Klimatet inte enda argumentet för att avveckla oljan


Oljekatastrofen är inte så unik som vi kan tro när vi oroas över konsekvenserna för vatten, djurliv och miljö i den Mexikanska golfen. Det sker årligen många stora olyckor runt om i världen, men en stor oljeolycka i USA ges mycket större uppmärksamhet än tio stora olyckor i t. ex Nigeria, som också är en stor oljeproducent.

Att borra efter olja nära kuster är mycket riskabelt och sätter fokus på det andra stora argumentet mot olja som energikälla. Det första är naturligtvis utsläppen av koldioxien som oljeförbränning leder till och orsakar uppvvärmning av vår planet. Det andra, lika självklara, är övriga stora miljökonsekvenserna som oljehanteringen innebär, allt ifrån borrningen till riskabla transporter i tankers över havet och utsläpp av miljögifter vid förbränningen. 

Vi måste alltså avveckla oljeanvändningen och använda ekonomiska styrmedel för att ställa om till miljövänlig energi som vind, sol och biogas m m. De borgerliga partiernas ojande över det rödgröna regeringsaternativets förslag till höjning av bensinskatten med 49 öre ter sig därför minst sagt magstarkt... 

Läs om Miljöpartiet i Stockholm energipolitik här.

Läs artiklar i DN här, här, här, här och här.
Läs artiklar i SvD här och här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0