Obegåvat beslut av FP och M att riva Aspuddsbadet


Idag påbörjades rivningen av Aspuddsbadet. Trots ett enormt engagemang från flera hundra människor i området har alltså Folkpartiet och Moderaterna beslutat sig för att driva igenom rivningen.

Rivningen av badet är, milt uttryckt, synnerligen obegåvat. För det första har en ekonomisk förening bildats; Aspuddens kultur- och badhusföreningen, bestående av företagare utan koppling till den gamla badhusföreningen eller aktionsgruppen. De har tagit fram ett förslag för hur badet ska drivas vidare, som lämnades in för en vecka sedan. I förslaget åtar sig föreningen att rusta upp badhuset och göra det till ett unikt kultur- och badhus. Föreningen står för både investeringar och drift. Hur är då detta möjligt? Jo, eftersom badet har blivit så känt så känt finns det nu investerare som är beredda att gå in med pengar.

För det andra har under de senaste månaderna flera hundra människor aktivt engagerat sig i badhusets överlevnad. De vill vara med om att göra ett kultur- och badhus i Aspudden till en succé.

Borgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) sa som svar på min fråga i kommunfullmäktige den 30/11 att hon skulle ta del av förslaget från föreningen. Hon har dock inte träffat föreningen eller haft någon kommunikation med den.

Folkpartiet och Moderaterna brukar alltid tala om att ta tillvara medborgerligt engagemang och entrepenörsskap. Det klingar väldigt ihåligt när de väljer att driva igenom rivningen av badet utan ens en dialog med de berörda.

Läs artikel i DN.


Kommentarer
Postat av: Fredrik

Dagens uppvisning var ett praktexempel på hur politiker och tjänsemän helt tappat kontakten med verkligheten. En STOR polisinsats spärrade hela dagen av ett stort område kring badet. Det handlade om fler än tio polisbilar och piketbussar. Jag frågade en polis varför de spärrat av ett så stort område. Hon svarade att det fanns en hotbild där de menade att människor skulle försöka bryta sig in i badhuset. Jag tittade runt omkring mig och funderade på vilka av småbarnsföräldrarna eller pensionärerna de trodde skulle göra något sånt. Hela Rädda Aspuddsbadskampanjen har ju varit totalt harmlös på det sättet, våld eller liknande metoder har ju inte funnits på kartan.



Det som kallades en ockupation i media var bara en förlängning och upptrappning av den tvist som pågått. Badvännerna har hela året haft daglig tillsyn av badet sedan kontraktet gått ut eftersom de har misstrott förvaltningens vilja och kompetens att sköta det i väntan på en ny förhandling och i väntan på att beslut och överklaganden om rivningsplaner haft sin normala gång. Under "ockupationen" köptes el med en separat mätare av en granne efter att staden stängt av genomfördes omfattande brandskyddsåtgäder i huset, och en inspektör godkände att 150 personer fick vistas där. Badet utrymdes på ett relativt odramatiskt sätt 25 november av polis. Som en anledning att utrymningen skulle påskyndas uppgav förvaltningschefen bristande brandskydd.Efter detta har badvännerna fortsatt att visa sitt stöd för badet genom att visa upp sig utanför det höga staket som uppförts som skydd runt badet. Någon "återockupation" har aldrig varit på fråga. Däremot har badvännerna försökt övertala förvaltningen att dränera rören i huset för att undvika frost- och vattenskador, i väntan på att överklagan av rivningslov med mera behandlats.



Från utrymningen av badet och fram till idag då rivningsfirmor kom dit och började förstöra inredningen har ett vaktbolag bevakat badet dygnet runt. Enligt uppgift från väktarna, som vi pratat med dagligen, kostar de cirka 25000 kr om dagen. Detta är ännu en helt onödig utgift för skattebetalarna, den hotbild som målas upp finns inte och har aldrig funnits, detta handlar om vanliga människor som vill protestera mot beslut och i övrigt göra rätt för sig.



Idag har det också kommit uppgifter om att Madeleine Sjöstedt tror att hon personligen är hotad av "aktivisterna". Det är ofattbart att ett medborgarengagemang kan missuppfattats så totalt. Är det de gråtande gamla tanterna som ska lägga krokben för henne med sina käppar? Detta är ett tråkigt tecken på att vissa politiker helt tappat kontakten med verkligheten.

2009-12-08 @ 00:15:48
Postat av: Aspuddens Kultur och Badhusförening

Hej,



här kommer Aspuddens Kultur och Badförenings svar på Inger Båvner och Gunnar Björkmans analys av föreningens affärsplan.



