Elit skapar bredd


Efter Usain Bolts fantastiska världsrekord på 100 meter ställs frågorna på sportsidorna. Är Bolt den bästa friidrottaren någonsin och kanske den största idrottsmannen som har funnits? Är världsrekordet det bästa någonsin?

Mina egna försök till svar på de tre frågorna är i tur och ordning JA, NEJ, JA, utan att laborera vidare. Jag skulle i stället vilja ta upp en fråga som också brukar komma vid sådana här tillfällen, oftast från icke idrottsintresserade - är inte medias och vårt intresse för elitidrott väl överdrivet?

Kanske, men elitidrotten har en viktig funktion - att skapa lust och intresse, inte minst hos barn och tonåringar. Karolina Klyft och Kajsa Bergqvist har förmodligen lockat fler tjejer att börja med idrott än vad varje kampanj för idrott och motion skulle ha kommit i närheten av...

Fantastiska insatser för breddidrotten - och folkhälsan - görs i tusentals föreningar av ideellt arbetande ledare och i massor av skolor av engagerade idrottslärare. Elitidrotten är det viktiga komplementet som hjälper till att få flickor och pojkar att vilja börja idrotta.

Läs gärna i DN

Kommentarer
Postat av: Anonym

Håller med om detta. Som gammal sjukgymnast är jag helt övertygad om att de goda exemplen lockar till efterföljd.

2009-08-19 @ 18:29:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0