Väljarna vill ha "the real deal" i klimat/energi-frågan


Årets sista mätning av partisympatier (Sentio Research) bekräftar den glädjande tendensen från andra mätningar i november och december; Miljöpartiets uppgång och stabilisering på högre nivåer håller i sig. MP har nu etablerat sig på omkring 10 procent eller strax över.

Medierapporteringen kring klimatförhandlingarna i Köpenhamn kan ha gett lite extra draghjälp, men den är troligen begränsad. Klimatfrågan och omställningen av energisystemet är helt enkelt den viktigaste politiska framtidsfrågan och där vill väljarna ha "the real deal", alltså det parti som de tror har störst förmåga att driva nödvändiga förändringar. 

Läs artikel i DN här.

Premier League håller högre klass än Primera División


Liverpools viktiga bortaseger mot Aston Villa betyder att det finns ännu ett lag som slåss om en plats i nästa års Champions League. Sju lag slåss nu om de fyra topplaceringarna, vilket gör Premier League till den mest intressanta ligan. Och inte bara det; den engelska ligan har också blivit den bästa, vilket bär lite emot att konstatera eftersom jag själv tycker att den spanska fotbollen är den mest underhållande.

Den spanska Primera División domineras helt av Real Madrid och Barcelona, men sedan är det ganska glest med Valencia och Sevilla en bra bit bakom. Den spanska ligan har blivit ojämn, förutsägbar och därmed också lite tråkig. I England däremot turas de sju i topp om att slå varandra och varje omgång är högintressant. Och det beror inte på svaghet hos de bästa lagen; de tre i topp (Chelsea, Manchester United och Arsenal) vann alla sina grupper i Champions League...

Liverpool såg ut att bli avhängda för någon vecka sedan, men eftersom Chelsea och Manchester United tappat många poäng under december innebär de två raka segrarna att Liverpool är med igen. Liverpool laguppställning är lika stark som de andra topplagens och i likhet med Manchester City är de inte med i Champions League under våren, vilket ökar deras möjlighet att fokusera på ligan. Mitt tips är fortfarande Chelsea som etta med City som främste utmanare, men räkna inte bort Liverpool...

Läs artikel i DN här.
Läs artiklar i Aftonbladet här och här.

Står det mellan Chelsea och City?


Manchester Citys klara 3-0-seger borta mot Wolverhampton visar att laget håller äntligen på att få ordning på sitt försvarsspel. Roberto Mancini har prövat en lite annan försvarsuppställning i sina två första matcher som tränare för klubben och det har fungerat. Dessutom har han lyckats med andra beslut han har tagit i val av spelare. De två segrarna idag och mot Stoke i lördags tror jag kommer att visa sig vara en vändpunkt för City. Laget har fått en nytändning.

Ett annat skäl för City-anhängare att vara hoppfulla är Carlos Tevez islossning. Åtta mål på de sju sista matcherna (två i dag) har det blivit för den hårt arbetande argentinaren, som skapar väldigt mycket öppningar och målchanser.

Att ett bra lag har tur visade Chelsea i segern mot Fulham; ett självmål avgjorde en kvart före slut. Chelsea har en del skador och har fått kämpa i motvind ett tag. De är dock fortfarande min favorit till ligasegern. Men det finns ett stort Men. Klubben har vunnit många titlar i England de senaste åren; flera ligatitlar och båda cuperna, och Champions League är det stora målet den här säsongen. Jag tror att Chelsea går långt där och det minskar i så fall deras möjligheter att försvara ligasegern. Att sikta på både ligan och Champions League är riskabelt, då det sliter hårt på spelarmaterialet med så många avgörande tuffa matcher.

I början av säsongen tippade jag Chelsea som ligasegrare före Arsenal och Manchester City. Liksom Chelsea har även Arsenal siktet på Champions League, vilket också gäller Manchester United. Som det ser ut nu är dessa fyra lag ganska jämnstarka. Det talar för att det blir nytända City, som inte spelar i Europa i år, som blir den stora utmanaren till Chelsea...

Läs artikel i DN här.
Läs artiklar i Aftonbladet här och här.

Läs artikel i Expressen här och här och här.