MOTIVERING TILL AVFÄRDANDET AV ASPUDDENS KULTUR OCH BADHUSFÖRENINGS AFFÄRSPLAN GÄLLANDE ÖVERTAGANDE OCH DRIFT AV ASPUDDENS BADHUS.



Denna text är hämtad från det brevsvar som Gunnar Björkman, Biträdande Stadsdirektör och Inger Båvner, Förvaltningsdirektör Idrottsförvaltningen har författat från stadsledningskontorets Finansavdelning (DNR 328-2519/2009 daterat 2009-12-04).



Citaten är citerade direkt från brevet och den andra texten är svar från Aspuddens Kultur och Badhusförening.



Björkmans och Båvners text ligger, i sin helhet, till grund för det beslut som nämndens ordförande har fattat i frågan genom att inte låta Aspuddens Kultur och Badhusförening inleda en förhandling.



Det bör dessutom påpekas att detta svar inte delgivits Aspuddens Kultur och Badhusförening 2009-12-07. Föreningen har på eget initiativ inhämtat texten från en kopia som lämnats av Idrottsnämndens sekreterare i Stadshuset 2009-12-07.

___________



”Upplysning om föreningen ger ingen bild av finansiell styrka (SE PUNKT 1). Därutöver har upplysning av styrelsemedlemmar tagits av UC AB och den samlade bedömningen är att det inte finns tillräcklig finansiell styrka (SE PUNKT 2). Detta är av särskild vikt då ett övertagande av drift utav Aspuddsbadet också innebär ett ekonomisk åtagande i form av investering i anläggningen. ”



1. Med tanke på rådande situationen är det givet att den nya föreningen inte är i stånd att säkra finansieringen. Detta då Aspuddsbadet står under rivningshot och rivningsarbete har dessutom påbörjats. Seriöst intresse för att investera i badet har uttryckts av ett flertal aktörer med stark ekonomisk kapacitet. Dessa förutsättningar har föreningen också informerat om i presenterat förslag/diskussionsunderlag. Det är orimligt att föreningen i nuläget förväntas uppvisa likvida medel när badhuset står i en rivningsprocess.



2. Bör styrelsemedlemmar i en ekonomisk förening kunna visa privat likviditet?



”Idrottsnämnden har under 2009 anlitat konsultföretaget WSP Management för en kvalificerat kostnadskalkyl för de investeringar som krävs för Aspuddsbadets möjlighet till fortsatt drift. Nödvändiga investeringar (SE PUNKT 3A och B) har bedömts till 14 miljoner kronor. Beroende på om avskrivningstiden beräknas utifrån att hela investeringen skrivs av på 33 år eller om halva investeringen antas avse tekniska installationer med en avskrivningstid på 20 år uppgår hyra år ett till 1,1 till 1,3 miljoner kronor. Därtill tillkommer 0,15 miljoner kronor för periodiserade åtgärder som hyresvärden normalt brukar stå för- Utifrån detta har Idrottsnämnden bedömt självkostnadshyran till mellan 1,2 och 1,4 miljoner kronor per år. (SE PUNKT 4)”



3A. Idrottsförvaltningens bedömning baseras på antagandet att staden skall stå för kostnaden för nödvändiga investeringar. I vår affärsplan har vi presenterat en preliminär kostnadskalkyl. Vi har skriftligen påpekat, åtskilliga gånger, att det finns flera alternativ vad gäller investering (såsom överlåtelse, försäljning med mera) som ännu ej har utretts. Vi ställer oss frågande inför att Stockholms stad inte är villig att ge andra intressenter möjlighet att bära denna kostnad?



3B. Om förvaltningsansvaret för fastigheten ligger på Aspuddens Kultur och Badhusförening kan restaureringar göras mycket kostnadseffektivare och akuta insatser som gynnar driftsekonomin kan prioriteras medan andra åtgärder kan göras inom exempelvis en treårsperiod så verksamheten kan bedrivas parallellt med renoveringsarbeten. Varför är inte staden intresserade av ett sådant upplägg?



4. Frågan om överlåtelse eller försäljning aktualiserades på Madeleine Sjöstedts blogg den tredje september 2009: ”Staden har också varit villig att sälja badet. Det är dock ingen som har visat intresse av att köpa det.”. Den här informationen har vi, i efterhand, bara funnit på Sjöstedts blogg och ingen annan stans. Var lades informationen om försäljning ut när erbjudandet var aktuellt?



