna kommer de att leda till ett ökat hot mot världens säkerhet. Kostnaderna för att övergå till en fossilfri ekonomi är hanterbara, medan kostnaderna för att inte agera vida övergår dessa. Det är naturligtvis en självklarhet, men inte desto mindre tål det att upprepas...

Den brittiska regeringen presenterade för en vecka sedan en åtgärdsplan för att bromsa klimatförändringarna. I planen beskrivs de åtgärder regeringen anser måste genomföras internationellt under 2010 för att ta itu med klimatförändringarna.

De viktigaste är naturligtvis; (1) världen måste stödja övergången till en fossilfri miljödriven ekonomi och (2) det behövs ett internationellt regelverk för att kunna klara övergången till en fossilfri miljödriven värld.

Vi måste alltså, världen över, göra väldigt stora investeringar i förnyelsebar energi (sol, vind, biogas m m) och ny teknik som sparar energi. De säkerhetspolitiska förändringar som klimatförändringarna leder till är stora och kommer att bli enorma om det inte sker en relativt snabb övergång till en ekonomi med miljövänliga bränslen. Vi talar om svår torka, vattenbrist, väpnade konflikter om vatten och andra resurser och stora flyktingsströmmar. Detta kommer sin tur att öka de globala spänningarna i världen.

Mitchell konstaterar i sin artikel en annan självklarhet; att de vetenskapliga anledningarna till åtgärder är oförändrade. Alltså; vetenskapsläget är stabilt om att det är mer än 90 procent sannolikt att människans stora användling av kol och olja som ligger bakom klimatförändringarna. 

Det är många fler än FN:s klimatpanel som gör självständiga bedömningar om allvaret i klimatförändringarna. De nationella vetenskapliga akademierna i de största länderna; USA, Kina, Tyskland, Storbrittanien och ytterligare 15 länder har, på egen hand, kommit fram till samma sak som FN:s klimatpanel. Detsamma gälller de naturvetenskapliga fakulteterna på de tyngsta universiteten i världen.

Det är med andra ord hög tid att agera med kraft - nationellt och internationellt.

Läs artikel i SvD här.

Det rödgröna alternativets politik har större stöd


SKOP presenterar en ny förtroendemätning för regeringsalternativen idag. Den visar att 1/3 av väljarna tror att de rödgröna skulle göra ett bättre jobb än regeringen och 1/3 tror att de skulle göra ett sämre jobb.

Ungefär dött lopp, alltså. Men hur kan det då komma sig att de rödgröna leder alla i opinonsmätningar, med i genomsnitt fem procent? Svaret är naturligtvis; politiken.

SKOP:s fråga avser framför allt kompetens att genomföra politik. Men när man kommer in på politikens innehåll är svaret klart. Väljarna tycker att det räcker med en mandatperiod med den nuvarande regeringen. De vill nu ha en politik med en annan inriktning - som utmärks av investeringar i minskad klimatpåverkan och nya jobb, bättre miljö, höjd kvalitet inom sjukvård, skola och omsorg, lika rättigheter och ett samhälle där alla har en plats.

Läs artikel i Aftonbladet här.
Läs artiklar i DN här och här.

Vinnarskallar och mycket hjärta hos Leksand


Leksand slog AIK på Hovet med 3-2 och ökade sina odds att ta sig till elitserien. Nu står det förmodligen mellan dalkarlarna och Rögle om vem som tar den andra elitserieplatsen. Södertälje säkrade i praktiken sin plats genom segern mot Almtuna.

Leksand har inte visat den här vilja och koncentration i en kvalserie på flera år. Kanske var matchen mot Rögle en vändpunkt. Den verkliga nyckelmatchen nu är mot Södertälje hemma på tisdag. Leksingarna har sedan två matcher som ser ganska lätta ut; mot Almtuna och Växjö, som båda nu är avhängda och har lite att spela för.

Rögle måste tappa tre poäng för att dalkarlarna ska ha chans att finnas med i elitserien nästa år. Leksands största hopp står till - AIK. Just det, AIK kan genom att slå Rögle borta på tisdag ge Leksand en avgörande hjälpande hand. Samtidigt ger i så fall AIK sig själva en chans att hålla sig kvar i kampen om den andra elitserieplatsen.

Läs artiklar i Aftonbladet här, här, här, här och här.
Läs artikel i DN här.
Läs artikel i SvD här.

Stark MP-politik och två trovärdiga språkrör


Mätningen av förtroendet för partiledarna, som gjorts av SIFO, visar att alla partiernas ledare går bakåt. Aftonbladet väljer att lägga fokus på Mona Sahlins tillbakagång, men det genomsnittliga tappet för de borgerliga partiledarna är detsamma; ungefär sex procent.

Miljöpartiets språkrör backar också lite. Men det är anmärkningsvärt att Maria Wetterstrand nu har snudd på lika starka förtroendesiffror som Fredrik Reinfelt (51-56). Dessutom hamnar Peter Eriksson på fjärde plats av de åtta, klart före Jan Björklund.

I Sverige röstar väljarna historiskt - om man jämför med andra länder - på sakfrågor och inte på personer. Därför bör man inte fästa alltför för stort värde av sådana här mätningar. Men Miljöpartiet har ett väldigt bra utgångsläge med ett starkt valmanifest uppbackade av två trovärdiga språkrör.