Roma med Luca Toni kan utmana Inter om ligasegern


Romas värvning av Luca Toni från Bayern München kan sätta liv i den italienska ligan. Toni var italiens bästa målskytt för bara tre år sedan och har sannolikt mycket kvar av sin gamla kapacitet. Det är stor skillnad på spelet i de italienska och tyska ligorna. Att få komma hem till Italien och spela i det lag som varit Italiens bästa under de senaste två månaderna måste innebära ett rejält lyft för Toni.

Jag ser Roma som främste utmanare om ligatiteln; de är jämnare än Juventus och Milan och med Toni får de mer spets i anfallet. Roma ligger 11 poäng efter Inter men det är 57 poäng (19 omgångar) kvar att spela om. Inter har vunnit ligan de senaste fyra åren och samtidigt misslyckats i Champions League. Det stora målet detta år är därför en stor framgång, helst seger, i Champions League, en titel som laget vann senast för 45 år (!) sedan (1964/65).

Om Inter tar sig förbi Chelsea i åttondelsfinalen kommer klubbens fokus att vara Champions League och då skapas en rejäl öppning för Roms stolthet. Roma har en enorm motivation; tre av de fyra senaste åren har de kommit tvåa i ligan och klubben har genom tiderna bara vunnit ligan tre gånger. Med Luca Toni och Francesco Totti som radarpar i anfallet finns chansen nu...

Läs artikel i DN här.
Läs artikel i Aftonbladet här.


Mancinis flygande start i City


Manchester City fick precis den start laget behövde med nye tränaren Robert Mancini. Segern med 2-0 mot Stoke är enormt viktig för laget som haft det trögt på sistone. Eftersom tränarbytet var jobbigt för många av spelarna, som var missnöjda med avskedandet av Mark Hughes, var en seger ett måste för att skapa arbetstro. 

Själv tror jag att City kommer minst fyra i ligan och tar sig vidare till nästa års Champions League. Faktum är att laget fortfarande har en hyfsad chans att vinna ligan, särskilt som Chelsea och Manchester United verkar börja gå på knäna. City har en väldigt bred trupp med flera alternativ att välja på för nästan varje position. En rad av Citys storstjärnor var skadade inför dagens match; Roque Santa Cruz, Emmanuel Adebayor, Wayne Bridge, Joleon Lescott och Shaun Wright-Phillips, men laget spelade ändå som ett topplag. Det säger en hel del om lagets kapacitet...

Läs artiklar i DN här och här och här.
Läs artiklar i Aftonbladet här och här och här.



Miljöpartiets språkör populära hos männen


Förtroendemätningen för partiledarna som presenteras idag i Aftonbladet visar på rekordhögt förtroende för Miljöpartiets två språkrör. Uppgången till 52 procent för Maria Wetterstrand och Peter Eriksson, 16 procent mer än i våras, inger respekt hos många.

Två saker i undersökningen är dock minst lika uppseendeväckande som uppgången i sig:
1. Miljöpartiets språkrör är näst populärast bland männen, klart före Jan Björklund (FP). 51 procent av männen har förtroende för språkrören, nästan lika många som bland kvinnorna (54 procent).
2. Endast 11 procent säger sig helt sakna förtroende för språkrören, samma som för statsminister Reinfelt. Inget parti har bättre siffror.

Toivo Sjörén på SIFO skriver i en kommentar den 14/12 till decembers väljarundersökning - där MP har 10,3 procent - att en förklaringaring bakom ökningen i opinonen är en bredare väljarbas. Miljöpartiet håller på att få ett genombrott bland män, vilket alltså också denna mätning tyder på. Det är väldigt glädjande, eftersom en förutsättning för en riktig valframgång 2010 är att MP går hem inte bara bland kvinnor och unga väljare (där partiet alltid varit starkt) utan även bland män och medelålders/äldre väljare. 

Läs artikel i Aftonbladet.
Läs artikel i DN.
Läs artikel i SvD.

Sjukförsäkringsbeslutet öppnar väg för klimatpaket


För en stund sedan röstade USA:s senat igenom en genomgripande reformering av hälso- och sjukvårdssystemet. Det är ett historiskt beslut. Det är nu högst sannolikt att det blir hälso- och sjukvård för nästan alla amerikaner. Dessutom innehåller lagpaketet också kraftigt förstärkt skydd för de amerikaner som redan har försäkring.