”Föreningen anger i sin affärsplan att målet med verksamheten är att ”skapa levande kultur och sagolikt badhus för alla åldersgrupper”. Föreningen bedömer att de har kundunderlag på cirka 9000 besök per år. I föreningens affärsplan anges att 100 företag i området uttryckt sin vilja att sponsra affärsidén. I dagsläget anger föreningen att de har 500 medlemmar, vilket idag inte kan verifieras av Bolagsverket.” (SE PUNKT 5)



5. På vilket sätt skulle Bolagsverket kunna verifiera detta med tanke på att föreningen är helt nystartad? Varför har inte de anlitade konsulterna begärt in underlag för dessa siffror från Aspuddens Kultur och Badhusförening?



”I föreningens kalkyl redovisas ett resultat år ett om 489 621 kr och år två ett resultat om 1 087 432 kronor. I kalkylen är inga kapitaltjänstkostnader upptagna för att göra den investering som krävs eller den självkostnadshyra idrottsnämnden bedömer för att driva badet vidare. Kalkylen bygger vidare på att verksamheten förväntas ge intäkter på 5,3 mnkr år ett och 6,9 mnkr år två (SE PUNKT 6). Detta kan jämföras med idrottsförvaltningens intäkter för ett bad med motsvarande storlek, Liljeholmsbadet, som 2008 gav cirka 1,2 mnkr i intäkter. Verksamhetens intäktsprognos bygger i och för sig på ett antal kringaktiviteter. De ska dock i sammanhanget nämnas att den yta som kan vara aktuell att bedriva annan verksamhet på är relativt begränsat, cirka 300 kvm, uppdelat på ett antal mindre ytor (SE PUNKT 7). Det framgår inte heller av affärsplanen huruvida bl.a. brandskyddsregler tagits i beaktande.”



6. Siffrorna citeras felaktigt vid ett tillfälle, korrekta siffran för intäkter år två skall vara 6,4Mkr.



7. Jämförelse med ”Idrottsförvaltningens intäkter för ett bad med motsvarande i storlek”, i detta fall Liljeholmsbadet, är direkt irrelevant då vi ämnar utöka verksamheten. En badbesökare genererar ca 60 kr/besök. Ett evenemang, exempelvis konsert eller festival, genererar minst det dubbla/besök. Enligt brandskyddsmyndigheten får 150 personer vistas i lokalen. Varför jämförs Affärsplanen endast med ett bad och inte en kulturscen? ? En rimlig förutsättning för korrekt bedömning av ekonomisk kapacitet är att affärsplanen utvärderas utifrån sina angivna premisser, och inte jämförs med annan verksamhet som endast till del motsvarar det som beskrivs i underlaget.



”När det gäller att överlåta driften av Aspuddsbadet till Aspuddens kultur & badhusförening kan konstateras att detta måste ske utifrån en marknadsmässig hyra. (SE PUNKT 3) Om föreningen ska få nyttja anläggningen på förmånligare villkor är det inte förenligt med kommunallagens likställighetsprincip och de EU-rättsliga statsstödsreglerna. Om uppdraget utförs som en tjänst mot någon form av ersättning blir även LOU tillämplig.”



8. Förmånligare villkor har aldrig efterfrågats från föreningen. Varifrån kommer den uppgiften?

”Utifrån den affärsplan som inlämnats är slutsatsen att den inte är realistisk. Bedömningen är att det överhuvudtaget inte finns några finansiella förutsättningar för verksamheten. Då verksamheten även förutsätts utvecklas vidare, kräver ytterligare insatser, vilket ökar risken med projektet. Detta samtidigt med en avsaknad av redovisat finansiell styrka hos föreningen eller dess ägare, ger vid en samlad bedömning att det inte finns en realism inlämnad i affärsplan.”



Se punkt 1, 2, 5



Hägersten 2009-12-07

Aspuddens Kultur och Badhusförening

2009-12-08 @ 13:26:41
Postat av: Pierre Ringborg

När det bildas ett stort engagemang ska naturligtvis politikerna stödja det. Kortsiktiga ekonomiska kalkyler få då vika och man bör pröva frågan på nytt.

Känner igen det här i min politiska barndom då föreningslokaler fick ge vika för ett antal p-platser centralt på min ort. En av föreningarna drev ett ungdomsfik och under de 20 åren sedan detta rivits har ungdomsproblemen varit ett årligt diskussionsproblem i det nuvarande kommunfullmäktige.

Jag befarar att samma sak kommer att hända kring Aspuddsbadet där de boende och brukande runt i kring det här aldrig kommer att glömma namnen på de politiker som rev buggnaden.

2009-12-09 @ 10:11:27
URL: http://pierreringborg.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0