Öppningsmatchen i Afrikas Cup går till historien

Den smått otroliga öppningsmatchen i Africas Cup kommer naturligtvis att gå till historien. Att ett hemmalag tappar en fyramålsledning under sista kvarten i en viktig mästerskapsmatch slår det mesta.

Angolas målvakt Carlos Albertos fadäs som innebar reducering till 4-1 i den 79:e minuten trodde alla - inte minst Angolas spelare - var Malis enda tröst i den här matchen. Även Angolas coach, som bytt ut sin bäste spelare; tvåmålsskytten Flavio. Men, icke. Mali började optimistiskt ta för sig alltmer samtidigt som Angola inte ville inse att det blivit match igen. Reduceringen till 4-3, förvisso jättesnygg, kom till väldigt lättvindigt med få av Angolas spelare i försvarsspel. Kvitteringen till 4-4 med bara 15 sekunder hade heller inte skett om Angola spelat disciplinerat som under de första 70 minuterna av matchen...

Personligen anser jag, av två skäl, att det är viktigt att turneringen nu blir av, trots de tragiska dödsskjutningarna för några dagar sedan. Dels för att fotbollen knappast är viktigare för folket någon annanstans i världen, med undantag för Brasilien. Denna turnering plus fotbolls-VM är en fest som jag tror vi har svårt att föreställa oss. Dessutom kommer Afrika inom en snar framtid att vara en lika stark fotbollskontinent som Europa och Latinamerika.

Det andra skälet för att det är bra att turneningen inte ställdes in är att det sannolikt hade ökat risken för attentat vid kommande stora idrottsevemang. De som vill använda attentat för att avancera egna agendor får ökad makt om de vet att det är ett effektivt sätt att stoppa sådana idrottsevenemang.

Läs artiklar i Aftonbladet här och här och här.