Sverige har tagit över på bandytronen


Efter den fantastiska svenska segern mot Ryssland i VM-finalen är det bara att konstatera; Sverige har tagit över på bandytronen. Orsaken är att den standardhöjning som skett i svensk bandy under de senaste åren.

Matchhjältar framför allt Daniel Mossberg, med segermålet 6-5 i förlängningen och en fantastisk insats i övrigt, och Patrick Nilsson med tre mål och den avgörande framspelningen till Mossbergs avgörande.

Sverige vann matchen för att de hade ett jämnare lag och ett strukturerat lagspel; klasssiska svenska kvaliteter med andra ord, samtidigt som de svenska spelarna i individuell skicklighet är i nivå med ryssarnas. Både strukturerat lagspel och individuell skicklighet påverkas, som alla färdigheter, väldigt mycket av träningsmöjligheter.

Mycket pga av framväxten av bandyhallar över hela landet genomgår svensk bandy en revolution. Hallarna har gett kraftigt förbättrade träningsmöjligheter och en kraftigt ökad bredd i elitserien. Antalet hallar kommer fortsätta att öka och därmed tiden på stor is att träna lagspel och öka den individuella skickligheten.

Även bandyns stora genombrott som TV-sport lyfter sporten, vilket kommer att få stor betydelse på sikt, med bättre ekonomiska möjligheter och fler ungdomar som väljer sporten. Mycket talar för att Sverige kommer att befästa sin position som världsetta framöver...

Läs artiklar i Aftonbladet här och här.
Läs artikel i DN här.
Läs artikel i SvD här och här.

Federers dominans gör herrtennisen tråkig


Roger Federer vann finalen i Australiska mästerskapen efter 3-0 mot Adrew Murray, efter som vanligt bländande spel. Federer är den störste spelaren genom tiderna. Det är ingen tvekan om det; Sampras, Laver, Borg m fl får ursäkta. Med 16 titlar i Grand Slam-turneringar och med segrar i alla fyra är han den bäste hur man än räknar.

Men visst håller herrtennisen på att bli lite tråkig? Federers dominans - och också att det är få spelare som på allvar kan utmana honom - har gjort sporten förutsägbar, och därmed också tråkig. Spelet i sig är inte tråkigt, naturligtvis, men elitidrott handlar väldigt mycket om vem som vinner och tyvärr drabbas sportens nerv när en spelare är så dominant. Fereder har vunnit fyra av de sex senaste Grand Slam-turneringarna och varit i final i de andra två.

Federer förtjänar alla hyllningar. Han är den mest kompletta spelaren någonsin, tätt följd av Rod Laver (Australien) som var den store dominanten på 60-talet och vann alla fyra Grand Slam-turneringarna samma år, två gånger dessutom. Båda behärskar/ade både serv-volley-spel och tålamodsprövande defensiv till fulländning.

Men det räcker inte med Federers briljans och utmaningar då och då från Nadal, Murray, Djokovic och del Potro. Sporten har blivit för förutsägbar. Förhoppningsvis kommer några spelare att få ordentliga genombrott under året och kan på allvar utmana Federer.

Läs artikel i Aftonbladet här och här.
Läs artikel i DN här.
Läs artikel i SvD här och här.

Serena har fortfarande långt kvar till de allra största

De fyra Grand Slam-turneringarna i tennis har olika valörer och status. Wimbledon är "VM i tennis", US Open ses som nr två i rangordningen och en seger i Franska Öppna i Paris är också större än Australiska mästerskapen. Ett uttryck som används är "Triple Crown"; dvs de tre största som jag nyss räknade upp.
Just Australiska mästerskapen har blivit Serenas favoritturnering och hon har nu fem segrar där. Hon har tre segrar i Wimbledon, tre i US Open och en seger i Paris. Billie Jean King har hela sex segrar i Wimbledon, fyra i US Open, en i Paris och en i Australiska mästerskapen. Så Serena har en bit kvar för att klättra förbi King på en historisk världsranking.
Vem är då världens bästa damspelare genom tiderna? Steffi Graf (Tyskland) förstås, med hela 22 Grand Slam-titlar. Hela 18 av dem är "Triple Crown" - 7 Wimbledon, 6 US Open och 7 Paris. Margaret Smith Court (Australien) har vunnit 24 titlar, men hela 11 av dem är på hemmaplan i Melbourne, under en tid när Australiska mästerskapen hade lägre status än idag.
Martina Navratilova och Billie King (båda USA) hör också till ”topp 5”, med 18 Grand Slam titlar var. Helen Wills Moody (USA) som spelade under tennisens tidiga era (20-30-talet), har 19 titlar. Serena Williams bör rimligen ha några år kvar i topptennisen, men lär få svårt att slå sig in på historisk ”topp 5”-lista.
Serena är nu värlsetta igen, men kommer under året att utmanas av en lång rad stjärnor - 2010 ser ut att bli det starkaste damtennis-året någonsin. Aldrig har damtennisen haft så många storstjärnor som nu; systrarna Williams, Henis och Clijsters (Belgien), Dementieva, Petrova, Sjarapova, Safina, Kuznetsova, Zvonareva (alla Ryssland), Wozniacki (Danmark), Azarenka (Vitryssland), Ivanovic och Jankovic (Serbien). Alla de här spelarna har kapacitet att vinna en Grand Slam-turnering i år.

Serena Williams slog comeback-ande belgiskan Justin Henin i Australian Open och ökade därmed sina Grand Slam-titlar till 12. Nu är hon lika stor som legendaren Billie Jean King som också har 12 titlar, skriver vissa tidningar. Nja; man får nog allt se på vilka titlar de vunnit också...

