Ett fall av strukturell diskriminering av män


Diskrimineringsombudsmannen (DO) har stämt Försäkringskassan för att ha diskriminerat en pappa för att han inte får vårdnadsbidrag. Båda föräldrarna är berättigade till vårdnadsbidrag, men sonen, som har en funktionsnedsättning, är skriven hos sin mamma. Föräldrarna delar på såväl vårdnaden som att ta ha hand om sonen, men mamman får hela vårdnadsbidraget.

"Det finns en automatisering som missgynnar framförallt papppor. Man kan bara bli folkbokförd på en adress och när det gäller barn till skilda föräldrar blir det i de allra flesta fall hos mamman", säger Sonya Aho, pressekreterare hos DO.

Så sant. Situationen påminner om den som gäller för barnbidrag. Där innebär automatiseringen att barnbidraget
alltid utbetalas till mamman om inte föräldrarna kommit överens om något annat. Båda fallen innebär att samhället signalerar att mamman är huvudföräldern och dessutom aktivt medverkar till det ska förbli så.

Det borde vara enkelt att snabbt göra ett förtydligande i lagstiftningen om vårdnadsbidrag - att man säger att det ska delas om båda föräldrarna uppfyller kravet för att få det. När det gäller barnbidraget borde det också vara en självklarhet att det utbetalas till båda föräldrarna om de inte gemensamt vill ha det på något annat sätt.

Kvinnor drabbas oftare av strukturell diskriminering, men i dessa två fall är det män som drabbas. Om vi vill att män ska ta föräldraansvar fullt ut så får vi inte ha lagstiftning som i praktiken innebär en strukturell diskriminering av män.

Läs artikel i SvD här.

Kommentarer
Postat av: Lena Johansson

Brukar inte läsa din blogg, kul kombination, sport-politik!

Avseende inlägget: Rätt så, men så länge du tillåter gubbvälde inom rättsväsendet, kommer du att tillåta att sådant här händer. Föräkringskassan, lydig myndighet som dom är, följer politikens direktiv och gör som dom är sagda att göra...Domstolarna, dock. Dömer som vore dom tillsatta av 1800-talet. Förnya där! Lägg ett genusperspektiv på tillsättning av domare och nämndemän. Och då pratar jag INTE om rabita feminister utan t ex på nämndemän son VILL BARNENS VÄL, oavsett kön på förälder, som dom ska göra enligt nästan all svensk lagstiftning. Du skulle bi förvånad om du såg hur många som ser barnens väl som en underordnad fråga relativt alla andra frågor, inklusive genus. När vi faktiskt VILL tvärtom...

2010-02-20 @ 01:22:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0