Rökfri arbetstid viktig frihetsreform


På Aftonbladet debatt idag skriver fyra moderata kommunpolitiker att rökfri arbetstid är ett orimligt krav att kunna ställa på anställda. Debattörerna är emot förbud och tycks vilja - just det - förbjuda rökfri arbetstid. Deras resonemang är precis så motsägelsefullt som det låter.

Alla landsting utom ett och många kommuner har infört rökfri arbetstid, som innebär att man får röka på lunchrasten men inte under arbetstid. En av de senaste är Stockholms stad, där den borgerliga majoriteten beslöt detta i höstas, ett år efter att jag skrivit en partimotion för Miljöpartiet i frågan. 

Rökfri arbetstid är framför allt viktig för "tredje man", dvs äldre med hemtjänst, äldre och personer med funktionsnedsättningar på boenden samt barn på skolor och förskolor. Friheten att slippa utsättas för andras rök och röklukt tycker dock inte debattörerna är skäl till att det ska vara möjligt för kommuner och landsting att ha policyn rökfri arbetstid. De tycker att det kränker de anställdas integritet att inte få röka under arbetstid. Förbjud rökfri arbetstid, föreslår de istället...

Läs artikel i Aftonbladet här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0