Cleggs strategiska misstag hjälpte Labour


Valet i Storbrittanien blev en framgång för högerpartiet Tories, ett rejält nederlag men inget katastrofval för Labour och en besvikelse för Liberaldemokraterna.

Varför gick det som det gick? Labour har regerat i 13 år och det kostar på att regera. Förlusten påminner om Socialdemokraternas 2006, som då hade regerat i tolv år. Två saker händer när ett parti regerar väldigt länge. Det ena är att partiet är så upptaget med att regera att det nödvändiga förnyelsearbetet stannar upp och tillflödet av idéer sinar. Det andra är att människor vill ha omväxling och ge nya krafter en chans. Gordon Brown har gjort många misstag, men har hanterat den ekonomiska krisen kompetent. Även om Gordon Blair hade varit premiärminister hade Labout gått tilbaka rejält i valet...

Jag tror att Labour räddades från ett riktigt katastrofval av Liberaldemokraternas ledare Nick Cleggs strategiska misstag att inte utnyttja sin position som potentiell vågmästare. I valets slutspurt, när det blev alltmer uppenbart att hans parti skulle bli vågmästare, deklarerade han att han kommer låta Tories bilda regering om det blir störst.

Varför var det ett misstag? Jo, på två sätt. Dels avsade sig LibDem möjligheten att utnyttja sin förhandlingsposition fullt ut för att få maximal utdelning för sina krav. För det andra så signalerade han till den stora grupp väljare som valde mellan LibDem och Labour att en röst på LibDem nästan var samma sak som en röst på Tories ledare David Cameron som premiärminister.

Det strategiska misstaget förklarar den tydliga strömmen av väljare från LibDem till Labour under de sista dagarna i kampanjen. Båda partierna låg lika några före valet, men Labour fick 29 procent mot 23 för LibDem, som dessutom gick tillbaka i antal mandat trots en ökning i procent. LibDems position är därmed avsevärt försvagad inför de närmaste dagarnas förhandlingar om regeringsbildning...

Läs artiklar i Aftonbladet här och här.
Läs artiklar i DN här, här, här, här, här, här.
Läs artiklar i SvD här, här, här och här.

Kommentarer
Postat av: Pierre Ringborg

Nu har jag bloggat om valet och tagit med din blogg i bloggen så nu får du puffning för ditt inlägg.

2010-05-07 @ 16:00:58
URL: http://http://pierreringborg.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0