Serena har fortfarande långt kvar till de allra största

De fyra Grand Slam-turneringarna i tennis har olika valörer och status. Wimbledon är "VM i tennis", US Open ses som nr två i rangordningen och en seger i Franska Öppna i Paris är också större än Australiska mästerskapen. Ett uttryck som används är "Triple Crown"; dvs de tre största som jag nyss räknade upp.
Just Australiska mästerskapen har blivit Serenas favoritturnering och hon har nu fem segrar där. Hon har tre segrar i Wimbledon, tre i US Open och en seger i Paris. Billie Jean King har hela sex segrar i Wimbledon, fyra i US Open, en i Paris och en i Australiska mästerskapen. Så Serena har en bit kvar för att klättra förbi King på en historisk världsranking.
Vem är då världens bästa damspelare genom tiderna? Steffi Graf (Tyskland) förstås, med hela 22 Grand Slam-titlar. Hela 18 av dem är "Triple Crown" - 7 Wimbledon, 6 US Open och 7 Paris. Margaret Smith Court (Australien) har vunnit 24 titlar, men hela 11 av dem är på hemmaplan i Melbourne, under en tid när Australiska mästerskapen hade lägre status än idag.
Martina Navratilova och Billie King (båda USA) hör också till ”topp 5”, med 18 Grand Slam titlar var. Helen Wills Moody (USA) som spelade under tennisens tidiga era (20-30-talet), har 19 titlar. Serena Williams bör rimligen ha några år kvar i topptennisen, men lär få svårt att slå sig in på historisk ”topp 5”-lista.
Serena är nu värlsetta igen, men kommer under året att utmanas av en lång rad stjärnor - 2010 ser ut att bli det starkaste damtennis-året någonsin. Aldrig har damtennisen haft så många storstjärnor som nu; systrarna Williams, Henis och Clijsters (Belgien), Dementieva, Petrova, Sjarapova, Safina, Kuznetsova, Zvonareva (alla Ryssland), Wozniacki (Danmark), Azarenka (Vitryssland), Ivanovic och Jankovic (Serbien). Alla de här spelarna har kapacitet att vinna en Grand Slam-turnering i år.

Serena Williams slog comeback-ande belgiskan Justin Henin i Australian Open och ökade därmed sina Grand Slam-titlar till 12. Nu är hon lika stor som legendaren Billie Jean King som också har 12 titlar, skriver vissa tidningar. Nja; man får nog allt se på vilka titlar de vunnit också...

De fyra Grand Slam-turneringarna i tennis har olika valörer och status. Wimbledon är "VM i tennis", US Open ses som nr två i rangordningen och en seger i Franska Öppna i Paris är också större än Australiska mästerskapen. Just Australiska mästerskapen har blivit Serenas favoritturnering och hon har nu fem segrar där. Hon har tre segrar i Wimbledon, tre i US Open och en seger i Paris. Billie Jean King har hela sex segrar i Wimbledon, fyra i US Open, en i Paris och en i Australiska mästerskapen. Så Serena har en bit kvar för att klättra förbi King på en historisk världsranking.

Vem är då världens bästa damspelare genom tiderna? Steffi Graf (Tyskland) förstås, med 22 Grand Slam-titlar. Hela 18 av dem är i de tre största - 7 Wimbledon, 6 US Open och 7 Paris. Margaret Smith Court (Australien) har vunnit 24 titlar, men 11 av dem är på hemmaplan i Melbourne, under en tid när Australiska mästerskapen hade lägre status än idag. Martina Navratilova och Chris Evert (båda USA) har 18 Grand Slam titlar var. Helen Wills Moody (USA) som spelade under tennisens tidiga era (20-30-talet), har 19 titlar. Serena Williams bör rimligen ha några år kvar i topptennisen, men lär få svårt att slå sig in på historiens "topp 5”-lista.

Serena är nu värlsetta igen, men kommer under året att utmanas av en lång rad stjärnor - 2010 ser ut att bli det starkaste damtennis-året någonsin. Aldrig har damtennisen haft så många storstjärnor som nu; systrarna Williams, Henin och Clijsters (Belgien), Dementieva, Petrova, Sjarapova, Safina, Kuznetsova, Zvonareva (Ryssland), Wozniacki (Danmark), Azarenka (Vitryssland), Ivanovic och Jankovic (Serbien). Alla de här spelarna har kapacitet att vinna en Grand Slam-turnering, så räkna med stentuff konkurrens i år.

Läs artiklar i Aftonbladet här och här.
Läs artikel i DN här.
Läs artikel i SvD här.

Kommentarer
Postat av: Kalevi

Oj, oj, hur svårt är det inte att tvinga fram argument när Williamsarna (förmodar att samma skulle gälla Venus) ska skrivas ner.

Nu måste man börja med att rangordna Grand Slamarna. Och Roland Garros ska vara en stor en.

Det här Triple Crown var ju en fräsh variant, något krystat kanske, eller?

Aldrig hört förut att AO inte räknades, men ska man argumentera så ska man ... kanske har det att göra med Björn Borg och Mats Vilander, de vann ju inte så mycket där.

Ja, det är kul att se nya vinklingar på temat om hur besvärliga de svarta flickorna är i de kritvita tennissalongerna ...

2010-01-30 @ 21:21:34
Postat av: Stefan Nilsson

Självklart räknas Australian Open, det är ju en Grand Slam. Men en seger där slår inte lika högt som t. ex. Wimbledon, varken bland tennishistoriker eller bland spelarna själva. Det är t. ex. därför som Margaret Court inte räknas som tidernas störste, trots att hon har flest Grand Slam-titlar av alla totalt (24), eftersom så många (11) togs i Australien. Steffi Graf (22 titlar) och Martina Navratilova (18 titlar) ses som större än Court, framför allt pga sina många segrar i Wimbledon.

2010-01-30 @ 22:33:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0