De fyra Grand Slam-turneringarna i tennis har olika valörer och status. Wimbledon är "VM i tennis", US Open ses som nr två i rangordningen och en seger i Franska Öppna i Paris är också större än Australiska mästerskapen. Just Australiska mästerskapen har blivit Serenas favoritturnering och hon har nu fem segrar där. Hon har tre segrar i Wimbledon, tre i US Open och en seger i Paris. Billie Jean King har hela sex segrar i Wimbledon, fyra i US Open, en i Paris och en i Australiska mästerskapen. Så Serena har en bit kvar för att klättra förbi King på en historisk världsranking.

Vem är då världens bästa damspelare genom tiderna? Steffi Graf (Tyskland) förstås, med 22 Grand Slam-titlar. Hela 18 av dem är i de tre största - 7 Wimbledon, 6 US Open och 7 Paris. Margaret Smith Court (Australien) har vunnit 24 titlar, men 11 av dem är på hemmaplan i Melbourne, under en tid när Australiska mästerskapen hade lägre status än idag. Martina Navratilova och Chris Evert (båda USA) har 18 Grand Slam titlar var. Helen Wills Moody (USA) som spelade under tennisens tidiga era (20-30-talet), har 19 titlar. Serena Williams bör rimligen ha några år kvar i topptennisen, men lär få svårt att slå sig in på historiens "topp 5”-lista.

Serena är nu värlsetta igen, men kommer under året att utmanas av en lång rad stjärnor - 2010 ser ut att bli det starkaste damtennis-året någonsin. Aldrig har damtennisen haft så många storstjärnor som nu; systrarna Williams, Henin och Clijsters (Belgien), Dementieva, Petrova, Sjarapova, Safina, Kuznetsova, Zvonareva (Ryssland), Wozniacki (Danmark), Azarenka (Vitryssland), Ivanovic och Jankovic (Serbien). Alla de här spelarna har kapacitet att vinna en Grand Slam-turnering, så räkna med stentuff konkurrens i år.

Läs artiklar i Aftonbladet här och här.
Läs artikel i DN här.
Läs artikel i SvD här.

Stora utsläpp och ökad trängsel av "Förbifarten"


"Förbifart Stockholm" andra stora vägsatsningar kommer att leda till att Stockholmsregionen inte klarar miljömålen och dessutom till ökad trängsel. Det kan man utläsa av en ny rapport från Landstingets regionplane- och trafikkontor (RTK). Rapporten borde få alla som tror att denna motorväg kommer att leda till minskad bilism i staden på andra tankar.

 

Orsaken till att bilismen spås öka så mycket i RTK:s beräkningar - och därmed ge mer utsläpp och trängsel - är de stora satsningarna på nya stora vägprojekt som Moderaterna, Folkpartiet och Socialdemokraterna vill genomföra. Många nya stora motorleder, där "Förbifarten" är den i särklass största, leder till kraftigt ökad bilism. Så enkelt är det faktiskt. Det är också erfarenheterna från många storstäder som gjort liknande stora vägsatsningar. De nya stora billederna avlastar inte, utan leder istället till mer bilism, mer utsläpp och mer bilköer.

 

De stora höjningarna av trängselskatten, som RTK förutspår behövs om 20 år, blir alltså en konsekvens av den ökade bilismen. Lösningen? Ett nej till "Förbifarten" och andra föråldrade mastodontsatsningar på motorvägar och i stället en storsatsning på nya spårvägslinjer, tunnelbanesträckningar och annan spårtrafik. Det paradoxala är alltså att Miljöpartiets politik, som innebär just sådana stora spårsatsningar, också leder till lägre behov av höga trängselavgifter i framtiden.

Läs artikel i SvD här och här.


Ett bra förslag för Slussen, med det behöver förbättras


Det är naturligtvis glädjande att Slussen-frågan äntligen har kommit fram till en lösning. Processen borde inte behövt ta så här många år, men å andra sidan har de flesta aspekter på bygget övervägts. Det är bra att frågan inte har politiserats - detta har blivit en typisk svensk konsensus-lösning och då menar jag det som något positivt. Trots det kunde processen ha varit avsevärt bättre när det gäller medborgarnas möjligheter att komma till tals.

Den nya Slussen innebär mindre betong och betydligt mer vatten. Slussen kommer att bli mycket mer av en plats för möten mellan människor. Den föreslagna trafiklösningen bygger på en enkel, effektiv och lättorienterad trafikanläggning, men mer behöver göras för att prioritera kollektivtrafiken, cyklister och gående, som dock förbättras i förslaget jämfört med dagens situation.

Det blir lättare att njuta av närheten till vattnet, eftersom kajerna blir breda och tillgängliga för fortgängare. Men behöver mer göras när det gäller klimatanpassning. Slussen är väldigt utsatt för framtida stigande havsnivåer.

Slussen ska också vara en plats för kultur; bl. a. bör Stadsmuséet byggas ut till att också bli ett stadsmiljöcentrum, där byggprojekt kan presenteras och stadsbyggnadsfrågor diskuteras. Slussen ska också vara en grön plats; träd, buskar och blommor är viktiga inslag i stadsmiljön i nya Slussen. Kulturen och grön stadsmiljö blir tillsammans med klimatanpassningen och framkomligheten för kollektivtrafiken, cyklister och gående de områden där förslaget behöver finslipas, innan byggarbetet så småningom kommer igång.

Läs artiklar i DN härhär och här.


Räkna med sjukförsäkringsreform i USA snart


Trots att Demokraterna förlorade senatsvalet i Massachusetts i förra veckan talar mycket för att president Obama får igenom en omfattande sjukförsäkringsreform snart, kanske redan under februari. De av många hett efterlängtade förändringarna - försäkringsskydd för nästan alla, garanti att inte förlora skyddet när man förlorar jobbet, ingen möjlighet för förskringsbolagen att neka någon m. m. - har varit en målsättning för Demokraterna under många år och de är fast beslutna att lyckas den här gången...

