Logiskt att SD tar politiker och väljare från M


Hälften av Sverigedemokraternas toppnamn på riksdagslistan kommer från Moderaterna, visar SvD och DN i stort uppslagna artiklar idag. Inte så överraskande egentligen, om man ser på vilket parti SD är och vilket parti Moderaterna var för 5-10 år sedan.

Sverigedemokraterna är egentligen ett enfrågeparti - "stoppa invandringen", men det kryddar sin politik med populistiska krav, ofta med högerprofil. Moderaterna var tidigare ett socialkonservativt parti, som t. ex. var emot lika rättigheter för homosexuella och profilerade sig mer än idag på hårdare straff i kriminalpolitiken. Att kraftigt begränsa invandringen var också moderatpolitik tidigare. Alla dessa ståndpunkter drivs av SD och att missnöjda Moderater söker sig dit är logiskt.

SD:s riksdagslista domineras helt av män; bara 20 procent är kvinnor. Förmodligen är det både ett resultat av att partiet är extra oattraktivt för kvinnor och att kvinnor inte släpps in på ledande poster. Argumentet "kompetensen avgör" har vi hört många gånger förr...

Ett lätt bisarrt krav SD tänker driva framöver är att förbjuda Svenska kyrkan att viga vilka par de vill. Svenska kyrkan har ju beslutat att viga även samkönade par. Det vill SD sätta stopp för, vilket måste vara första gången ett parti driver den typer av inskränkningar i Svenska kyrkans (och andra religiösa samfunds) vigselrätt.

Läs artikel i Aftonbladet här.
Läs artiklar i DN här och här.
Läs artiklar i SvD här och här.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Du är ju helt fel ute. Det är snarare mycket märkligt att de kommer från Moderaterna, jag fattar det inte.

SD är ju ett rent vänsterparti som vill återställa nivåer både vad gäller sjuk- och arbetslöshetsförsäkringar och avbryta militära insatser i Afghanistan.

De står närmare vänsterpartiet än Moderaterna i de flesta frågorna. Det enda som skiljer är invandringen, där de dock står för åsikter som en majoritet av de socialdemokratiska väljarna håller med om.

Detta handlar snarare om opportunister som inte kan slå sig fram inom Moderaterna men som hoppas SD kommer in i Riksdagen nästa val och att de därmed kan göra karriär bakvägen.

2010-03-16 @ 18:13:30
Postat av: kalle008

SD menar väl så här: kyrkan kan antingen sköta sig själv och VERKLIGEN vara skild från staten, och då kan den ha vilka riter den vill och kalla det vad man vill. Och inte använda staten som skattmas, och inte ta in skatt av alla medborgare.Eller så ska man vara statskyrka och lyda regeringen - men de senare lär inte ske.Och ordet "vigsel" ska vara reserverat för traditionella par, som förenats i kyrkan.

2010-03-16 @ 18:42:16
Postat av: Olle

"Helt central för oss är också FN:s deklaration om de mänskliga fri- och rättigheterna. Partiet tar starkt avstånd ifrån diskriminering av människor på grundval av kön, religiös och politisk tillhörighet eller etnisk bakgrund."

http://www.sverigedemokraterna.net/asikt_text.php?action=fullnews&id=317

2010-03-16 @ 18:42:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0