Skidstafetten största svenska framgången i OS


Sveriges guld i herrstafetten var den största blågula framgången i OS, utan konkurrens faktiskt. Orsaken är naturligtvis enkel; Sverige har inte bara enstaka stjärnor utan världens bästa landslag i längdskidåkning. Sättet segern kom till på var imponerande. Sverige ledde under större delen av loppet och hade 16 sekunders avstånd till tvåan Norge - en jättemarginal i de här sammanhangen.

Att Sverige står överst på skidtronen på herrsidan slår allt i ett vinter-OS, utom möjligen ett ishockey-guld. Sverige vann sitt senaste lagguld i stafett i OS 1988 - inte undra på att det jublades...

Om man ska ranka övriga framgångar i detta OS kommer, som jag ser det, Charlotte Kallas guld på 10 km fri stil som klar tvåa. Liksom stafettsegern var det också en återkomst efter lång väntan, fast dubbelt så lång som för stafettherrarna. Det är hela 42 år sedan en svenska vann OS-guld i längdskiddåkning. Det var 1968 Toini Gustavsson vann guld på 5 km och 10 km i Grenoble, för övrigt de enda två damtävlingar som fanns på den tiden. Dessutom banade Kallas seger väg för övriga svenskar; hennes seger minskade den press som fanns på alla svenska medaljkandidater.

Läs artiklar i Aftonbladet här, här, här, här, här, här, här, här och här.
Läs artiklar i DN härhär, här, här, här, här, här och här.
Läs artiklar i SvD här, här, här och här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0