Demokraterna vet att om de inte kommer i mål nu så kommer väljarna att döma ut dem som inkompetenta och straffa dem i kongressvalet i november. Men sägs det inte att förslagen är opopulära? Ja, opinionsmätningarna visar en majoritet är emot det sjukvårdspaket som är på gång, men också att väljarna har mycket dålig information om innehållet i paketet.

Eftersom de olika delförslagen kommer att gynna en majoritet av amerikanerna är Demokraterna övertygade om att förslagen kommer att uppskattas när väl reformen börjar genomföras. Dessutom - och detta är viktigt - är paketet helt självfinansierat. Besparingar och höjda skatter riktade mot dem med höga inkomster finansierar reformen.

Eftersom Senaten redan har tagit ett sjukvårdspaket räcker det med att Representanthuset tar samma paket, med vissa kompletterande beslut i båda kamrarna. Räkna med att det sker och att Demokraterna redan i vår kan börja kampanja för alla konkreta fördelar sjukvårdsreformen ger de flesta amerikaner...

Läs artikel i DN här.
Läs artikel i SvD här.

Inter starkare än Milan, på alla plan


Att Internazionale är Italiens bästa lag visade man med eftertryck genom 2-0-segern mot Milan. Inter spelade två tredjedelar av matchen med en man mindre (Schnejder utvisad), men lyckades ändå utöka sin 1-0-ledning under den tiden, efter ett fantastiskt frisparksmål av Goran Pandev. Inter vann höstmötet med 4-0 och Milan har alltså "torskat" med totalt 6-0 i årets Milano-derbyn.

Förlusten måste svida rejält för Berlusconis lag, som spelat riktigt bra de sista 2-3 månaderna. Nu skulle Milan ta revansch för höstens stjärnsmäll, var det tänkt, men i stället blev det en nästan lika tung förlust igen.

Vägen ligger nu öppen för Inters femte (!) raka ligatitel. Inter hade för några år sedan stämpeln som "den eviga tvåan" efter många misslyckanden. En ny psykologi tyckte jag mig kunna märka i dagens match. Inter är inte bara spelmässigt starkare än Milan. Inter har också fått så stort självförtroende efter alla liga- och derbysegrar att de blivit psykiskt starkare i Milanos derbymöten. Milans tidigare roll som "storebror" i Milano är ett minne blott...

Läs artikel i Aftonbladet här.
Läs artikel i DN här.
Läs artikel i SvD här.

Svensk bandy genomgår en revolution


Att Sverige körde över Finland i sin öppningsmatch i bandy-VM med 8-1 berodde inte på att Finland var svagt. Standarden på svenska bandy har höjts rejält de sista åren och Finland rådde helt enkelt inte på det kanske starkaste svenska landslaget någonsin. Sverige vann VM förra året och har en jättechans att försvara guldet, trots bortaplan i Ryssland...

Svensk bandy håller på att genomgå en revolution - av två skäl. Främst är det den snabba framväxten av bandyhallar som håller på att förvandla sporten. Snart finns det det över tio hallar och tillväxten kommer att fortsätta. Hallarna har gett förbättrade träningsmöjligheter och i sin tur en kraftigt ökad bredd i elitserien, med ett tiotal lag som kan slå vem som helst. Nästa säsong kommer konkurrensen att bli ännu högre. Med hallarna och den ökade konkurrensen har publiken ökat kraftigt, vilket ger mer pengar till klubbarna som får mer pengar att investera i både elit- och ungdomsbandyn.

Den andra faktorn som lyfter bandyn är TV-sändningarna. Svenska folket har verkligen upptäckt hur attraktiv bandyn är som publiksport. SVT slog härom veckan TV-rekord för elitserien då en match sågs av nästan en halv miljon (!) personer. Detta ger klubbarna ännu mer pengar att utveckla sporten. Den stora exponeringen förbättrar rekryteringen för klubbarna, eftersom allt fler barn och ungdomar - och deras föräldrar - upptäcker sporten.

Det här är är naturligtvis väldigt positivt, eftersom bandyn har en mycket viktig roll som alternativ till ishockeyn. Det behövs en bollsport på is där spelet bygger mer på teknik än förmåga att tackla. Räkna därför med att bandyns "revival" fortsätter de kommande åren...

Läs artikel i DN här.
Läs artikel i SvD här.

Läge för Chelsea, Manchester City och Fulham i cupen


Tre av de "fyra stora" har redan åkt ut FA-cupen, trots att bara två omgångar spelats sedan Premier League-lagen gjorde entré. Efter att Manchester United och Liverpool åkt ut i sina första matcher var det nu dags för Arsenal, som inte räckte till borta mot ett starkt Stoke. Det har öppnat upp för tre lag; Chelsea, Manchester City och Fulham, som alla måste ses som favorittippade att gå till finalen på Wembley.

Att Chelsea just nu är Premier Leagues starkaste lag har de visat de senaste två veckorna, när laget spelat stor fotboll utan sin bäste och en av världens 3-4 bästa spelare; Didier Drogba, som spelar i Africa Cup. De är redan "i vinnarhålet" för att vinna ligan och har nu fått den lättaste lottningen i åttondelsfinalen av de stora lagen som är kvar i cupen; hemma mot Cardiff.

Men Chelsea får dela favoritskapet med Manchester City, som blivit väldigt stabilt sedan Roberto Mancini tog över för några veckor sedan. Idag vilade han en lång rad stjärnor, men eftersom City har ligans bredaste trupp gjorde det inte så stor skillnad. Två fantastiska skott; av bulgaren Martin Petrov och ett riktigt "brasseskott" av Sylvinho, avgjorde mot Scunthorpe. City har Stoke hemma och bör vinna där.

