Fler pappamånader bra för barnen och jämställdheten


Den kompromiss i familjepolitiken som S, MP och V enligt SvD håller på att ta fram är en vinnare för alla; barnen, föräldrarna och jämställdheten. De två viktigaste delarna är (1) en höjning av de månader i föräldraförsäkringen som är reserverade för respektive förälder och (2) införande av Miljöpartiets förslag om "barntid", som hjälper småbarnsföräldrar att få ihop livspusslet genom att ge ett ekonomiskt stöd till dem som väljer att jobba deltid.

De var den borgerliga regeringen i början av 90-talet, genom socialminister Bengt Westerberg (FP) lanserade den första "pappamånaden". Miljöpartiet tog initiativet till den andra reserverade månaden under samarbetet med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

De tidigare införda "pappamånaderna" har visat att föräldrarna ganska omgående anpassade sig till det nya. Papporna tog snabbt ut mer föräldraledighet, till glädje för barnen, dem själva och barnens mammor. Samma sak kommer att hända igen om nu antalet reserverade månader ökar från två till fyra.

Skälen för att föräldrarna delar mer på föräldraförsäkringen är starka. Förutom att barnen får större tillgång till sina pappor när de är riktigt små bidrar det till mer harmoniska och jämställda hem. Och kvinnornas roll på arbetsmarknaden stärks, eftersom arbetsgivarna får mindre skäl att utgå från att det är kvinnan som ska vara föräldraledig.

Läs artiklar i SvD här och här.

Kommentarer
Postat av: Patrick

Om det är så bra med kvotering och statliga pekpinnar som når rakt in i medborgarnas hem, varför då inte gå hela vägen ut kvotera 50 50?

2010-02-28 @ 23:12:48
Postat av: Olbap

Men...var det inte så att man INTE skulle kvotera??? Män ska inte kvoteras till utbildningar eller jobb, invandrare ska inte kvoteras till jobb, etc, etc. Varför ska allt som gäller kvinnor hela tiden kvoteras. Logik...?

2010-03-01 @ 10:09:32
Postat av: Stefan Nilsson

Det är för barnens skull som fler pappamånader är bra, eftersom de tidigt får större tillgång till båda sina föräldrar. Genom att reservera fler månader för pappan säkerställer man att han verkligen kan ta ut månaderna.2010-03-01 @ 16:54:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0