Damfotbollen är lika viktig som herrditon


Hammarbys och Djurgårdens damlag i fotbollsallsvenskan har ingen plan att träna på. De har skrivit ett öppet brev till borgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) och krävt att hon löser problemet, eftersom det inte har lösts av idrottsförvaltningen.

För att få mer information om detta har jag under förmiddagen ringt företrädare för båda klubbarna. Per Darnell, ordförande i Djurgården Dam, säger att kommunen inte snöröjer planen av rädsla för att konstgräset kan ta skada. Detta har lett till att klubben nu måste hyra in sig i en grannkommun, till hög kostnad, för att kunna träna på konstgräs där. Det egendomliga är att andra länskommuner snöröjer sina konstgräsplaner, t. ex. Nacka.

Det är inte bara dameliten i Djurgården och Hammarby som drabbas. Även deras ungdomsverksamheter drabbas naturligtvis lika mycket, eftersom även de brukar träna på Stadshagen (DIF) och Kanalplan (HIF).

Jag lägger nu en skrivelse i kommunstyrelsen med uppmaningen att den borgerliga majoriteten ska gå Djurgården och Hammarby tillmötes och erbjuda dem en fullstor plan att träna på. Det absolut enklaste och snabbaste sättet borde vara att snöröja klubbarnas egna planer. Om det finns tveksamhet om det praktiska borde man väl kunna fråga t. ex. Nacka kommun om råd.

Det är anmärkningsvärt att ansvariga borgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) inte lyckats lösa damfotbollens träningssituation under vintermånaderna. Fotbollen är en av de allra största idrotterna för kvinnor och måste värnas, särskilt med tanke på att färre tjejer än killar idrottar.

Läs artikel i DN här.
Läs artikel i SvD här.

Kommentarer
Postat av: Johan Y

Varför tycker du att hårt pressade skattebetalare ska lägga pengar på att snöröja fotbollsplaner? Vad gör det värt den belastning på miljön det innebär?Om vi idag ger mer pengar för att män ska ha fotbollsplaner att spela på mitt i vintern är det väl bättre att sluta med det för att undvika onödig miljöförstöring och kostnad?

2010-02-11 @ 12:31:57
Postat av: Oskar

Med din logik, Johan, kan vi ju lägga ned det mesta.Idrottsrörelsen är viktig på så många sätt. Bland annat blir folk gladare, friskare, socialare och lär sig samarbeta mot gemensamma mål. Det är nog där skon klämmer för vissa...

2010-02-11 @ 18:21:13
Postat av: Fredrik

Ni missar en rätt viktig grej, även herrarnas elitlag har dåliga träningsmöjligheter. Hammarbys a-lag tränar i Haninge har jag för mig. Detta är inget unikt för damlagen, överlag ligger Stockholm ljusår efter omvärlden när det gäller fotbollsplaner. Detta drabbar praktiskt taget alla som sysslar med fotboll.

2010-02-11 @ 21:31:17
Postat av: Johan Y

Det är klart det finns saker att lägga ner. Människor ska väl inte tvingas betala skatt för att bekosta mer än nödvändigt?Det är väl bra mål för idrottsrörelsen du målar upp. Om det är det som är syftet med att bekosta den så är det ju lätt att avgöra var pengarna ska placeras. Vilka människor blir friskare, gladare, socialare och bättre på att samarbeta genom att man snöröjer för damlagen ifråga. Tillräckligt många och tillräckligt mycket för att motivera skattepengarna?

2010-02-12 @ 17:33:27
Postat av: Stefan Nilsson

Det är stort slöseri med resurser att låta idrottsanläggningar stå oanvända. Kostnaden för att snöröja planerna är mycket låg. Alla tjejer, från 8-åringar till seniorlag, som spelar i Djurgården och Hammarby kan träna och spela matcher om man snöröjer. Det är väldigt många utövare vi talar om. Ett principbeslut om att snöröja fotbollsplaner på vintern och våren skulle gynna även herrarna, naturligtvis.

2010-02-13 @ 12:52:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0