Brist på grönområden ett hälsoproblem


Grönområden har en avgörande betydelse i utvecklingen av den mänskliga, moderna staden. En sammanställning från Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att brist på grönområden gör människor sjuka. Forskningen visar tydligt att grönområden främjar fysisk aktivitet, är platser för återhämtning och fungerar som filter mot luftföroreningar. 

Enligt SCB:s undersökning har 18 procent av invånarna i Stockholm mer än 300 meter till närmaste grönområde, vilket motsvarar hela 220 000 personer. I vårt; Miljöpartiets, förslag till översiktsplan för Stockholm (planen behandlas i kommunfullmäktige den 15 mars) är tillgången till grönområden för alla en självklarhet, liksom att bygga bostäder på redan exploaterad mark. Bromma flygfält är ett exempel på ett område där det kan byggas en helt ny ekologisk stadsdel med mycker bostäder, där alla har nära till naturområden.

Att grönområden är viktiga för att människor ska röra på sig och få frisk luft är naturligtvis självklart. Men grönområden är alltså också viktiga för att minska stressen - hela vårt system "växlar ner" när vi befinner oss i naturområden. Förklaringen är att människan i hundratusentals år har levt i och av naturen. När vi ser träd, växter och vatten signalerar vårt system att "här finns resurser att leva av, det här är bra för dig" och vi går ner i varv. Då återhämtar vi oss också snabbare.

Vi behöver skapa och bevara grönområden som är användbara och lockande, så att många besöker dem. Barn, unga, äldre och personer med funktionsnedsättningar är grupper som är mer utsatta för hälsorisker än andra. Om barn vistas mycket i grönområden påverkas koncentrationsförmågan positivt, de rör på sig mer och är friskare.

Läs artikel i DN här.
Läs artikel i SvD här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0