Det som återstår är att representanthusets version av hälso- och sjukvårdsreform ska jämkas samman med senatens version. Det troliga är att senatens version i princip blir den som går igenom. Beslutet i senaten togs med 60 röster mot 39, vilket är minsta möjliga marginal eftersom 60 röster krävs för att avbryta debatten och gå till beslut. 60 är också antalet personer i den demokratiska senatorsgruppen, där alla röstade för. Samtliga närvarande republikaner röstade emot. I representanthuset däremot räcker det med minst hälften av 435 ledamöter.

Därför kommer Demokraterna i representanthuset att vara mycket försiktiga med att göra förändringar i senatens version. Om en enda demokratisk senator inte vill ha den sammanjämkade versionen har ju Demokraterna inte längre tillräcklig majoritet. Så räkna med ett definitivt och historiskt beslut om hälso- och sjukvård under januari...

Beslutet är väldigt viktigt också för kommande beslut i klimatfrågan under 2010. Arbetet med ett klimatpaket pågår i kongressen, som innebär utsläppsminskningar med 17 eller 20 procent fram till 2020. En förutsättning för att ett sådant beslut överhuvudtaget ska kunna bli av är att Demokraterna inte blir allvarligt politiskt försvagade.

Ett historiskt misslyckande i hälso- och sjukvårdsfrågan skulle sända president Obamas och Demokraternas opinionssiffror i botten. En framgång däremot stärker dem och öppnar vägen för ett kongressbeslut om ett omfattande klimatpaket under våren. Ett sådant beslut är absolut nödvändigt för att USA ska kunna agera med kraft under nästa års två avgörande klimatmöten...

Läs artikel i DN. Läs annan artikel i DN.
Läs artikel i SvD.
Läs artikel i Expressen.
Läs artikel i Aftonbladet.

MP ökar avståndet mellan de rödgröna och alliansen


D
agens mätning i Expressen visar att mitt parti; Miljöpartiet, går starkt framåt samtidigt som skillnaderna ökar mellan de rödgröna och alliansen. Det stämmer väl överens med övriga mätningar den senaste månaden.

Enligt SCB:s stora mätning från i november tar Miljöpartiet väljare från alla riksdagspartier utom KD. SCB-mätningen visar att MP:s nya väljare kommer ungefär lika mycket från M, FP och C som S och V. 

Att Miljöpartiet är så attraktivt sätter Fredrik Reinfeldt och de borgerliga strategerna i ett dilemma valåret 2010. Det kommer inte att räcka för alliansen att ifrågasätta S när MP går så starkt. Dessutom blir det vanskligt att gå för hårt på MP när klimatfrågan kommer att vara i fokus hela valåret. Valrörelsen kommer inte att likna någon tidigare. 

Läs artikel i DN.
Läs artiklar i Expressen här och här.

Efter Köpenhamn; dags för självkritik och att tänka nytt


De starka reaktionerna världen över efter det ynkliga resultatet av Köpenhamnskonferensen är, minst sagt, befogade. Men kanske kan detta ändå förebåda en positiv vändning för klimatfrågan under 2010. Själv ser jag i alla fall tre skäl till det...

För det första: förhandlingarna har visat precis hur långt alla länder är beredda att gå - och att det inte räcker! Förhoppningsvis leder det till självkritik på många håll och mycket större vilja inför nästa stora konferens om ett halvår.

För det andra: Köpenhamn visade tydligt svårigheterna med konsensus i denna typ av avgörande frågor - ett litet antal länder kan stoppa hela processen som majoriteten är överens om. Men efter ett stort misslyckande, som det här, ökar också benägenhet att söka lösningar "out of the box", dvs nytänkande. Förslaget i Maria Wetterstrands artikel på DN Debatt idag är ett bra exempel på det. Istället för att bara inrikta sig på lösningar som alla kan ställa sig bakom är det dags för de mest ambitiösa och villiga att gå före...

För det tredje: USA var inte redo den här gången, men kommer troligen att vara det i vår. Varför? Den komplicerade lagstiftningsprocessen i USA:s kongress är väldigt tidsödande. Det finns mycket som tyder på en klimatuppgörelse i kongressen under våren som Obama kan skriva under, innebärande mellan 17 och 20 procents utsläppsminskningar fram till 2020. Inte så bra som man skulle önska, men det skulle ändå ge president Obama ett betydligt starkare mandat inför nästa konferens än det han hade i Köpenhamn.