Jag håller Fulham som tredjehandsfavorit. Roy Hodgson har skapat stadga i Londonlaget som även det har fått hemmamatch i åttondelen; förmodligen mot Wigan.

Läs artiklar i Aftonbladet här.
Läs artikel i DN här.

Väntat klargörande från NASA


USA:s rymdstyrelse NASA har fastslagit att de första tio åren av 2000-talet var det varmaste decenniet någonsin som har uppmätts. Det varmaste året var 2005 och även 2009 är ett av de allra varmaste åren som har uppmätts. De debattörer, uppbackade av olje- och kolindustrin, som hävdar det är "global cooling" världen håller på att drabbas av får det nu ännu svårare att sprida sin villfarelse.

Människans utsläpp av växthusgaser har orsakat uppvärmningen av jorden med en knapp grad sedan industrialismens början och kommer att orsaka fortsatt uppvärmning. Det har inte bara fastslagits av FN:s klimatpanel (som tillsatts av FN:s medlemsstater) utan också av de de vetenskapliga akademierna i länder runt om i världen och de naturvetenskapliga fakulteterna på de största universiteten.

Det finns ju också en internationell politisk enighet om vad som orsakar klimatförändringarna och att detta är en av mänsklighetens ödesfrågor. Det har i det avseendet skett ett stort steg framåt under de senaste åren. Däremot har det inte sett så positivt ut när det gäller den politiska viljan, då flera stora länder; som USA och Kina, inte visat sig beredda att ta sin del av ansvaret. Låt oss verkligen hoppas att 2010 blir en vändpunkt.

Läs artikel i Aftonbladet här.
Läs artikel i DN här.
Läs artikel i SvD här.

Valet av Brown inte en röst mot Obama


Valet av republikanen Scott Brown i Massachusetts fyllnadsval till senaten igår var ett rejält bakslag för Demokraterna och president Obama. Men det var inte en röst mot Obama, utan mot en svag demokratisk senatskandidat.

Valet av Brown är anmärkningsvärt av två skäl. För det första är Massachusetts en av de liberalaste delstaterna i USA och valet var för att ersätta senator Ted Kennedy, som är en vänsterliberal politiker med amerikanska mått mätt. För det andra; Demokraternas kandidat Martha Coakley ledde med 30 procent (!) i opinionsmätningarna för bara två månader sedan...

Hur kunde det ske? De flesta bedömare anser att Coakley gjorde en usel kampanj och tog segern för given - att hon bara ville få kampanjen överstökad så hon kunde åka till Washington och krönas till senator. Hon hade få valmöten, gjorde ett oengagerat intryck och dessutom en del klumpiga misstag på slutet.

I motsats till Coakley jobbade Brown hårt under hela kampanjen och träffade massor av väljare från morgon till kväll i flera månader. Dessutom ligger han till vänster i det republikanska partiet vilket var nödvändigt för att kunna vinna. Han gjorde också ett sympatiskt intryck och alla amerikaner älskar en "underdog"...

Valet av Brown kommer naturligtvis att få betydelse, eftersom Demokraterna nu får 59 mandat i senaten och inte 60. Samtidigt ska man inte överdriva betydelsen av en röst; Obama kommer att behöva stöd från en del republikaner i senaten i vilket fall som helst, inte minst när det gäller behandlingen av ett klimatpaket under våren. Förmodligen blir Brown en av de republikaner som Obama kommer att kommunicera med mest, eftersom han blir en av några få republikaner som ligger nära den politiska mitten.

Det största problemet för Demokraterna blir att få igenom hälso- och sjukvårdsreformen, där republikanerna är eniga i sitt motstånd. I senaten behövdes alla 60 rösterna från den demokratiska gruppen för att rösta igenom reformpaketet före jul. Demokraternas bästa alternativ nu verkar vara att att rösta igenom samma paket i representanthuset. I så fall behövs ingen mer behandling i senaten.

Se artikel i Aftonbladet härhär, här och här.
Läs artikel i DN här, här och här.
Läs artiklar i SvD här och här.

Det blir City mot Aston Villa i finalen


Den första semifinalen i ligacupen mellan Manchesters två storlag City och United blev precis så intensiv och välspelad som alla hade hoppats. City vann den jämna matchen med 2-1 och hade den lilla tur som United hade i ligamötet i september (4-3 till United). Om en vecka spelas returen och det blir säkert en lika häftig upplevelse som det här mötet blev. 

Tre spelare var outstanding; Wayne Rooney, som jag sällan har sett så briljant, tvåmålsskytten Carlos Tevez och Citys irländske målvakt Shay Given. Att United släppte Tevez till City är obegripligt; han har nu gjort 13 mål på de tio senaste och är dess viktigaste utespelare. Jag säger "utespelare" för Shay Given är ligans bäste målvakt i hård konkurrens med Petr Cech i Chelsea. Given har blivit Citys nyckelspelare nummer ett.

Hur går det om en vecka? City och United är i dagsläget helt jämnstarka. I sådana fall brukar en 2-1-ledning efter första matchen räcka för avancemang. Därför går City vidare och får möta Aston Villa, som slår Blackburn, i finalen på Wembley.

Läs artikel i Aftonbladet här, här och här.
Läs artikel i DN här och här.

Kloka råd av Wibe om etanol


Sören Wibes debattartikel om etanol i Svenska Dagbladet idag har skapat uppmärksamhet. Han är mycket kritisk mot den nuvarande politiken. Rubriken på artikeln; "Etanol är större miljöbov än bensin" är tillspetsad, men de råd han ger är vettiga.

