Ett historiskt beslut som förändrar USA:s politiska karta


Beslutet i USA om en genomgripande hälso- och sjukvårdsreform är historiskt och jämförs redan med beslutet 1965 att införa Medicare; sjukvårdssystemet för pensionärer. Även det togs av en Demokratisk majoritet och under stort motstånd från Republikanerna.

Lite förenklat kan man säga att beslutet framför allt innebär tre saker:
1. Nästan alla (95 procent) av alla amerikaner kommer att ha full tillgång till hälso- och sjukvård. Det är 30 miljoner fler än idag.
2. Det blir inte längre möjligt för försäkringsbolagen att neka någon sjukvård pga existerande eller tidigare sjukdomar eller åkommor.
3. En garanti införs att man inte förlorar sin sjukvård om man förlorar jobbet (många har sjukvården kopplad till anställningen).

Demokraterna är övertygade om att förändringarna kommer att bli populära när väl reformen börjar genomföras och människor märker förändringarna i sin vardag. Än så länge är kunskaperna om reformen hos många amerikaner mycket låga.

Beslutet får också två andra viktiga konsekvenser. För det första ökar möjligheter för en stärkt president Obama att senare i år få igenom ett klimatpaket med kraftiga begränsningar av koldioxidutsläppen och en storsatsning på förnyelsebar energi (vind, sol, biogas m. m.).

För det andra kommer beslutet att förändra den politiska kartan i USA. Miljontals människor som normalt inte röstar skulle få större skäl att rösta, för att bevara sin rätt till sjukvård och i hopp om andra positiva förändringar. Det ökar Demokraternas chanser i framtida val och deras möjligheter att få igenom annan progressiv politik. Detta är också ett viktigt skäl till Republikanernas stora motstånd mot sjukvårdsreform, något de inte kan säga öppet.

Läs artiklar i Aftonbladet här och här.
Läs artiklar i DN härhärhärhär och här.
Läs artikel i SvD härhär, här och här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0