Läs artiklar i DN här och här och här och här.
Läs artiklar i SvD här och här och här och här.

Soros lysande förslag för massiva klimatinvesteringar


Även om Köpenhamn inte blir det genombrott i klimatkampen som de flesta hade hoppats går arbetet vidare, med ännu mer på spel 2010. En av de största utmaningarna är hur finansiera de massiva klimatinvesteringar som behövs i u-länderna.

George Soros, mångmiljardären och filantropen, kom i förra veckan med ett förslag som förtjänar mer uppmärksamhet. I-länderna behöver inte alls ta medel från sina egna nationella budgetar för att finansiera tillräckliga klimatinvesteringar. De har redan pengarna - i Internationella valutafonden (IMF).

Låter det för enkelt och bra för att vara sant? Kanske inte. IMF har utfärdat något som kallas särskilda dragningsrätter (SDR), motsvarande över 150 miljarder dollar, till de 15 mest utvecklade länderna i världen. I praktiken är detta en extra valutareserv på de 15 ländernas reservkonton i IMF, som en säkerhet om finansmarknaderna skulle hamna i kris. Men Soros påpekar att dessa länder knappast behöver några extra valutareserver. Mycket bättre då att använda pengarna där de verkligen behövs - till investeringar i förnyelsebar energi, energieffektivisering, förhindra skogsavverkning m m...

Vad som behövs är att EU, USA och Australien tillsammans ber IMF att få låna t ex 100 miljarder dollar på 25 år från dessa SDR - till en grön fond för utveckling i u-länderna. IMF äger guld med större värde än 100 miljarder dollar, vilket kan användas som säkerhet för lånet, då guldet är öronmärkt för att användas till nytta för u-länderna utveckling. 

Soros skriver att de rika länderna som lånar pengarna inte behöver betala någon ränta på lånet till IMF, eftersom guldet ligger som säkerhet. De skulle inte heller behöva återbetala lånet, eftersom pengarna i praktiken redan är deras egna. Vad de behöver är att bestämma sig och börja använda dem!

Med en sådan här lösning skulle massiva belopp bli tillgängliga nu - och ge nödvändiga klimatinvesteringar i Indien, Kina, övriga Asien och Latinamerika en flygande start. Vad som behövs är ett initiativ från EU eller USA...

Om George Soros förslag:
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/cif-green/2009/dec/10/finance-climate-change-fund-imf
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/environment/article6951748.ece

Läs artiklar i DN här och här och här.
Läs artiklar i SvD här och här.

Var ska Aspuddens nya kultur- o mötescentrum ligga?


Så lyckades då Folkpartiet och Moderaterna driva igenom rivningen av Aspuddsbadet. Till det har krävts rejäla skygglappar, stor stelbenthet och en ansenlig mängd förakt för vanligt folkligt engagemang. Men detta har knappast minskar engagemanget hos alla medborgare som vill ha en plats för kultur- och mötescentrum. Badet har ju blivit minst lika mycket en plats för kultur och möten som för bad. Det som för ett år sedan var ett ganska okänt fenomen blev en angelägenhet för massor av människor. 

Under tisdagen och onsdagen tecknade också ett stort antal personer andelar i badet för ungefär en miljon kronor. Även om badet nu inte finns mer så är många av alla dessa personer säkert intresserade av att vara en del av ett nytt kultur- och mötescentrum. Ganska fantastiskt, förresten, att så många personer varit beredda att investera egna pengar för att få ha ett kultur- och badhus i sin närmiljö... 

Nu återstår att se om FP och M även avvisar den nya föreningens utsträckta hand om samtal om ett kultur- och mötescentrum i Aspudden, när det som har funnits nu rivits...

Läs artikel i DN.

Läs annan artikel i DN här.

Läs Lars Epsteins blogg i DN.

Obegåvat beslut av FP och M att riva Aspuddsbadet


Idag påbörjades rivningen av Aspuddsbadet. Trots ett enormt engagemang från flera hundra människor i området har alltså Folkpartiet och Moderaterna beslutat sig för att driva igenom rivningen.

