Ett bra förslag för Slussen, med det behöver förbättras


Det är naturligtvis glädjande att Slussen-frågan äntligen har kommit fram till en lösning. Processen borde inte behövt ta så här många år, men å andra sidan har de flesta aspekter på bygget övervägts. Det är bra att frågan inte har politiserats - detta har blivit en typisk svensk konsensus-lösning och då menar jag det som något positivt. Trots det kunde processen ha varit avsevärt bättre när det gäller medborgarnas möjligheter att komma till tals.

Den nya Slussen innebär mindre betong och betydligt mer vatten. Slussen kommer att bli mycket mer av en plats för möten mellan människor. Den föreslagna trafiklösningen bygger på en enkel, effektiv och lättorienterad trafikanläggning, men mer behöver göras för att prioritera kollektivtrafiken, cyklister och gående, som dock förbättras i förslaget jämfört med dagens situation.

Det blir lättare att njuta av närheten till vattnet, eftersom kajerna blir breda och tillgängliga för fortgängare. Men behöver mer göras när det gäller klimatanpassning. Slussen är väldigt utsatt för framtida stigande havsnivåer.

Slussen ska också vara en plats för kultur; bl. a. bör Stadsmuséet byggas ut till att också bli ett stadsmiljöcentrum, där byggprojekt kan presenteras och stadsbyggnadsfrågor diskuteras. Slussen ska också vara en grön plats; träd, buskar och blommor är viktiga inslag i stadsmiljön i nya Slussen. Kulturen och grön stadsmiljö blir tillsammans med klimatanpassningen och framkomligheten för kollektivtrafiken, cyklister och gående de områden där förslaget behöver finslipas, innan byggarbetet så småningom kommer igång.

Läs artiklar i DN härhär och här.


Kommentarer
Postat av: Johan Sandström

hej Stefan,

För att få till en bra samlingsplats för människor vid Slussen så jobbar vi med att få till en stående våg för surfing. Vattenytans potential har ju inte på långa vägar används. Det har sagts att den nya mängden vatten som ska rinna ur Mälaren kan bli så stor som 800 - 1200 kubikmeter. Det vore väldigt enkelt och inte ens fördyrande att skapa en ränna som ger en konstgjord våg som blir perfekt att surfa på. Dom gånger ingen surfar på vågen är den bara vacker att sitta och titta på. Dessutom så blir det en ännu bättre syresättning av vattnet ;-)



Tänk att få sitta vid Slussen och njuta av en kopp kaffe och en spektakulär surfinguppvisning. Varför inte hyra än surfbräda på det lokala fiket bredvid för alla surfkunniga turister ;-)



Gå in och kika på ett naturligt ställe som finns i Munchen där det surfas året runt. Kika här : http://www.youtube.com/watch?v=qGnTPdTY-5o



Kika även på vår blogg : http://slussensurfspot.blogspot.com/



/ Johan

2010-01-27 @ 17:27:44
URL: http://slussensurfspot.blogspot.com/
Postat av: Mackan

Vad menar du med att frågan inte har politiseras??!!

I (borgelig)press kan man läsa: "Borgelig splittring" samt "Socialdemokraterna vill ha ett nytt landmärke, Miljöpartiet vill skapa en ny filial till Kulturhuset och Vänsterpartiet vill bygga ut Stadsmuseet till ett nytt stadsmiljöcentrum"(DN, 2001-01-27). Är detta vad du menar med konsensus måste ordet ha fått en ny innebörd sedan jag lärde mig vad det betyder för 50 år sedan... Det liknar mer politisering, eller hur?

2010-01-27 @ 21:27:46
Postat av: Stefan Nilsson

Under processen de senaste åren har partierna undvikit att göra partipolitik av frågan. Det har gjort att politiska låsningar har undvikits och därför finns det stor enighet bakom huvudprinciperna i den lösning som har presenterats nu. Att sedan partierna nu i detaljfrågor har lite olika förslag är bara bra, men kring 80 procent finns nu en enighet, vilket är bra i sådana här stora långsiktiga beslut.

2010-01-31 @ 14:51:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0