Chile på fast mark, trots presidentbyte


Att man inte kan vinna jämt fick "La Concertación", Chiles regerande center-vänster-allians, erfara igår när den konservative kandidaten Sebastian Pinera vann presidentvalet. Alliansen består av socialdemokrater och kristdemokrater och har styrt Chile sedan 1990, när den brutale diktatorn Augusto Pinochet fick avgå efter en folkomröstning om makten.

Enligt DN så är en majoritet av väljarna som röstade på högerkandidaten positiva till Pinochets tid som ledare för militärdiktaturen; 1973-1990, medan Pinera själv har tagit avstånd från diktatorn. Att 25-30 procent av befolkningen fortfarande är positiva till Pinochets tid kan låta illavarslande, men Chile är idag ett helt annat land idag än det var för 20 år sedan.

Chile har sedan 1990 steg för steg minskat fattigdomen och ökat medelklassen. Välfärdsstaten har byggts ut och fattigdomen har minskat kraftigt; för 20 år räknades över 40 procent som fattiga, nu är det lite över tio procent. De demokratiska institutionerna har utvecklats och stärkts. Att förändringarna som genomförts varit populära har folket gång på gång visat i valen.

Pinera, som kallar sig själv "center-höger", är vald på fyra år och kan enligt konsitutionen inte väljas om. 2014 får "La Concertación" en ny chans och återerövrar förhoppningsvis då presidentposten. Även om Pinera skulle vilja vore det omöjligt att göra några stora förändringar "högerut" . Vad de konservativa har gjort, för att kunna konkurrera om makten igen, är att lägga sig nära den politiska mitten och acceptera de stora förändringar som gynnat den stora majoriteten av befolkningen.

Läs artikel i DN här.
Läs artikel i SvD här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0