Miljöpartiet tar väljare från höger och vänster


Svenska Dagbladet redovisar i en SIFO-mätning hur de osäkra väljarnas sympatier ser ut och hur många de är. Resultatet är mycket intressant och dessutom glädjande för en miljöpartist.

Mätningen visar att vi i Miljöpartiet lyckats bra med att kommunicera till väljarna vilka vi är. MP är ett grönt parti med solidaritet i högsätet och samtidigt en människosyn som utgår från att människor är olika och har olika önskemål. Det är det sistnämnda som gör att vi ligger lite närmare de borgerliga partierna i valfrihetsfrågor.

Exempel på sådana valfrihetsfrågor är rätten att välja skola och val av insatser och utförare inom äldreomsorgen. När det gäller ambitionen att ingen ska hamna utanför, dvs en grundläggande samhällssolidaritet, ligger vi närmare S och V.

Ungefär en tiondel av de borgerliga väljarna överväger att byta till Miljöpartiet och ytterligare en tiondel överväger att byta till Socialdemokraterna. Trots att MP är en tredjedel så stora som S är vi alltså lika attraktiva för borgerliga väljare. Miljöpartiet har blivit en trovärdig tredje - grön - kraft i svensk politik.

Läs artiklar i SvD här och här.

Kommentarer
Postat av: Pierre Ringborg

Jag tycker det är glädjande att miljöpartiet bibehållit sin atraktion att dra väljare i opinionen från båda traditionella blocken.

S jämförs oftast med M och de krigar om marginalväljare i "marginalen" på en annan planhalva än vad MP gör. Jag tror nämligen att MP:S kategori attraherar främst mittenväljare som är djupt besvikna på centern och folkpartiets högervridning.

Kan mp bara hålla undan tror jag på ett bättre val för MP än S. Det tycks svårt för vårt samarbetsparti som har det i bagaget att de drog in vänsterpartiet i samarbetet.Motsvarigheten skulle för M då vara KD. Dessa mindre partier kan vara både möjliggörare och grus i maskineriet för de stora. Mycket kommer att hända innan valdagen.

2010-04-24 @ 00:42:03
URL: http://pierreringborg.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0