En sen ström av JA-röster säkrar sjukvårdsreformen


Allt går enligt planerna för president Obama inför söndagens avgörande omröstning i Representanthuset om en genomgripande hälso- och sjukvårdsreform. Många av de obeslutsamma har under de senaste dagarna deklarerat att de kommer att rösta JA.

Det går knappast att överdriva hur viktigt detta beslut är. Ett NEJ skulle innebära ett enormt bakslag för presidentens och Demokraternas agenda, något som skulle prägla USA:s politik i många år framåt. Det skulle övertyga många om att Obama och Demokraterna är oförmögna att leda landet, leda till massiva förluster för Demokraterna i kongressvalet i november och göra det nästan omöjligt för Obama att bedriva en progressiv politik.

Ett JA, däremot, skulle innebära flera viktiga och positiva saker; (1) över 30 miljoner amerikaner som nu saknar sjukförsäkring skulle få hälso- och sjukvård och övriga skulle få förstärkt försäkringsskydd, (2) möjligheterna att få igenom ett klimatpaket senare i år, med kraftiga begränsningar av koldioxidutsläppen och en storsatsning på förnyelsebar energi, skulle öka kraftigt, (3) flera miljoner människor som normalt inte röstar skulle få större skäl att rösta, för att bevara sin rätt till sjukvård, vilket skulle öka Demokraternas möjligheter i kommande val och därefter. Detta är också ett viktigt skäl till Republikanernas stora motstånd mot sjukvårdsreform - den politiska kartan i USA kommer att förändras.

Läs artikel i Aftonbladet här.
Läs artikel i DN här och här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0