Rivningen av badet är, milt uttryckt, synnerligen obegåvat. För det första har en ekonomisk förening bildats; Aspuddens kultur- och badhusföreningen, bestående av företagare utan koppling till den gamla badhusföreningen eller aktionsgruppen. De har tagit fram ett förslag för hur badet ska drivas vidare, som lämnades in för en vecka sedan. I förslaget åtar sig föreningen att rusta upp badhuset och göra det till ett unikt kultur- och badhus. Föreningen står för både investeringar och drift. Hur är då detta möjligt? Jo, eftersom badet har blivit så känt så känt finns det nu investerare som är beredda att gå in med pengar.

För det andra har under de senaste månaderna flera hundra människor aktivt engagerat sig i badhusets överlevnad. De vill vara med om att göra ett kultur- och badhus i Aspudden till en succé.

Borgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) sa som svar på min fråga i kommunfullmäktige den 30/11 att hon skulle ta del av förslaget från föreningen. Hon har dock inte träffat föreningen eller haft någon kommunikation med den.

Folkpartiet och Moderaterna brukar alltid tala om att ta tillvara medborgerligt engagemang och entrepenörsskap. Det klingar väldigt ihåligt när de väljer att driva igenom rivningen av badet utan ens en dialog med de berörda.

Läs artikel i DN.


City på väg mot toppen...


Efter sju sorger och åtta bedrövelser, nåja i alla fall sju raka oavgjorda matcher, visade Manchester City upp varför laget har så stora förhoppningar på sig. Segern med 2-1 och insatsen mot ligaledaren Chelsea imponerade verkligen. I första halvlek var det snudd på ett lag på plan; City dominerade helt mittfältet och tog sig ofta igenom Chelseas försvar, som är seriens starkaste (bara åtta insläppta på 14 matcher tidigare). 

Kan City fortsätta att visa den kombination av kreativitet och kämpaglöd som i den här matchen - och i 3-0-matchen mot Arsenal i onsdags i ligacupen - så kommer laget att minst kvalificera sig för spel i Champions League. City har fått en bra balans i laget med straffräddande målvakten Givens (Irland) och Lescott (mittback i engelska landslaget) där bak, Bridge och Wright-Phillips på mitten och Robinho (Brasilien) Tevez (Argentina) och Adebayor (Afrikas bästa forward efter Drogba) som enormt vass trio där fram. Mitt tips från i augusti på denna blogg; Chelsea som ligasegrare och City som trea, ser bra ut...

Läs DN-artikel.

Läs artikel i Aftonbladet.

MP-förslag om sprutbyte förverkligas


Sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP), meddelade igår att ett försök ska genomföras med sprutbyte i Stockholms län. Det är en glädjande helomvändning från henne och Moderaterna, som fram till nu har varit mot sprutbytesprogram som ett sätt att minska smittspridningen av HIV och hepatit.

Bakgrunden är ett förslag från oss; Miljöpartiet i Stockholm stad, som hade med införande av sprutbytesprogram i vårt budgetförslag för två år sedan. Av rädsla för att förlora en votering om införande av sprutbyte - eftersom flera ledamöter hos FP och KD var för - gick Moderaterna med på en utredning. Det är denna utredning, som Stockholms stad och landstinget har gjort gemensamt, som nu föreslår sprutbyte. 
 
Två krav för sprutbyte finns som borde lugna alla som känner sig tveksamma:
1. För att få klartecken för sprututbyte måste kommunen och landstinget visa att det finns en fungerande vårdkedja för att rehabilitera missbrukare. Utredningen föreslår också att sprutbyte blir en del av ett paket för förbättrad missbruksvård.
2. För att få en ren spruta måste en redan använd spruta lämnas in.
Mängden sprutor i omlopp kommer alltså inte att öka om sprututbyte införs. Dessutom måste personen som vill ha en ren spruta besöka en sjukvårdsklinik, vilket ökar möjligheterna att motivera till avgiftning och rehabilitering.

Att sprututbyte verkligen begränsar spridningen av HIV och hepatit - och inte heller ökar missbruket - har FN och EU konstaterat. Svensk lagstiftning, som ger klartecken för kommuner och landsting att tillsammans införa program med sprututbyte, har funnits i några år. Ingen kommun mer än Malmö och Lund har dock vågat ta steget att införa det. Därför blir försöket i Stockholm extra viktigt - många kommuner kommer att följa det med intresse...

Läs artikel i DN.

RSS 2.0