Historisk koalitionsregering på väg i Storbritannien


Kommer Liberaldemokraterna (LibDem) att ingå i Storbritanniens nya regering? Mycket talar för det, efter den första av de tre TV-sända debatterna. Nick Clegg är namnet på partiets ledare som nästan "sopade banan" med högerpartiet Torys David Cameron och nuvarade premiärministern; Labours Gordon Brown.

Att regera i koalition är en okänd företeelse i Storbritannien, men nu talar allt för att LibDem för första gången får tillräckligt många mandat för bli vågmästare. LibDem är Storbritanniens svar på Folkpartiet, men ligger längre till vänster.

Med tre relativt jämnstarka partier är det en öppen fråga hur en koalition skulle se, men att Tory och Labour skulle bilda koalition är inte alls troligt. Så frågan är vilket av de två andra partierna väljare LibDem väljer. Oavsett vilket så är en koalition ett mycket bättre alternativ än en ren högerregering, vilket varit de troligaste alternativet fram till nu, eftersom britterna länge velat byta ut Labour-regeringen.

Mitt tips är att LibDem väljer att regera med Tory. Det är mindre riskabelt politiskt, eftersom britterna just nu är ganska trötta på Labour, men jag hoppas jag har fel. Labour har gjort ett bra jobb på miljö- och klimatområdet, inte minst internationellt, och med LibDem skulle de få in en del nya idéer..

Läs artikel i Aftonbladet här.
Läs artikel i DN här.
Läs artikel i SvD här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0