Federers dominans gör herrtennisen tråkig


Roger Federer vann finalen i Australiska mästerskapen efter 3-0 mot Adrew Murray, efter som vanligt bländande spel. Federer är den störste spelaren genom tiderna. Det är ingen tvekan om det; Sampras, Laver, Borg m fl får ursäkta. Med 16 titlar i Grand Slam-turneringar och med segrar i alla fyra är han den bäste hur man än räknar.

Men visst håller herrtennisen på att bli lite tråkig? Federers dominans - och också att det är få spelare som på allvar kan utmana honom - har gjort sporten förutsägbar, och därmed också tråkig. Spelet i sig är inte tråkigt, naturligtvis, men elitidrott handlar väldigt mycket om vem som vinner och tyvärr drabbas sportens nerv när en spelare är så dominant. Fereder har vunnit fyra av de sex senaste Grand Slam-turneringarna och varit i final i de andra två.

Federer förtjänar alla hyllningar. Han är den mest kompletta spelaren någonsin, tätt följd av Rod Laver (Australien) som var den store dominanten på 60-talet och vann alla fyra Grand Slam-turneringarna samma år, två gånger dessutom. Båda behärskar/ade både serv-volley-spel och tålamodsprövande defensiv till fulländning.

Men det räcker inte med Federers briljans och utmaningar då och då från Nadal, Murray, Djokovic och del Potro. Sporten har blivit för förutsägbar. Förhoppningsvis kommer några spelare att få ordentliga genombrott under året och kan på allvar utmana Federer.

Läs artikel i Aftonbladet här och här.
Läs artikel i DN här.
Läs artikel i SvD här och här.

Kommentarer
Postat av: Johannes Jäger

Finner din kommentar ytlig och konventionell. Ids inte kritisera din synpunkter mer än så.

titta du på tennis, gläd dig åt en boll eller två, en match här och där men tennis och innebörden av Federer i tennisvärlden begriper du inte.

2010-01-31 @ 13:19:30
URL: http://becqon.blogg.se/
Postat av: Peter

Han vinner visserligen mycket, men att kalla honom överlägsen gör mig tveksam till om du följt GS-turneringarna 2008 och 2009 särskilt noggrannt. Du missar även hela tjusningen med att följa en idrottsman som når höjder man vet att man aldrig kommer att uppleva igen under sin livstid igen, oavsett vilken värdssport vi diskuterar. Dessutom gör han det med ett otroligt vackert och publikfriande spel.

2010-01-31 @ 13:34:02
Postat av: Lurk

Federer gör tennis intressant! De slagen han kan få till gör att jag har börjat följa tennisen.

2010-01-31 @ 13:36:59
Postat av: Stefan Nilsson

Visst har Federers enorma begåvning och vackra, naturliga spel bidragit till tennisintresset. Han är dessutom min egen favoritspelare och det har varit fantastiskt att följa honom under 2000-talet när han vunnit alla sina segrar. Nadal förmådde utmana honom hela vägen innan han fick skadeproblem, men nu är Federer helt outstanding. Det finns en stor risk att Federer håller på "segra ihjäl" intresset för topptennisen på herrsidan.



Det är intressant att göra en jämförelse med damtennisen, där det inte bara är 3-4 spelare som ibland kan utmana världsettan, utan ett dussin spelare som kan slå Serena Williams.

2010-01-31 @ 14:17:25
Postat av: Roger den XVI

Tror att du behöver en snabb besök hos dr Phil! Han hjälper allt och alla, alltså finns det en chans för din del..låt oss alla andra "plågas" av Kung Roger den XVI tråkiga spel!

2010-01-31 @ 14:42:02
Postat av: Dan

Det är så tråkigt när så kallade "proffstyckare" som du ger sig in och kommenterar ämnen eller områden som ni uppenbarligen inte har koll på. Det Federer presterar är ju stundtals jämförbart med konst eller "poetry in motion". Njut i stället av de få år vi har honom kvar i världstennisen, för någonting liknande får vi inte se igen inom överskådlig tid. Ditt inlägg har en "touch" av svensk jantelag, där extrem talang allt som oftast ses som ett hot mot det kollektiva. Zlatan är ju ett exempel på det.

