MP-förslag om Olympiastadion kan bli verklighet


Ett första steg mot ett namnbyte för Stockholms Stadion till Olympiastadion togs i tisdags, då idrottsnämnden beslutade att utreda ett namnbyte. Beslutet var ett svar på en motion som jag lade i juni. 

Skälen till ett namnbyte är uppenbara; med ett namnbyte till Olympiastadion skulle det bli lättare att marknadsföra arenan och Stockholms som idrottsstad. Det skulle bli lättare för turister att söka sig dit, särskilt om tunnelbanestationen samtidigt byter namn till Olympiastadion, vilket jag också föreslår i motionen.

Stadion är världens äldsta fortfarande använda olympiastadion. Få idrottsplatser har den atmosfär och historia som denna arena har. Dessutom är det många, även stockholmare, som inte vet att det finns en olympiastadion i Stockholm.

DN-Galan kommer från och med 2010 kommer att tillhöra Golden League, världens nya superliga för friidrott, och Finnkampen kommer 2013 tillbaka till Stockholm. Detta talar också för ett namnbyte. Andra städer som har haft Sommar-OS kallar sina arenor för Olympiastadion även efter att OS har ägt rum - Rom och Helsingfors är två bra exempel. 

Ett namnbyte avslogs för några år sedan, efter att flera tunga idrottsorganisationer hade föreslagit det; Stockholms Idrottsförbund, DN-Galan, Stockholm Maraton och Sveriges Olympiska kommitté. Idrottsförvaltningen skriver i sin motivering till att ett namnbyte nu bör utredas att olympiadens 100-årsjubiléum år 2012 gör att "frågan har hamnat i ett nytt läge". Låter lovande - fortsättning följer...


Aspuddsbadet igenbommat, men inte rivet...


På uppdrag av Stadshusmajoriteten; dvs Folkpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna; slog Polisen till i morse mot Aspuddsbadet. De människor som fanns i badhuset bars ut och lokalen bommades igen. När en rivning blir av är ännu oklart, men det kan ske när som helst under november, december eller januari.

En ny förening har bildats; Aspuddens kultur- och badhusförening. Miljöpartiets ledamot Else Lundin föreslog igår på idrottsnämndens sammanträde att de styrande ska inleda samtal med föreningen, för att hitta en lösning för att rädda badet. Badet drivs ideellt - det är en synnerligen god affär för staden att ha kvar ett bad som inte har några driftkostnader och därtill är kulturmärkt...

Så länge badet står kvar finns det hopp. Det politiska priset för att riva badet och gå emot en massiv opinion i Aspudden och området däromkring blir högt. Inte minst gäller detta Folkpartiet, som har posterna som ansvarigt borgarråd; Madeleine Sjöstedt, och ordförande i Hägersten-Linjeholmens stadsdelsnämnd; Abit Dundar. Detta vet Folkpartiet också. Frågan är om de är beredda att verkställa rivningen och få all den negativa publicitet som det skulle innebära. Som tidigare är allmänhetens protester och medias bevakning avgörande...

Läs artikel i DN.


M ansluter sig till MP:s politik om hemlösheten...?


Moderaterna, i form av borgarrådet Ulf Kristersson, ansluter sig till Miljöpartiets linje för att lösa problemen med att många människor är hemlösa. Den artikel som idag publiceras på DN Debatt argumenterar väl för att en fast bostad först är en förutsättning för att kunna lösa andra sociala problem.

Artikeln innehåller dock nästan inget konkret för att förverkliga det som kallas "Housing first". Ett gemensamt projekt ska startas av Stockholms socialtjänst, Stockholms Stadsmission och Lunds Universitet  där man ska "vända sig till hemlösa som är motiverade till ett socialt förändringsarbete och för vilka den långa boendetrappan inte är ett bra alternativ".

Miljöpartiet har sedan några år tillbaka drivit, i Stockholms stad och i Riksdagen, att "Housing first" ska bli praktisk politik. I Stockholms har vi i våra budgetförslag haft med detta och själv lade jag en motion till kommunfullmäktige om detta i juli. Internationell forskning visar att en fast bostad är nödvändig för att kunna lösa andra problem.

Den andra stora bristen i artikeln - alltså förutom bristen på konkret politik - är att den inte nämner den stora grupp hemlösa som inte har några påtagliga sociala problem förutom själva hemlösheten. Dessa utgör majoriteten av de hemlösa och många av dessa personer slås ut och utvecklar allvarliga sociala problem om de inte får en fast bostad. Många har skulder, betalningsanmärkningar eller tidigare vräkningar vilket gör att de nekas kontrakt av hyresvärdarna.

Det finns ett konkret problem med att få fram förstahandskontrakt för mindre attraktiva hyresgäster. Detta problem kan inte önskas bort. Vårt konkreta förslag är att Stockholms stad bildar ett bolag eller stifelse med uppdrag att köpa och förmedla bostäder till de som av egen kraft inte kommer in på bostadsmarknaden. Vad säger Moderaterna...?

Se artikel i DN


Uppåtgående trenden för MP fortsätter...


Den uppåtgående trenden för Miljöpartiet fortsätter, i alla fall enligt två opinionsmätningar som publicerats senaste veckan - Demoskop och dagens SIFO-mätning - där Miljöpartiet ligger på över nio procent.
 
Ett valresultat på över 10 procent för Miljöpartiet ser jag som mycket realistiskt. Sakfrågorna talar för en rejäl valframgång för oss gröna, också vår entusiasm och att väljarna alltmer upptäcker hur framtidsinriktad vår politik är. Men en varning för överoptimism kan vara på sin plats; "polls don´t vote - people vote".

Sverigedemokraternas uppgång oroar. Personligen tror jag att det bästa förhållningssättet är att inte behandla dem som ett riksdagsparti förrän de faktiskt sitter i riksdagen. Uppgången nu hänger tydligt ihop med att de varit mycket i media och det är bara genom uppmärksamhet de kan växa. Genom att föra debatten på deras planhalva och debattera invandring med dem växer också den frågan i betydelse i väljarnas medvetande. Därför bekämpar vi Sverigedemokraterna bäst genom att koncentrera oss på alla de andra frågor som väljarna tycker är viktigare...

RSS 2.0