Dags att tillåta sprututbyte i Stockholm


I går var jag intresserad deltagare på en konferens om Convictus arbete med att minska spridningen av HIV bland injektionsmissbrukare i Sverige, Estland och Ukraina. Convictus koncept är att förena missbruksvård och hälsoarbete. I Sverige saknas dock en viktig beståndsdel som finns i de andra länderna - möjlighet att få rena sprutor, för att undvika spridning av HIV och hepatit.

De flesta partierna i Stockholms kommunfullmäktige och i landstingsfullmäktige är för att införa ett sprututbytesprogram. Problemet är bara att Moderaterna och Folkpartiets landstingsråd Birgitta Rydberg är emot. När budgeten 2008 för Stockholms stad behandlades i kommunfullmäktige föreslog vi i Miljöpartiet att sprutbytesprogram skulle införas i Stockholm. Av rädsla för att förlora en votering gick Moderaterna med på en utredning. Denna utredning, som Stockholms stad och landstinget gör gemensamt, kommer att presenteras i höst.

Både FN och EU har konstaterat att sprututbyte verkligen begränsar spridningen av HIV och hepatit och att det inte ökar missbruket. Sveriges riksdag införde för några år sedan en lagstiftning som ger klartecken för kommuner och landsting att tillsammans införa program med sprututbyte. Två krav för dessa program finns som borde lugna alla som känner sig tveksamma:

1. För att få klartecken för sprututbyte måste kommunen och landstinget visa att det finns en fungerande vårdkedja för att rehabilitera missbrukare. 

2. För att få en ren spruta måste en redan använd spruta lämnas in.

Med andra ord - för att sprututbyte ska godkännas (av Socialstyrelsen) behöver vården av injektionsmissbrukare rustas upp och mängden sprutor i omlopp kommer inte att öka om sprututbyte införs. Dessutom måste personen som vill ha en ren spruta besöka en klinik och tala med sjukvårdspersonal, vilket ökar möjligheterna att motivera till avgiftning och rehabilitering.

Frågan är alltså om Moderaterna och Folkpartiet kommer att fortsätta stå sig i vägen för sprutbyte, minskad smittspridning och förbättrad missbruksvård. Gör de det så har stockholmarna ännu ett skäl att rösta fram en rödgrön majoritet i valet 2010.

Kommentarer
Postat av: Helene Rotsman Axnäs

Det var intrssant. Att man måste BYTA sruta på en poliklinik eller nånting liknande. Då är det inte mer sprutor i omlopp. Då hejar jag på dig!

2009-08-29 @ 10:26:12
Postat av: Stefan Nilsson

Tack Helene!



Förutom att sprututbyte minskar smittspridningen innebär det ju ett åtagande för kommun och landsting att verkligen rusta upp missbruksvården. De två sakerna ihop tror jag övertygar många.



Enligt de opinionsmätningar som gjorts om detta så är ju också en mycket stor majoritet för det här. Vi får hoppas att det kommer igång i Stockholm under 2010.

2009-08-29 @ 11:21:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0