Wibe sammanfattar i artikeln en rapport från Expertgruppen för miljöstudier. Rapporten heter "Etanolens koldioxideffekter - en översikt av forskningsläget". Ansvarig för expertgruppen är finansdepartementet, men den startades av den Socialdemokratiska regeringen 2003. Du kan läsa rapporten här.

Wibe föreslår
att alla subventioner och alla tullar på etanol avskaffas. Koldioxidskatten på etanol bör vara minst hälften av den på bensin, plus vanlig energiskatt som för andra bränslen. Detta skulle leda till (1) mindre mark skulle tas i anspråk för etanolgrödor, (2) alla bränslepriser (bensin, diesel och etanol) skulle stiga och därmed minska konsumtionen och utsläppen, (3) den brasilianska sockerrörsetanolen, som ger lite koldioxidutsläpp, skulle gynnas på bekostnad av etanol som odlas av spannmål och som ger mycket utsläpp.

En extra fördel med förslagen är naturligtvis att de slopade skattesubventionerna på etanol innebär en stor besparing. De pengarna borde istället användas till att ge bättre förutsättningar för vind- och solkraft och biogas.

Läs artikel i SvD här.

Chile på fast mark, trots presidentbyte


Att man inte kan vinna jämt fick "La Concertación", Chiles regerande center-vänster-allians, erfara igår när den konservative kandidaten Sebastian Pinera vann presidentvalet. Alliansen består av socialdemokrater och kristdemokrater och har styrt Chile sedan 1990, när den brutale diktatorn Augusto Pinochet fick avgå efter en folkomröstning om makten.

Enligt DN så är en majoritet av väljarna som röstade på högerkandidaten positiva till Pinochets tid som ledare för militärdiktaturen; 1973-1990, medan Pinera själv har tagit avstånd från diktatorn. Att 25-30 procent av befolkningen fortfarande är positiva till Pinochets tid kan låta illavarslande, men Chile är idag ett helt annat land idag än det var för 20 år sedan.

Chile har sedan 1990 steg för steg minskat fattigdomen och ökat medelklassen. Välfärdsstaten har byggts ut och fattigdomen har minskat kraftigt; för 20 år räknades över 40 procent som fattiga, nu är det lite över tio procent. De demokratiska institutionerna har utvecklats och stärkts. Att förändringarna som genomförts varit populära har folket gång på gång visat i valen.

Pinera, som kallar sig själv "center-höger", är vald på fyra år och kan enligt konsitutionen inte väljas om. 2014 får "La Concertación" en ny chans och återerövrar förhoppningsvis då presidentposten. Även om Pinera skulle vilja vore det omöjligt att göra några stora förändringar "högerut" . Vad de konservativa har gjort, för att kunna konkurrera om makten igen, är att lägga sig nära den politiska mitten och acceptera de stora förändringar som gynnat den stora majoriteten av befolkningen.

Läs artikel i DN här.
Läs artikel i SvD här.

Långvarigt åtagande behövs från EU och USA


Uttalandena från president Obama och utrikesminister Clinton är uppmuntrande. USA har tagit ett stort ansvar för hjälpinsatserna i Haiti och har lovat behålla ett långsiktigt åtagande. Men även EU behöver ta ett långsiktigt ansvar.

Haiti skiljer sig mycket från länderna som drabbades vid tsunamin för fem år sedan. Provinsen Aceh, som blev hårdats drabbad, är en del av Indonesien som hade resurser för att ta ett långsiktigt ansvar där. Thailand, som också drabbades hårt, är förhållandevis välutvecklat. Haiti, däremot, är nästan helt utslaget och kommer att behöva lång tid på sig att få ett någotsånär fungerande samhälle. Haiti har aldrig haft detta och kanske kan den enorma katastrofen på ett paradoxalt sätt innebära en vändning, en början på en framtid bättre än det landet har upplevt hittills.

Brian Dean Curran
, som var USAs ambassadör 2000 till 2003, tror att det åtagande som Obama har gjort, i kombination med de enorma stödinsatser som nu kommer, kan bli en "game-changer" på lång sikt för Haiti. Låt oss verkligen hoppas det - men för det behövs också större åtaganden från EU. Dessutom; att vi alla som nu förfärats och sänt pengar behåller ett intresse även efter att Haiti försvunnit från löpsedlarna.

Läs artiklar i DN här, här, här, härhär och här.
Läs artiklar i SvD härhär och här.

Kan det fruktansvärda bli en vändpunkt för Haiti?


Det är svårt att "ta in" en sådan humanitär katastrof som har inträffat i Haiti. Det finns också mycket att uppröras över, kanske främst att det varit så svårt att få fram de internationella hjälpinsatserna...

Haiti är Latinamerikas fattigaste land och ett av de 35 länder i världen som är svårast att leva i, enligt FN, alltså före tisdagens jordbävning. Landet har funnits som nation i ungefär 200 år men var en diktatur ända fram till 1990. Sedan dess har Haiti haft långa perioder med stor laglöshet och det har styrts av flera mer eller mindre inkompetenta ledare. Landet är ett av de mest skogsskövlade i världen; från att för mindre för hundra år sedan ha varit ett tropiskt skogsrikt paradis.

Tsunamin för fem år sedan slog hårdast mot Aceh-provinsen i Indonesien, som drabbades lika hårt som Haiti nu. Paradoxalt nog blev katastrofen där på flera sätt en vändpunkt för provinsen, med stopp för ett långvarigt inbördeskrig och mycket stöd från en bekymrad omvärld.

Kanske, kanske kan jordbävningskatastrofen bli en vändpunkt för Haiti, som egentligen aldrig haft en lycklig period under sina 200 år. Med den närhet som skapas med Internet och TV-sändningar har landet blivit satt på världskartan som aldrig tidigare. Om omvärldens, dvs vårt, intresse för Haiti finns kvar även långt efter bilderna försvunnit från TV-rutorna kanske katastrofen kan bli en vändpunkt...

