Dags att agera för att bromsa klimatförändringarna


Under 30 år har Indien och Bangladesh bråkat om vilket land som har rätt till den lilla obebodda ön New Moore/South Talpatti. Den konflikten har nu upphört sedan stigande havsnivåer lagt ön helt under vatten.

Tyvärr kommer många bebodda öar att drabbas av samma öde under de närmaste åren. Och ett land som Bangladesh kommer delvis att försvinna. Men hur allvarliga konsekvenserna av klimatförändringarna blir på lång sikt kan vi - mänskligheten - själva råda över.

Det är inte bara FN:s klimatpanel (som tillsatts av FN:s medlemsstater) som har fastslagit att människans utsläpp har orsakat uppvärmningen av jorden sedan industrialismens början och kommer att orsaka fortsatt uppvärmning. Samma sak har också de nationella vetenskapliga akademierna i de största länderna OCH de naturvetenskapliga fakulteterna på de största universiteten i världen kommit fram till.

Men lösningen ligger rakt framför oss och väntar. Vi måste, världen över, göra väldigt stora investeringar i förnyelsebar energi (sol, vind, biogas m m) och energibesparande åtgärder. Men tiden är knapp om vi ska bromsa upp klimatförändringarna. Och det handlar om långt mer än stigande havsnivåer. Svår torka, vattenbrist, väpnade konflikter om vatten och andra resurser och flyktingsströmmar kommer att bli allt vanligare. Men HUR mycket vanligare det rår vi fortfarande över...

Läs artikel i Aftonbladet här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0