Bara ett steg kvar till sjukvårdsreform i USA


Det är lite av "nu eller aldrig" om det ska bli en sjukvårdsreform i USA. Igår torsdag hölls en TV-sänd hearing, dit ledande politiker från båda partierna i kongressen var inbjudna. President Obama presenterade inför hearingen sitt förslag till ny sjukvårdsreform. Obamas plan är ett försök till kompromiss av de två planer som de demokratiska majoriteterna i Senaten och Representanthuset har antagit.

Republikanerna har på olika sätt obstruerat Demokraternas försök att utvidga sjukvården till att omfatta nästan alla. Det finns en mängd brister med det nuvarande systemet, utöver det faktum att uppemot 50 miljoner människor inte har rätt till sjukvård om de blir sjuka. De tre viktigaste förändringarna är att (1) nästan alla får ett förskringsskydd vid sjukdom, (2) det blir inte längre möjligt för försäkringsbolagen att neka någon sjukvård pga tidigare sjukdomar eller åkommor och (3) en garanti införs att man inte förlorar sin sjukvård om man förlorar jobbet (många har sjukvården kopplad till anställningen).

Demokraterna och presidenten är nu överens om hur man ska gå tillväga för att reformen ska bli verklighet. Målsättningen är att i Representanthuset rösta igenom det lagförslag som antogs i Senaten och sedan göra vissa tillägg i båda kamrarna som kan samla en majoritet. Det återstående frågetecknet är om Demokraterna lyckas få ihop de 50 procent plus en röst som krävs i Representanthuset.

Själv är jag övertygad om att de lyckas. Att göra den här typen av reform har varit en målsättning för Demokraterna under flera årtionden. De vet att om de inte kommer i mål nu så kommer väljarna att döma ut dem som inkompetenta och straffa dem i kongressvalet i november. Eftersom de olika delförslagen kommer att gynna en majoritet av amerikanerna är Demokraterna övertygade om att förslagen kommer att bli populära när väl reformen börjar genomföras. Dessutom är paketet helt självfinansierat; effektiviseringar och höjda skatter riktade mot dem med höga inkomster finansierar reformen.

Läs artikel i DN här.
Läs artikel i SvD här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0