Stockholmarna: Hellre mer kollektivtrafik än "Förbifart"


En ny opinionsmätning visar att stockholmarna inte alls är så positiva till "Förbifart Stockholm" som ibland beskrivs i media. Mätningen, som gjorts av Demoskop, visar att en majoritet vill prioritera kollektivtrafik framför "Förbifart Stockholm".

Resultatet är inte överraskande. De mätningar som gjorts tidigare har inte ställt "Förbifarten" mot något annat och då tenderar folk att säga ja. Dessutom är kunskaperna om detta gigantiska motorvägsprojekt fortfarande mycket låga hos de flesta. Där har vi i Miljöpartiet en viktig pedagogisk uppgift framför oss inför valet - att visa att (1) den inte kommer att minska trängseln i Stockholms innerstad och att (2) den skulle tränga undan massor av väldigt viktigt kollektivtrafiksatningar.

Enligt Landstingets regionplanekontor kommer "Förbifart Stockholm" och andra stora vägsatsningar att leda till att Stockholmsregionen inte klarar miljömålen och dessutom till ökad trängsel. Ja, så är det faktiskt; fler stora billeder betyder fler påfarter, vilket ger större trafikmängder - och ökad trängsel. Att det verkligen är så visar också erfarenheterna från många storstäder som gjort liknande stora vägsatsningar. Det är en återvägsgränd... 

Vad är lösningen? Ett nej till "Förbifarten" och andra föråldrade satsningar på motorvägar och i stället en storsatsning på utbyggd tunnelbana, Tvärbana och nya spårvägslinjer.

Effekterna av en sådan satsning på kollektivtrafik skulle bli att (1) det skulle bli ännu attraktivare att leva i Stockholm, (2) det skulle bli lättare att leva utan bil för de som önskar, eftersom kollektivtrafiken skulle bli ännu snabbare och tätare, (3) det skulle bli lättare att komma fram med bil, eftersom fler av dem som nu är bilister skulle välja kollektivtrafik.

Läs artikel i Aftonbladet här.
Läs artiklar i DN här, här, här, här och här.
Läs artiklel i SvD här.

Kommentarer
Postat av: Anders Gardebring

Bra! Jag tror det är helt rätt strategi att upplysa om just de trafiktekniska bitarna. Stockholmarna är trötta på trängseln. Tala om varför förbifarten förvärrar snarare än löser det problemet.

2010-03-31 @ 01:45:19
URL: http://www.yimby.se
Postat av: John Liungman

Väl talat! inte minst viktigt är påpekandet att åtgärder som minskar trafiken (tex tullar) gör det lättare för de som verkligen behöver åka bil.Viktigt också att påminna om att 24 miljarder är 24 miljarder som kunnat användas till nåt bättre. Människor tycks ibland tro att dessa pengar skänks från ovan.Ha det gott!John

2010-03-31 @ 11:22:39
URL: http://liungman.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0