2010-01-31 @ 15:19:36
Postat av: Roger A

Håll dig till sådant som du vet något om. Pinsamt skrivet av en som inte verkar ha någon som helst aning hur tennisen sett ut på 2000-talet. Tennisen har aldrig varit bättre än nu och Federer har gjort intresset större än någonsin.

2010-01-31 @ 15:41:00
Postat av: Andy

Du kan inget om tennis va?

2010-01-31 @ 17:27:27
Postat av: Stefan Nilsson

Roger Federer har haft enorm betydelse för utvecklingen tennisen, som den mest naturliga talangen och effektivaste spelaren någonsin. Men idrott får aldrig bli för förutsägbar - då försvinner spänningen. Det räcker inte att Federer, med rätta, kan kallas en stor konstnär om publiken ska behålla intresset för herrtennisen. Under 2008, när Nadal var frisk, fanns det i alla fall en spelare i nivå med Federer. Tyvärr är det inte så nu och det är bara att hoppas att några spelare i toppen lyckas höja sin nivå och utmana Federer på allvar under 2010.

2010-01-31 @ 17:49:04
Postat av: martin

Under atminstone ett par ars tid har vissa foutspatt Federers detronisering, men efter de senaste tva veckorna i AO har han spelat minst lika bra som tidigare, utan minsta tecken pa att tackla av. Finns det kanske chans for all fyra GS under samma ar?

Nagot annat som oftast gloms bort nar man diskuterar tennislegender ar deras unika formaga att halla sig friska. Denna aspekt har blivit minst lika viktig som nagot annat i dagens tennis. Nadal ar det senaste exemplet pa detta.

2010-01-31 @ 20:39:58
Postat av: Mattias

hej så fin blogg du har, hur är läget idag? =)

2010-01-31 @ 21:01:10
URL: http://mattiasdeluxi.blogg.se/
Postat av: Johnny Hellgren

Otroligt obegåvat sagt. Federer får ju slita som ett djur i finalerna och för inte så längesen var ju Nadal etta. Tennisen är just nu sjukt spännande. Då var det mycket sämre på Sampras tid. Då fanns det inga andra bra (förutom Agassi) och själva spelet var urtrist.

2010-01-31 @ 22:59:00
Postat av: Klas

Det är väl typiskt en vänstermänniska att tycka att när alla inte är lika duktiga så är det nåt fel. Pinsamt jantesynsätt! Vi som gillar tennis inser istället att tennis antagligen inte kan spelas bättre än vad Federer gör och det är det som är den stora njutningen. Nägra nämner Nadal men problemet med honom är att han vinner de flesta finaler framförallt pga han tröttar ut motståndaren.

2010-01-31 @ 23:24:43
Postat av: markus

Tennis är bättre än någonsin, i finalen spelade Federer mot en spelare som slagit honom 6 av 10 gånger. Matchen var endast förutsägbar efter 2 set, i USOPEN tidigare i år fick vi se en fantastisk 5 setare mot 2 meter långa hårdspelande 20 årige Del Potro som överraskande vann, i Wimbledon var det 5 setare mot Roddick som spelade sin livs match. 16-14 i sissta set, i Roland Garros spelade Federer 2 5 setare och var under 0-2 i set 3-4 med breakboll emot sig mot Haas, dessutom spelade han en otrolig match mot Del Potro som gick till 5 set.



Att tennisen skulle sakna spänning är ju helt enkelt inte sant, vi har 6-7 talangfulla unga spelare som verkligen vill ta ned den betydligt äldre spelaren som redan idag kallas för den bäste genom tiderna. Förutom att Federer är bäst genom tiderna är han ju magisk att se och gör saker med racket jag inte trodde var möjligt, att se en sådan bollkonstnär trolla bort starka unga snabba spelare som är 6-7 år yngre är allt annat än tråkigt.

2010-02-15 @ 03:44:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0