Sjukvårdsreformen ett stort steg mot ökad jämlikhet


Amerikanerna är att gratulera till den omfattande sjukvårdsreformen, som nu är helt klar. Det gäller både de 32 miljoner som nu får tillgång till hälso- och sjukvård och övriga som får förstärkt försäkringsskydd.

Men reformen innebär något mer än bara mer och bättre sjukvård. Den innebär också att USA tar ett stort steg mot ökad jämlikhet. Under de senaste 30 åren har de ekonomiska klyftorna vidgats rejält i USA. Löneökningarna har ökat kraftigt för de med höga löner samtidigt som de fått stora skattesänkningar. Löneökningarna för medelklass och fattiga har varit mycket mindre, samtidigt som deras skattesatser också har sänkts betydligt mindre.

Med reformen tas ett steg i motsatt riktning - mot ökad ekonomisk jämlikhet. Det sker dels genom att stödet för att köpa sjukförsäkring går till de med lägre inkomster, samtidigt som detta finansieras genom höjda skatter för höginkomsttagare och mindre ekonomiskt stöd till försäkringsbolagen.

Det andra sättet som ojämlikheten minskar på är genom att minska skillnaderna mellan friska och sjuka. Reformen innebär att sjukvårdspremierna måste vara lika för alla, vilket gör att försäkringsbolagen inte kommer att kunna ta mer betalt av dem som är mer sjuka. Dessutom kommer alltså fler nu att få subventionerad sjukvård. De två sakerna tillsammans leder till att friska får betala mer och sjuka mindre. Vilka är det som sjukare oftast? Just det - låginkomsttagare som har de slitsammaste jobben.

Obamas och Demokraternas sjukvårdsreform är alltså ett stort steg mot ökad ekonomisk jämlikhet i USA.

Läs artikel i Aftonbladet här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0