Sprutbyte minskar smittspridningen


"Nej till sprutbyte" skriver Catharina Elmsäter-Svärd (M), finanslandstingsråd på SvD "Brännpunkt" idag. Ställningstagandet går tvärs emot det tillkännagivande som sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) gjorde för två månader sedan.

Det finns två sätt att se på detta; (1) Moderaterna har på ett förödmjukande sätt kört över Folkpartiet och Birgitta Rydberg, eller (2) Moderaterna säger bara vad de själva tycker men Rydbergs besked gäller fortfarande. Att de två ledande politikerna i borgerligt styrda Stockholms Läns Landsting ger två helt motsatta besked i en så viktig fråga är anmärkningsvärt, minst sagt...

En bakgrund; Miljöpartiet i Stockholm stad hade med införande av sprutbytesprogram i vårt budgetförslag för 2008. Av rädsla för att förlora en votering gick Moderaterna med på en utredning. Det är denna utredning, som Stockholms stad och landstinget har gjort gemensamt, som nu föreslår försök med sprutbyte och som Rydberg (FP) först sagt ja till och Elmsäter-Svärd (M) nu säger nej till.

Det krävs beslut både av Stockholms stad och Stockholms Läns Landsting för att det ska bli av något sprutbytesförsök. Om Moderaterna kört över Folkpartiet - vilket är troligast - är förlorarna de missbrukare som skulle ha bytt ut sina smutsiga sprutor mot rena, för att undgå att bli smittade av HIV eller hepatit.

"Sprutbyte minskar inte missbruket", skriver Elmsäter-Svärd. Det är inte heller huvudsyftet med sprutbyte, även om det bidrar till ökad kontakt med missbrukare och större möjlighet att motivera till behandling. FN har konstaterat att det minskar smittspridningen och inte ökar missbruket. Därför rekommenderar både FN och EU att man inför sprutbytesprogram.

Läs artikel i SvD här

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0