Läs artiklar i DN här, härhär, här och här.
Läs artiklar i SvD härhär, här och här.
Läs artikel i Aftonbladet här.

Bostad som en rättighet är mänskligt och effektivt


Idag kan ni läsa i Dagens Samhälle hur jag kritiserar borgarrådet Ulf Kristersson för moderaternas hemlöshetspolitik. Framförallt är vi i Miljöpartiet besvikna på deras ständiga nedskärningar inom de sociala verksamheterna och nu senast otydligheten och begränsningarna i deras utspel om "Housing first" i Stockholm.

Forskning från flera länder (bl. a. Sverige) visar att det är mycket effektivare att erbjuda en fast bostad först, jämfört med att den hemlösa steg för steg ska kvalificera sig för en fast bostad. Vi har sedan några år tillbaka drivit att "Housing first" på allvar ska bli verklighet i Stockholm. Det har varit med i våra budgetförslag och jag har lagt fram en motion till kommunfullmäktige. Det finns ett konkret problem med att få fram förstahandskontrakt för mindre attraktiva hyresgäster. I artikeln beskriver jag grunderna i vårt förslag för att få bort hemlösheten.  

Jag bjuder nu in till samtal med en rad organisationer som arbetar med hemlöshetsfrågan. Efter det kommer vi att anordna ett seminarium om utformningen av ett verkligt "Housing first" i Stockholm.

Avgörande USA-omröstning om klimatet i nästa vecka


En enormt viktig omröstning för klimatet hålls i USA:s kongress om en vecka. Alaskas senator Lisa Murkowski (republikan) har lyckats få upp en omröstning den 20 januari om att kraftigt begränsa miljövårdsmyndigheten EPA:s möjlighet att reglera utsläpp av växthusgaser.

De stora producenterna av kol och olja i USA ger stora ekonomiska bidrag till kongressledamöter, särskilt i delstater med mycket kol- och oljeindustri. I de staterna är också allmänheten mer skeptisk till åtgärder för att minska användning av sådan energi, eftersom det påverkar jobben i de branscherna. Senator Murkowski är en av de politiker som får mycket sådana bidrag och det finns många fler.

Varför är då omröstningen så viktig? Jo, eftersom motståndet mot att minska utsläppen av koldioxid är så stort i kongressen är det risk för att det klimatpaket som förmodligen tas i år blir urvattnat. Framför allt är det ett system med utsläppsrätter, som instrument för en planerad minskning av utsläppen, som är i farozonen. Utan det blir det mycket svårare för USA att göra några tydliga åtaganden för utsläppsminskningar. 

Skulle detta hända står hoppet till EPA, som då blir det viktigaste instrumentet för President Obama att få ned utsläppen. EPA har en mycket starkare roll än svenska Naturvårdsverket och kan nu besluta om mycket kraftfulla åtgärder utifrån de miljölagar som redan finns. Men då måste EPA kunna agera för att minska utsläppen från stora utsläppskällor...

Kan då vi svenskar göra något? Ja, även om det gäller amerikansk politik så finns det ett par saker. De av oss som har amerikanska vänner och bekanta kan uppmana dessa att kontakta en eller flera senatorer om att rösta nej. "RepowerAmerica", som startats av Al Gore, driver nu en sådan kampanj inför omröstningen den 20 januari. Dessutom kan vem som helst av oss gå med i "RepowerAmerica":s grupp på Facebook.

Länk till kampanjen för att få senatorer att rösta för klimatet:
http://www.repoweramerica.org/states/alaska/stop-senate-efforts-to-turn-the-clean-air-act-into-the-dirty-air-act/

Länk till RepowerAmerica:s Facebook-grupp:
http://www.facebook.com/repoweramerica

Det är avgörande att USA inte blir en bromskloss när världen under 2010 ska ta avgörande beslut i klimatfrågan. Den här omröstningen, som tros bli jämn, är en av de viktigaste på mycket länge...

Varför beslöt Ferguson sälja Carlos Tevez till City?


Carlos Tevez gillar den engelska vintern! Efter hans uppvisning igår - två fantastiska skott plus viktiga 1-0 - har argentinaren visat att han avser fortsätta vara en dominant spelare i engelsk fotboll. Han valdes till decembers "player of the month" och har nu gjort 11 mål i de senaste åtta ligamatcherna...

Manchester Uniteds coach Alex Ferguson sa för två år sedan att Tevez var en "ny Eric Cantona" (Uniteds franske forwardsstjärna under 90-talet). Han beslöt sig ändå för att sälja Tevez inför den här säsongen, när han fick ett bra bud från City. Det är svårt att förstå den försäljningen och Ferguson ångrar sig kanske nu. City flåsar United i ryggen i tabellen och Carlos Tevez har kraftigt bidragit till det.

Men Manchester City är mycket mer än Tevez. Laget har en enormt bred trupp och är inte särskilt känsligt för skador, vilket frånvaron av en rad stjärnor i de senaste matcherna; bl. a. Emmanuel Adebayor och Kollo Touré (Africa Cup) och engelske andslagsbacken Joleon Lescott, visar. Att backen Micah Richards, som gjorde ett fantastiskt solonummer före sitt 2-0, varit aktuell för försäljning till Tottenham, säger en hel del om lagets bredd.

City har sju poäng upp till ledande Chelsea och fyra till Arsenal, som får se upp. Det är 18 matcher och 54 poäng kvar att spela om....

Läs artiklar i Aftonbladet här och här.

Öppningsmatchen i Afrikas Cup går till historien


Den smått otroliga öppningsmatchen i Africas Cup kommer naturligtvis att gå till historien. Att ett hemmalag tappar en fyramålsledning under sista kvarten i en viktig mästerskapsmatch slår det mesta.

