Slopa skatterabatten på etanol


Det är dags att avskaffa skatterabatten på etanol. Det finns två goda skäl till det. Miljöeffekterna av etanol, förutom sockeretanol från Brasilien, är minst sagt oklara. Att vissa rapporter pekar på att produktion av etanol är negativt för matproduktion och matpriser i U-länderna gör det ännu mer tveksamt att gynna bränslet. Pengarna som subventionerar etanol behövs för att gynna de alternativ som vi vet kraftigt gynnar klimatet; vind- och solkraft och biogas.

I en rapport från Expertgruppen för miljöstudier; som heter "Etanolens koldioxideffekter - en översikt av forskningsläget", föreslås just detta. Ansvarig för expertgruppen är finansdepartementet, men den startades av den Socialdemokratiska regeringen 2003, och måste ses som tung och icke-partisk.

Sören Wibe, som varit huvudförfattare av rapporten, föreslår
att alla subventioner och alla tullar på etanol avskaffas. Detta skulle leda till att mindre mark skulle tas i anspråk för etanolgrödor, att alla bränslepriser (bensin, diesel och etanol) skulle stiga och därmed minska konsumtionen och utsläppen och att den brasilianska sockerrörsetanolen, som ger lite koldioxidutsläpp, skulle gynnas, framför etanol som odlas av spannmål och som ger mycket utsläpp.

Som miljöpartist tycker jag att det är en självklarhet att alla skatterabatter ska gå till de alternativ som ger mest nytta för klimat och miljö. Låt oss nu fokusera helt på de förnyelsebara energikällor som gör just det; dvs vindkraft, solkraft och biogas, som är framtidens miljöbränsle.

Läs artiklar i Aftonbladet här och här.Kommentarer
Postat av: Imorgonland

Etanol är miljövänligt om man producerar den miljövänligt. Problemet är att man som kund inte kan välja den miljövänliga etanolen utan får den som distributören väljer och i nio fall av tio så kommer det att bli den billigaste, läs brasiliansk. Och den är långtifrån miljövänlig.Varför inte arbeta för att skapa en vettig miljödeklaration på alla biobränslen, http://imorgonland.wordpress.com/2010/02/21/biobranslen-maste-vara-miljovanliga-varfor-finns-ingen-miljodeklaration/. Det skulle få utvecklingen att gå mot någonting mycket bättre. Och någonting som inte ens bensin- och dieselförespråkaren Sören Wibe skulle kunna förkasta.MVH,Imorgonland

2010-02-21 @ 14:41:09
URL: http://imorgonland.wordpress.com/
Postat av: Stefan Nilsson

Klimatnyttan bör vara det i första hand som avgör vilka bränslen som bör gynnas. Klimatnyttan för sockerrörsetanol från Brasilien är klart bevisad, medan klimatnyttan av övrig etanol är mycket tveksam. Ett självklart val då att skattevägen gynna framställningen av biogas och infrastrukturen för biogas (tankstationer m m).

2010-02-21 @ 15:27:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0