USA på väg att ta över på hockeytronen?


Frågan om USA är på väg att ta över på hockeytronen kan verka underlig efter Canadas seger i en fantastisk OS-final. Men en del talar faktiskt för det...

USA:s unga lag har under OS visat upp en härlig blandning av välutvecklad teknik och klassisk transatlantisk "gå rakt på mål"-hockey. Canada var strået vassare i finalen och vann rättvist, men det var USA:s begåvade spel som var den största överraskningen i turneringen som helhet. Fråga bara Finland, som blev fullständigt utspelade i semifinalen.

Orsaken till att att det kanske bara är en tidsfråga innan USA är bäst i världen bygger framför allt på utvecklingen av NHL. Av de "klassiska sex" ursprungliga lagen i NHL - Montreal, Toronto, Detroit, Boston, Chicago och New York Rangers - var två kanadensiska, men de fyra amerikanska lagen bestod även de av nästan bara spelare från Canada. Idag består NHL av 30 lag, varav bara sex är baserade i Canada. Med andra ord finns 80 procent av lagen i USA och samtidigt ökar andelen spelare därifrån stadigt.

NHL och ishockeyn som sport har under de senaste 15-20 åren genomgått en kommersiell metamorfos i USA. Den har på allvar börjat konkurrera med basket, baseball och amerikansk fotboll om TV-tittarna och massor av unga i USA väljer just ishockey. Det har också börjat märkas i de stora juniorturneringarna; USA vann t ex junior-VM i januari.

Om USA:s hockey fortsätter att utvecklas som under de senaste tio åren kan det vara en ren tidsfråga innan USA går om Canada som världsledare...

Läs artiklar i Aftonbladet här, här, här och här.
Läs artiklar i DN här, här och här.
Läs artiklar i SvD här, här, här och här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0