Fullt möjligt att Grekland ger upp euron


Kommer Grekland att lämna euron och återinföra en egen nationell valuta? Paul Krugman, 2008 års nobelpristagare i ekonomi, ställer frågan i en kolumn New York Times och besvarar den med att det är en mycket tänkbar och även trolig utveckling.

En grundläggande orsak till att euron innebär ytterligare problem för Grekland och Portugal är det som många nationalekonomer alltid pekat på - euro-området är inte ett naturligt område för en gemensam valuta. Krugman argumenterar väl för ett scenario där Grekland tvingas lämna eurosamarbetet.

Vad är alternativen som skulle kunna rädda den Grekiska ekonomin från ett totalhaveri? Det finns i princip tre alternativ, som alla är föga troliga. Det första är att grekerna beslutar sig för att sänka sina löner rejält även i den privata sektorn, för att motverka konkurser och kunna konkurrera bättre med sin export.

För det andra skulle Europeiska Centralbanken kunna föra en expansiv penningpolitik och köpa stora delar av Greklands skulder, vilket skulle orsaka inflation i hela euro-området. För det tredje skulle de rika EU-länderna (där Sverige ingår) kunna ge enormt ekonomiskt stöd - alltså något helt annat än det vi sett hittills.

Ingen av dessa åtgärder är troligare än att Grekland skulle ges tillstånd av övriga Euro-länder att återinföra sin nationella valuta. Ingen som har sett demonstrationerna från Aten kan tro att grekerna skulle vara beredda att utstå de ytterligare lidanden som stora lönesänkningar skulle innebära. Lika lite troligt är att ECB skulle börja föra en penningpolitik som leder till omfattade inflation eller att skattebetalarna i Sverige och andra länder skulle vara beredda att bistå grekerna med ekonomiskt stöd i den enorma omfattning som är nödvändigt...

Grekland måste komma ur den tvångströja man hamnat i och det mest effektiva sättet är att återinföra en egen nationell valuta. Uppmarschen till en sådan lösning kommer vara att alla inblandade kommer att säga att det är otänkbart och omöjligt tills de vågar se sanningen i vitögat och erkänna att det är det minst smärtsamma för alla parter...

Läs artikel i Aftonbladet här.
Läs artiklar i DN härhär, här, här, här och här.
Läs artiklar i SvD här, här, härhär, här, här och här.

Kommentarer
Postat av: Christer

Jag håller med om dina alternativ men det finns en stor hake med ett av alternativen. Det är alternativet att Grekland lämnar Euron, många greker verkar ju mycket nationalistiska och föredrar kanske sin egen valuta. Men om Drachmer införs där 100 Drachmer motsvarar ett visst antal Euro (beräknat på att en priser/lön i Drachmer skulle vara lika mycket värd i Euro) TROR jag att Drachmer sjunka som en sten direkt. Det skulle ju vara bra för konkurrenskraften och deras viktigaste sekot turismen skulle få en boost effekt.



Men hela statsskulden är i Euro och om den egna valutan sjönk 33 % ( inte helt orimligt) skulle ju Greklands statsskuld öka 50 %. Inte kul när man nu har en skuld på 3000 miljarde sek i nuläget.

Men förmodligen enda vägen att gå.

2010-05-09 @ 10:09:37
Postat av: Jörgen

Ett grekland som lämnar EMU inebär inte det "Minst smärtsamma för samtliga parter". Vad händer när Grekland inför en egen valuta och lämnar EMU?



En hel harang av katastrofala ekonomiska skeenden för samtliga parter.



Den nya valutan skulle falla som en sten. Greklands utlandsskulder skulle dubblas eller snarare tripplas eller rent av fydubblas och hamna på en 400% av BNP. Grekland kan inte beskatta sig självt med så mycket det skulle krävas att enbart betala dessa räntor. Således skulle de helt sonika inte betala tillbaka. Hur ska i det läget någon stat kunna låna pengar??



