Jodå, nu blir det beslut om sjukvårdsreform i USA


Allt talar nu för att det inom några få dagar finns ett kongressbeslut om sjukvårdsreform i USA. Under de senaste dagarna har flera tveksamma demokratiska ledamöter bestämt sig för att rösta JA till det kompromissförslag som ligger för beslut i Representanthuset. Förslaget bygger på det beslut som Senaten redan har tagit. 

Kongressens budgetkontor kom under torsdagen med siffror som visar att sjukvårdsreformen är helt finansierad, ja till och med går plus. Det lär bli avgörande för de ledamöter som ännu inte besämt sig och som är extra måna om att minska USA:s budgetunderskott.

De tre viktigaste förändringarna i sjukvårdsreformen är att (1) nästan alla får ett förskringsskydd vid sjukdom, (2) det blir inte längre möjligt för försäkringsbolagen att neka någon sjukvård pga tidigare sjukdomar eller åkommor och (3) en garanti införs att man inte förlorar sin sjukvård om man förlorar jobbet (många har sjukvården kopplad till anställningen).

Att göra den här typen av reform har varit en målsättning för Demokraterna under flera årtionden. De vet att om de inte kommer i mål nu så kommer väljarna att döma ut dem som inkompetenta och straffa dem i kongressvalet i november. Därför finns det en stor beslutsamhet att ro det hela i hamn. Eftersom de olika delförslagen kommer att gynna en majoritet av amerikanerna är Demokraterna övertygade om att förändringarna kommer att bli populära när väl reformen börjar genomföras. 

Läs artikel i Aftonbladet här.
Läs artikel i DN här och här.
Läs artikel i SvD här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0