Viktigt inte förenkla frågan om hedersrelaterat våld


I förrgår besökte jag Kruton, tillsammans med Adam Axelsson, en av våra skärpta politiska sekreterare/rådgivare i Stadshuset. Kruton är Stockholms stads verksamhet för ungdomar (flickor och pojkar) som är utsatta för hedersrelaterat hot eller våld. I förra veckan var vi på ett seminarie i samma ämne, anordnat av Länsstyrelsen, med bl a. länspolischef Carin Göthblad. Det har varit mycket intressant att fördjupa sig i ämnet, som är komplext...

Kruton har både en öppenverksamhet och ett skyddat boende och är tillsammans med Terrafem, en frivilligorganisation med samma typer av verksamhet, de två största aktörerna som hjälper de som utsätts. Det som slog mig mest vid seminariet och Kruton-besöket är variationen av personer som kan vara utsatta, när det förekommer hedersförtryck.

Lite statistik om flickor, från den undersökning som Stockholms stad gjorde för ett år sedan:

- 23% får ej ha förhållande med jämnårig pojke, ska vara oskuld
- 16% får ej bestämma vem de ska gifta sig med
- 11% får ej delta i vissa fritids- och skolaktiviteter
- 7% har utsatts för kränkningar, hot eller våld

Men det är absolut inte bara flickor som kan utsättas. En hel del pojkar är utsatta också, fast i många olika roller. Den vanligaste rollen är som pojkvän. Om flickan är mycket utsatt för hot är han det också, ofta i lika stor utsträckning. Därför är en del av de som kommer till Kruton par, eftersom båda har ett skyddsbehov. Pojkar som ofta är utsatta är också de bröder som inte vill delta i förtrycket. Pojkar och flickor som inte är heterosexuella är också ofta utsatta. I de fall gäller det också deras eventuella pojk- eller flickvänner.

Viktigt är också att se att det bara är de som är tillräckligt starka för att frigöra sig som blir synliga. De flickor och pojkar som lever under den här typen av förtryck, men inte orkar frigöra sig, får i stället ofta psykiatriska problem.

En av de viktigaste uppgifterna för en organisation som Kruton är att identifiera vilka familjer som har möjlighet att förändra sig. Många har faktiskt det och då är familjesamtal ofta ett sätt att komma vidare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0