Palin ett symptom på USA:s huvudproblem


Jacob Weissberg skriver i den amerikanska Internet-tidningen "Slate" att ett av USA:s största problem är en tilltagande ignorans för samhällsfrågor hos allmänheten. Detta leder till en tendens att alltmer föredra kortsiktiga populister framför ansvarstagande politiker, som inte bara säger det allmänheten vill höra. Sarah Palins uppgång i Amerikansk politik är ett uppenbart exempel. Få kan bättre än henne illustrera fenomenet kortsiktig populist.

Weissberg säger att att "our inability to address long-term challenges makes a strong case that that the United Statenow face an era of historical decline". Palins fortsatta politiska karriär kan säga en del om hur allvarligt USA:s problem är.

Sarah Palin har haft flera politiska skepnader. Som guvernör i Alaska drev hon en allmän polulist-linje, ofta i
samarbete med Demokraterna, fram till hon blev "darling" för det Republikanska partiets högerflygel. Sedan dess har kört högerpopulism-racet. Hon höjde skatter och såg till att få höjda statliga bidrag till Alaska (som redan före henne hade högst bidrag av USA:s delstater) som guvernör, men nu är skattesänkningar, minskade bidrag och minskad stat hennes mantra.

Personligen tror jag att hon kan lyckas ganska väl i republikanernas primärval inför presidentvalet 2012, eftersom speciellt det partiet lider av den populism som Weissberg skriver om. Men hon har skapat enorma antipatier mot sig själv hos breda lager av den amerikanska allmänheten, särskilt hos kvinnor, och en klar majoritet av amerikanerna har en negativ uppfattning om henne. Det talar för att det finns en tydlig gräns för hur långt hon kan gå politiskt.

Läs artikel i DN här.
Läs artikel i SvD här.

Kommentarer
Postat av: Jonatan

"Men hon har skapat enorma antipatier mot sig själv hos breda lager av den amerikanska allmänheten, särskilt hos kvinnor, och en klar majoritet av amerikanerna har en negativ uppfattning om henne. Det talar för att det finns en tydlig gräns för hur långt hon kan gå politiskt."



Mona Sahlin? Statsminister?

2010-02-08 @ 09:25:18
Postat av: Birgitta Måhl

Hej Stefan!

Läste ditt inlägg på Facebook och hade då precis sett att Newsmill också hade Palin som Dagens ämne. http://www.newsmill.se/

Jag har funderat på hur det här med att blanda vänner med politiska nätverk på Facebook påverkar den allvarliga aspekten av politiker-rollen. I alla fall kan jag se det från mitt privata perspektiv, att det påverkar. Och att den privata och personliga sfären liksom tar strid mot den mer allmänna och ibland tuffare debattklimatet som den politiska står för- ja, det var bara en väldigt personlig synpunkt.

Hälsningar

Birgitta

2010-02-08 @ 11:17:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0