Hungrigt Sverige slår ängsligt Norge i OS

Att det är svårt att alltid hålla sig på toppen är Norges insatser hittills i OS ett bra exempel på. Vi i Sverige har länge tittat avundsjukt på våra grannar och förundrats över deras enorma skidframgångar i OS och VM.

Början på detta OS tyder på att rollerna kanske är ombytta ett tag. Jag skriver ett tag, eftersom idrotten är sådan att misslyckanden leder till omprövningar och att man prövar nya grepp. Mycket framgångar, å andra sidan, leder ofta till en benägenhet att hålla fast vid det beprövade och ett motstånd att pröva nytt. Misslyckanden föder en hunger efter revansch och framgång medan upprepade framgångar under en lång period leder till mättnad.

Men jag tror att det finns en annan faktor här också; "framgång föder framgång", som ofta blir extra stor på kollektiv nivå. Särskilt i mindre länder som Norge och Sverige har media och allmänhet enorma förväntningar på sina medaljhopp. Därför innebär Kallas och Ferrys guld att pressen på övriga svenskar minskar kraftigt, vilket bör bädda för många fler medaljer av olika valörer. För Norge är läget det motsatta; för varje misslyckande ökar pressen på de stjärnor som är kvar i tävlingarna, med risk för att det "knyter sig".

Elitidrotten har stor betydelse för att få barn och unga att börja idrotta, större betydelse än alla kampanjer. Därför satsar vi i Miljöpartiet mycket på ungdomsidrotten, så att alla unga ska kunna kunna hitta en idrott som passar just dem. Mycket viktigt är att tjejer har samma förutsättningar som pojkar att utöva idrotter de gillar. Fotboll, friidrott, handboll, hockey, bandy, skidåkning, ridning, racketsporter m fl - deras betydelse för folkhälsan kan inte överskattas. Dessutom är idrott kul!

Läs artiklar i Aftonbladet här, här, här och här.
Läs artiklar i DN här, härhär och här.
Läs artiklar i SvD här, härhärhär, här och här.

Kommentarer
Postat av: Oslomann

Forstår godt at Sverige nå tar av og retter skytset mot Norge, dere har jo her tatt over vårt lillebrorkompleks :-) Norge har startet like dårlig før (Nagano) for så å ta mange gull så det er ikke krise ennå. Bjørndalen gikk kjempeløp igår, men Ferry var helt fantastisk! Grattis!Jeg tror nok både Bjørndalen, Svendsen og Nortug kommer sterkere tilbake i dette OL."framgång föder framgång" har jo vært nøkkelen til Norges suksess etter veldig satsning fom Norge fikk tildelt OL 1994 og det hekle startet i Albertville.2010-02-17 @ 16:25:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0