Det senaste lånet på 1000 miljarder skulle således bli kreditförlust för EU länderna som lånat ut dessa. ch alla de andra 1000 tals miljarderna "alla parter" lånat ut till grekiska staten? Nya bankkriser?



Marknaden skulle reagera omedelbart med den enkla frågan. Vilken stat kommer göra samma sak med sina lån? Portugal? Spanien? Marknaden skulle sluta låna ut till dessa 2 länder. Ingen stat skulle få lån. Räntorna skulle stiga oerhört snabbt. Då är enda vägen att låta fler lämna EMU och gå i statsbankrutt eller ve och fasa skära bort hela budgetunderskottet på en dag. Kanske konfiskera de rikas egendom för att bli skuldfria? Endast skuldfri stat skulle komma helskinnade ur detta kaos.



Den kollaps av världsekonomin som följer av sådant vansinne kommer inte penningpolitiken att rå på.



Det som är orsaken till staters överbelåning skall åtgärdas med att dessa stater (och alla andra) inte ska ha MAKT över sin egen budgets storlek längre.



Svenska kommuner kunde tidigare på 90 talet låna och låna och låna och sen springa till nåt man kallade kommunakuten. Staten betalade för vissa kommuninvånares politikers slöseri med skattepengar och upplåning. Nu finns en lag som säger att komuner äga icke rätt att gå med underskott och låna upp en massa till detta.



Det e inte rimligt att Stockholmare ska betala Göteborgarna för att ifall deras kommuner bygger ishallar och promenadstråk och annat för lånade pengar och sen inte kan betala tillbaka.



Således måste en EU lag in som säger att inget EMU land får ha mer skulder än X% resp inte öka mer än X% om inte det förs en gemensam expansiv finanspolitik besluta gemensamt av alla EMU länder. Denna stbilitetspakt finns ju redan i EMU. Men utan konsekvenser. Inför sådana. Statsministrarna och finansministrarna skall sättas i fängelse. EMU landet som inte klarar ett budgeten eller sin statsskuld pga korruption och annat skall sättas under ekonomisk förvaltning av EU. Skulle landet motsätt sig detta stängs landet helt ute. Bojkottas. Eventuellt uteslutning.



Det är en del välfärdsstater som hamnat i lyxfällan som behöver hjälp till självhjälp att sätta tvångsskjorta å spenderbyxorna samt hjälp med effektiv skatteindrivning. På något sätt, istälet för att ockuppera landet i fråga militärt skulle dess skatteverk tas över av ECB samt finansdepartementet också. tills det var åtgärdat. För at inte förlora sin suveränitet måste politikerna hålla budgetdisciplin.



Det ska heller inte vara möjligt att ha amnesti för politiker (eller svenska kungen) för brottslighet, mutor och bedrägeri vare sig mot det egna folket, EU eller ECB eller internationella finansinstitut. Likaledes skall de finansinstitut som hjälper till med att mörklägga staters bedrägeri straffa å det strängaste med EKONOMISKA skadestånd.

2010-05-09 @ 16:52:47
Postat av: Stefan Nilsson

Tack för kommentarer, Christer och Jörgen. Vad vi kan vara överens om är att det inte finns något bra alternativ för Grekland, bara mer eller mindre dåliga.



Ju mer övervärderad Greklands valuta (som nu heter euro) är desto svårare blir det för Grekland att komma ur situationen utan att ge upp euron. Löner och priser är på tok för höga för företagen - enormt många konkurser kommer att följa med skyhög arbetslöshet som följd om man håller fast vid euron.



Jag tror att Christer ligga ganska nära sanningen - om Grekland återinför sin nationella valuta så kommer den att genast falla med ungefär en tredjedel - dvs valutan är övervärderad med en tredjedel. Det är nästan omöjligt att leva med en så övervärderad valuta och samtidigt ta sig ur en så djup ekonomiskt kris. Därför är det minst smärtsamma för alla att Grekland får återinföra Drachmen, trots att det innebär att Greklands utlandsskuld skulle öka kraftigt.

2010-05-09 @ 20:33:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0