Läs MP:s valmanifest här. Det innehåller 34 förslag för:
- minskad klimatpåverkan och nya jobb
- entrepenörskap och småföretag
- investering i utbildning höjd kvalitet i sjukvård och omsorg
- jämställdhet och lika rättigheter för alla
- en rättvis och hållbar värld

Läs artikel i Aftonbladet här.
Läs artikel i SvD här.

Citys drömstart ger vittring på Champions League


Gick Burnley upp på fel sida i morse - eller var det Manchester City som gjorde årets match i 6-1-segern? Förmodligen ligger det något i båda förklaringarna. City har en väldigt hög nivå när allt stämmer, faktiskt fullt jämförbar med Chelsea, Manchester United och Arsenal, fast de har inte samma jämnhet ännu...

Citys matchstart var den svettigaste hittills i säsongens Premier League - 3-0 efter sju minuter (Adebayor, Bellamy, Tevez) och matchen var över redan då. Lite underligt annars att Burnley var så bleka - laget utkämpar en jämn kamp för att hålla sig kvar i ligan och spelade inför hemmapublik...

Fyra lag slåss om den fjärde platsen som ger spel i nästa säsongs Champions League; City, Tottenham, Liverpool och Aston Villa. City gick med segern upp på den fjärde platsen, en poäng före Tottenham och fem före de andra två. Det ser alltså ut som att Liverpool för första gången på många år inte får spela bland de bästa i Europa. City och Tottenham möts i Manchester i näst sista omgången och då avgörs förmodligen vilket av de två lagen som får spela i Champions League...

Läs artikel i Aftonbladet här.

Djurgården imponerar med vilja och självförtroende


Djurgården är på väg mot SM-final efter 2-0 i matcher mot Linköping. Segern på Hovet i dag imponerade. Djurgården förde stora delar av matchen och vände 0-2 till vinst med 3-2 efter sudden. Laget visar upp en väldig vilja och stort sjärvförtroende, som kommer att bli ännu större efter dagens upphämtning. Den spelare som mest av alla personifierar inställningen att alltid ge järnet; Jimmy Ölvestad, avgjorde matchen med att kallt sätta 3-2 fri med målvakten.

Linköping går naturligtvis aldrig att räkna bort; de vände 1-3 i matcher till 4-3 mot Frölunda, men det tog en hel del på krafterna. Nu är de tvingade att göra om konststycket igen, fast mot ett starkare lag - det blir tufft. Allt talar för att DIF ror hem matchserien och får spela sin första SM-final på nio år (2001 besegrades Färjestad i finalen).

Läs artiklar i Aftonbladet här, här, här och här.
Läs artikel i DN här.
Läs artikel i SvD här.

Därför vinner Chelsea Premier League


Säkrade Chelsea i praktiken ligaguldet idag med bortasegern (2-1) över Manchester United? Det är naturligtvis fem omgångar kvar, men det är inte bara försprånget på två poäng som talar för Chelsea.

De som läser denna blogg vet att jag redan i höstas tippade Chelsea som ligasegrare. Chelsea har en större bredd än både United och Arsenal; särskilt i anfallet. Tydligast märks skillnaden när man jämför lagen utan sina resp nyckelspelare; Drogba (Chelsea), Rooney (United) och Fabregas (Arsenal). Chelsea har varit lika vassa framåt i de matcher man spelat utan Drogba, medan United ofta ser vilset ut utan Rooney och detsamma gäller Arsenal utan Fabregas. Både Rooney och Fabregas var förhindrade att spela idag. Chelseas bredd gör laget mindre sårbart för skador, något som är enormt viktigt i slutet på säsongen när många spelare är slitna.

Högre motivation talar också för Chelsea. De har de tre sista säsongerna kommit 2:a, 2:a och 3:a och är utslaget ur Champion League, där United är i kvartsfinal. Laget kan fokusera på ligan och vill väldigt gärna vinna den här gången.

Läs artiklar i Aftonbladet här, här och här.
Läs artikel i DN här.
Läs artikel i SvD här.

Leksand tar chansen på hovet på söndag


Leksand tog den sista chansen att vara med i "racet" om en plats i elitserien - bortasegern efter "sudden" mot Rögle var rättvis. Leksand visade att viljan att vinna var större än rädslan att inte förlora. Det bådar gott, eftersom de tidigare år i kvalserien ofta underpresterat när det verkligen gällt...

På söndag spelar Leksand årets viktigaste match mot AIK på Hovet. Det krävs seger där och i de övriga tre återstående matcherna mot Södertälje (hemma), Växjö (borta) och Almtuna (hemma). Chanserna för det bör vara ganska goda, eftersom både Växjö och Almtuna troligen är helt utan möjligheter att nå elitserien när de möter Leksand.

Men Sveriges populäraste hockeylag kan inte klara det här på egen hand, det krävs också att Rögle tappar minst tre poäng. Rögle sista fyra matcher; Växjö (borta), AIK (hemma), Almtuna (borta), Södertälje (hemma). De två lagens spelschema är ganska likvärdiga, men något säger mig att Leksand tar sig förbi Rögle i sista omgången. Viljan att DEN HÄR gången greja en plats i elitserien avgör...

Läs artiklar i Aftonbladet här, här och här.
Läs artikel i DN här.
Läs artikel i SvD här.

RSS 2.0