Angolas målvakt Carlos Albertos fadäs som innebar reducering till 4-1 i den 79:e minuten trodde alla - inte minst Angolas spelare - var Malis enda tröst i den här matchen. Även Angolas coach, som bytt ut sin bäste spelare; tvåmålsskytten Flavio. Men, icke. Mali började optimistiskt ta för sig alltmer samtidigt som Angola inte ville inse att det blivit match igen. Reduceringen till 4-3, förvisso jättesnygg, kom till väldigt lättvindigt med få av Angolas spelare i försvarsspel. Kvitteringen till 4-4 med bara 15 sekunder hade heller inte skett om Angola spelat disciplinerat som under de första 70 minuterna av matchen...

Personligen anser jag, av två skäl, att det är viktigt att turneringen nu blir av, trots de tragiska dödsskjutningarna för några dagar sedan. Dels för att fotbollen knappast är viktigare för folket någon annanstans i världen, med undantag för Brasilien. Denna turnering plus fotbolls-VM är en fest som jag tror vi har svårt att föreställa oss. Dessutom kommer Afrika inom en snar framtid att vara en lika stark fotbollskontinent som Europa och Latinamerika.

Det andra skälet för att det är bra att turneningen inte ställdes in är att det sannolikt hade ökat risken för attentat vid kommande stora idrottsevemang. De som vill använda attentat för att avancera egna agendor får ökad makt om de vet att det är ett effektivt sätt att stoppa sådana idrottsevenemang.

Läs artiklar i Aftonbladet här och här och här.

Läs artiklar i DN här och här och här.

Centerns ideliga positionsförflyttningar


Få partier har genom åren misskött sitt varumärke så mycket som Centern. Det har naturligtvis haft ett politiskt pris - partiet än nu riksdagens näst minsta enligt opinionsmätningarna. I DN idag säger Centens partisekreterare att partiet ska återhämta sig genom att ta röster från Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Partiets analys visar att dess "hipp-som-happ"-strategi kommer att fortsätta... 

Centern var på 70-talet nästan jämförbart med Moderaterna idag - det var då partiets långa utförslöpa började. Sedan dess har Centern under årens lopp varit lite av allt möjligt - och de ideliga politiska förflyttningarna högerut-vänsterut-högerut har blivit allt mer förvirrande för väljarna. Centern har under de senaste 20 åren varit det "icke-socialistiska" och "icke-borgerliga" mittenpartiet, "en borgerlig vänster", alliansparti med
Socialdemokraterna, alliansparti med Moderaterna, till att nu bli det mest pålitliga partiet till höger i riksdagen.

Enligt SCB:s junimätning så är Centern ett oattraktivt alternativ för sympatisörer till S och MP, om de skulle vilja byta parti. Men Centern har linjen klar. Det är från S och MP man ska försöka ta nya väljare - inte missnöjda högermoderater, som borde vara det naturliga valet med tanke på partiets nuvarande profil. Lycka till...

Läs artikel i DN här.

Rökfri arbetstid är ingen livsstilsfråga


Debatten om rökfri arbetstid har tagit fart igen på Aftonbladet debatt. För en vecka sedan ville fyra moderata politiker, i en debattartikel, ta bort möjligheten för arbetsgivare att besluta att arbetstiden ska vara rökfri. De tycker att det är ett orimligt krav att kunna ställa på anställda och ansåg att det var en livsstilsfråga. 

Rökfri arbetstid är dock inte en fråga om livsstil, utan om hänsyn till andra som man kommer i kontakt med i arbetet. Fritiden står det naturligtvis var och en fritt att använda som man vill. Rökfri arbetstid är framför allt viktig för att äldre och funktionsnedsatta personer med omsorg eller assistans och barn på skolor och förskolor inte ska komma i kontakt med rök och rökpartiklar. 

Alla landsting utom ett och massor av kommuner har infört rökfri arbetstid. En av de senaste är Stockholm, där den borgerliga majoriteten beslöt detta i höstas, ett år efter att jag skrivit en partimotion för Miljöpartiet i frågan. 
Rökfri arbetstid är lika naturligt som rökfritt på restauranger, som nu anses vara en självklarhet.

Läs artiklar i Aftonbladet här och här.

Vieira bra för City - Robinho perfekt för Barcelona


Manchester Citys nye coach Robert Mancinis första nyförvärv ser ut som ett klokt val. City har verkligen inte brist på talang i truppen, men kan däremot ha nytta av fler spelare med rätt hängivenhet och disciplin. Med Patrick Vieira får man en hårt arbetande balansspelare, som dessutom känner Mancini väl. Flytten från Juventus bör innebära ett lyft för Vieira och en förstärkning för City.

Den spelare som bäst förenar briljans och hårt arbete i City är Carlos Tevez, som både gör mycket mål och skapar mycket möjligheter för sina medspelare. Robinho och Emmanuel Adebayor är lika talangfulla som Tevez, men har varit mycket ojämna under sin tid i klubben. Bli inte förvånad om någon av dem återfinns i något annat lag i vår. Barcelona lär inte vara mindre intresserade av Robinho än tidigare. Barcelona har varit stabila i ligan men har inte samma fantasi i spelet som förra säsongen och är förmodligen lite mätta efter alla titlar. Få spelare har samma fantasi som Robinho, han vill inget hellre än att spela för Barcelona och är som klippt och skuren för lagets snabba passningspel. En helmotiverad Robinho i en idealisk miljö skulle kunna bli den injektion som Barcelona behöver.

Läs artikel i Aftonbladet här och här.

Höj straffet för förstagångs-dopning


Det är av förståeliga skäl starka reaktioner på avslöjandet av cyklisten Nicklas Axelssons återfalls-dopning. Men något som jag har svårt att förstå är den förvåning som uttrycks från vissa håll. Att någon dopat sig en gång borde väl rimligen öka sannolikheten för att det ska hända igen och inte tvärtom? 

