"Don´t ask, don´t tell" snart historia i USA


Den bestämmelse som inte tillåter homsexuella att vara öppna med sin läggning inom USA:s försvarsmakt - "don´t ask, don´t tell" - är snart ett minne blott. Mycket har hänt i den amerikanska opinionen sedan Bill Clinton försökte ta bort regeln 1993, då detta var enormt kontroversiellt.

Då var lika många emot som för att ta bort regeln. Nu tycker 70 procent, enligt en mätning av CNN, att denna diskriminering av homosexuella ska upphöra. Dessutom tycker chefen för försvarsmakten och tunga republikaner som förre vice president Cheney att policyn bör tas bort. Eftersom en så stor del av allmänheten vill ha förändringen och överbefälhavaren, som heter Barack Obama, har bestämt sig så kommer den att genomföras.

Det är naturligtvis samma utveckling i USA som vi haft i Sverige, fast med stor fördröjning. När människor själva känner någon som inte är hetero försvinner fördomarna. Men att de konservativa värderingar ligger väldigt djupt i många delar av landet visar svaret på en annan fråga i CNN-mätningen jag nämnde ovan. På frågan om det var moraliskt fel att ha homosexuella relationer svarar hälften ja. Väldigt motsägelsefullt kan man tycka, men man kan också vända på det och säga att det är positivt när människor kan skilja på frågan om diskriminering och sina egna personliga moraliska värderingar.

Läs artikel i DN här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0