Moderaterna har inte koll i sprutbytesfrågan


Catharina Elmsäter-Svärd (M), Landstingsråd i Stockholms Läns Landsting, visar för andra gången på en vecka att hon inte har koll i frågan om sprutbyte. I hennes nyaste debattartikel i SvD undrar hon "vad är det som garanterar att de rena sprutor som delas ut inte säljs vidare eller återanvänds?"

Frågan är underlig, eftersom den tyder på att det moderata landstingsrådet inte känner till hur lagen som medger sprutbyte är utformad. Enligt lagen får bara byten av sprutor göras, dvs en missbrukare får ingen ren spruta om han eller hon inte lämnar in en använd. Fler sprutor kommer alltså inte i omlopp och därför är talet om att "dela ut" sprutor helt missvisande.

Moderaterna är på defensiven i den här frågan, minst sagt. FN, Världshälsoorganisationen och EU förespråkar sprutbyte för att minska spridningen av HIV och hepatit. De konstaterar också att det inte ökar missbruket.

Sex av sju partier i Landstinget och Stockholms kommunfullmäktige är för införande av sprutbyte, som en del i ett program för bättre missbruksvård. Men det krävs att de tre borgerliga partier som är för (FP, KD och C) insisterar på att frågan behandlas i fullmäktige under våren för att det ska bli ett beslut om sprutbyte. Annars kommer ytterligare människor att smittas i onödan.

Läs artikel i SvD här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0