Genom att en gång dopa sig har personen visat två saker. För det första en ökad benägenhet att ta genvägar om det behövs; alltså fuska. För det andra har han/hon visat att de egna resurserna inte räcker till, eller åtminstone inte tror på den egna förmågan att hävda sig i konkurrensen. Listan av "återfallsdopare" finns det också många av; med Ben Johnsson och Ludmila Engqvist som två av de mer kända. 

Dopning är också ett folkhälsoproblem, inte bara ett problem för elitidrotten. Dopade ungdomar och motionärer finns det gott om, inte minst på gym runt om i landet. Det förebyggande arbetet mot dopning, dvs bland ungdomar, måste prioriteras ännu högre av svenska idrottsförbund. Dessutom behöver straffet för förstagångs-dopning höjas ordentligt, t. ex. till fyra år som det har varit tidigare.

Läs artiklar i Aftonbladet här och här och här.
Läs artikel i DN här.
Läs artikel i SvD här.

Klubbledningarna måste visa ledarskap


Artikeln i Aftonbladet om Färjestads forward Lee Gorens hot på Facebook mot en supporter är obehaglig och upprörande. Men det som förvånar mest är inte att det finns hänsynslösa idrottsmän som hotar folk - sådana personer finns inom alla yrkesverksamheter. Det är i stället den brist på ledarskap som Färjestads klubbledning visar upp. En allvarlig gräns har passerats och klubben måste statuera exempel...

Det är naturligtvis svårt att veta exakt vad Tomas Rundqvist och andra sagt mellan "skål och vägg" till Goren, efter att de fått kännedom om hans förehavanden. Det är dock inte det avgörande. Vad man efterlyser från klubbledningen är tre saker. Först och främst ett kännbart straff till Goren - "bänkning" ett antal matcher borde vara ett minimum. De bör också kräva en offentlig ursäkt från honom, till publiken och hotad supporter. Dessutom behövs ett tydligt uttalande i media och på hemsidan, där klubben markerar allvaret i det som hänt, inte minst inför alla ungdomar och supportrar. När inte spelare tar sitt ansvar som förebilder är det ännu viktigare att klubbledningar gör det.

Läs artiklar i Aftonbladet här och här.

Hammarby ser allt starkare ut


Tillsammans med några vänner såg jag söndagens bandyfest på Zinkensdamm. Hammarby gjorde åtta mål i andra halvlek på Sandviken och vann det viktiga toppmötet med 10-5. Lite med en nypa salt bör man ta de stora siffrorna, eftersom en spelare i bortalaget blev fick grovt matchstraff i inledningen och Hammarby därför fick spela matchen med en man mer. 

Men Hammarby imponerar. Efter en darrig start har laget nu radat upp en svit med sex vinster och en oavgjord. Med elitseriens bredaste och starkaste trupp är Bajen minst känsligt för skador och formsvackor för enstaka spelare. Fyra spelare; Patrik Nilsson, Stefan Erixon, David Karlsson och Rickard Koch gjorde två mål var. Viktigaste - och vackraste - fullträffen var dock Jesper Erikssons reducering till 2-3; målet som gjorde att Bajen fick häng igen. 

Hammarby ser väldigt starka ut och bör ta en av de två topplatserna i elitserien, vilket skulle ge hemmafördel i kvarts- och semifinal. 

Läs artikel i DN här
Läs artikel i SvD här.
Läs artikel i Aftonbladet här.

Rökfri arbetstid viktig frihetsreform


På Aftonbladet debatt idag skriver fyra moderata kommunpolitiker att rökfri arbetstid är ett orimligt krav att kunna ställa på anställda. Debattörerna är emot förbud och tycks vilja - just det - förbjuda rökfri arbetstid. Deras resonemang är precis så motsägelsefullt som det låter.

Alla landsting utom ett och många kommuner har infört rökfri arbetstid, som innebär att man får röka på lunchrasten men inte under arbetstid. En av de senaste är Stockholms stad, där den borgerliga majoriteten beslöt detta i höstas, ett år efter att jag skrivit en partimotion för Miljöpartiet i frågan. 

Rökfri arbetstid är framför allt viktig för "tredje man", dvs äldre med hemtjänst, äldre och personer med funktionsnedsättningar på boenden samt barn på skolor och förskolor. Friheten att slippa utsättas för andras rök och röklukt tycker dock inte debattörerna är skäl till att det ska vara möjligt för kommuner och landsting att ha policyn rökfri arbetstid. De tycker att det kränker de anställdas integritet att inte få röka under arbetstid. Förbjud rökfri arbetstid, föreslår de istället...

Läs artikel i Aftonbladet här.

Två glädjande tendenser


I dagens opinonsmätning från Demoskop bekräftas en rad opinonsmätningar som publicerats den senaste tiden. För det första ligger Miljöpartiets siffror stabilt en bit över 10 procent, med klara tecken på fortsatt ökning. För det andra är Sverigedemokraterna tydligt på nedgång, på väg tillbaka till nivån under fyra procent.

Som jag skrev i gårdagens inlägg så beror MP:s uppgång på att klimat/energi är den stora framtidsfrågan och att vi ses som "the real deal". Förklaringen till SD:s nedgång är lika tydlig. När partiet och deras enda fråga; invandringen, inte debatteras i media så backar partiet alltid. SD bekämpas därför bäst genom att ställas till svars för sin brist på lösningar i de viktiga frågor som engagerar människor mest; klimatet, miljön, ekonomin, arbetslösheten, skolan, omsorgen och hälso- och sjukvården.

Läs artikel i DN här.
Lär artikel i SvD här.

RSS 2.0