Dags förverkliga Housing First och få bort hemlöshet


Att kraftigt minska och på sikt helt får bort hemlösheten har länge har varit den största socialpolitiska utmaningen. I förrgår var jag, tillsammans med en av Miljöpartiets begåvade politiska sekreterare; Adam Axelsson, i Lund på ett heldagsseminarium om Lunda-modellen, dvs det som internationellt kallas Housing First.

Det är positivt att det nu talas på allvar om att vi måste tänka nytt om hemlösheten. Antalet hemlösa i Stockholm har länge legat på samma och höga nivå. Ungefär 3000 personer är hemlösa i Stockholm, varav ungefär 400-600 personer sover i trappuppgångar, källare eller utomhus.

Miljöpartiet i Stockholm har under hela den här mandatperioden drivit på för att vi ska komma bort från det som brukar kallas "trappstegsmodellen" (att man ska kvalificera sig för ett fast kontrakt via olika tillfälliga boenden). Vår politik för ett Stockholm utan hemlöshet bygger istället på dessa tre grundprinciper: (1) Ett eget tryggt boende är en grundläggande rättighet. (2) Hemlösheten är i grunden ett bostadspolitiskt problem. (3) Metoden ”Housing first” skapar bättre förutsättningar för vård och stöd. 

Under våren kommer vi att fortsätta utveckla vår hemlöshetspolitik. Under mars kommer jag, tillsammans med Adam Axelsson och Elin Odesson, en annan av våra politiska rådgivare på kansliet i Stadshuset, att träffa sex organisationer som alla på olika sätt arbetar med att hjälpa hemlösa. Två av dessa kan kallas för brukarorganisationer. Efter denna lyssnarturné kommer vi att anordna ett kunskapsseminarium och sedan, strax före sommaren, en offentlig hearing. 

I de senaste numren av Dagens samhälle har jag haft en debatt med bl a borgarrådet Ulf Kristersson (M) om hemlösheten och Housing First. Du kan läsa mitt senaste inlägg här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0