Kloka råd av Wibe om etanol


Sören Wibes debattartikel om etanol i Svenska Dagbladet idag har skapat uppmärksamhet. Han är mycket kritisk mot den nuvarande politiken. Rubriken på artikeln; "Etanol är större miljöbov än bensin" är tillspetsad, men de råd han ger är vettiga.

Wibe sammanfattar i artikeln en rapport från Expertgruppen för miljöstudier. Rapporten heter "Etanolens koldioxideffekter - en översikt av forskningsläget". Ansvarig för expertgruppen är finansdepartementet, men den startades av den Socialdemokratiska regeringen 2003. Du kan läsa rapporten här.

Wibe föreslår
att alla subventioner och alla tullar på etanol avskaffas. Koldioxidskatten på etanol bör vara minst hälften av den på bensin, plus vanlig energiskatt som för andra bränslen. Detta skulle leda till (1) mindre mark skulle tas i anspråk för etanolgrödor, (2) alla bränslepriser (bensin, diesel och etanol) skulle stiga och därmed minska konsumtionen och utsläppen, (3) den brasilianska sockerrörsetanolen, som ger lite koldioxidutsläpp, skulle gynnas på bekostnad av etanol som odlas av spannmål och som ger mycket utsläpp.

En extra fördel med förslagen är naturligtvis att de slopade skattesubventionerna på etanol innebär en stor besparing. De pengarna borde istället användas till att ge bättre förutsättningar för vind- och solkraft och biogas.

Läs artikel i SvD här.

Kommentarer
Postat av: Helge

Frågan är om inte koldioxidskatten och politiken överhuvudtaget kring koldioxid som varande ett huvudnummer håller på att spela ut sin roll. Den har redan tagit för stora resurser och för mycket tid från andra viktigare miljöproblem. En artikel i Helsingborgs dagblad sätter lite proportion på sakfrågan som känns som ett svidande slag på hur seriös dagens fokus på koldioxid är.

http://hd.se/ledare/2010/01/18/klimatets-tva-sanningar/

2010-01-20 @ 09:38:53
Postat av: Bosse

Det är inte bara Wibe som är negativ, även stora miljöorganisationer – utanför Sverige:

http://www.transportenvironment.org/News/2009/11/EU-biofuel-rules-likely-to-cause-more-harm-than-good/

Om det svenska etanolskojeriet i SEKAB, som bl.a. tillverkar majsetanol i Polen och förbrukat 170 kommunala milj. i Afrika på att förbereda enorma monokulturer för sockerrör:

http://norran.se/arkiv/sekab/

Sammanlagt har 1,6 miljarder i kommunalt kapital riskerats i denna skandal.

Och Gröna Bilister gör nu gemensam sak med Statoil för att höja E85-förbrukningen: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/grona_bilister/news/view/debattartikel-vilken-kommun-gaar-i-spetsen-foer-att-minska-nya-bilars-klimatpaaverkan-2334

Gröna bilister vill hjälpa oljebolaget Statoil att slopa bensinskatten på de 15 – 25 % som ingår i E85 (under vintern E 75)

Oljebolagen har plötsligt blivit miljövänliga, precis som biltillverkare som tillverkar stora törstiga bilar som kan köras på etanol/bensin.



Vad som händer i Brasilien i etanolboomens spår kan man läsa om här:

hiredgu.html" rel="nofollow">http://www.pbs.org/frontlineworld/rough/2009/09/brazilhiredgu.html



http://ipsnews.net/news.asp?idnews=38161



Det rör sig om landgrabbing, monokulturer som utarmar den biologiska mångfalden, konstgödsling och konstbevattning samt inte minst försvårande för den fattigare jordbruksbefolkningen att erhålla mark för odling av matgrödor.



2010-01-20 @ 15:05:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0