Könskvotering till bolagsstyrelser skulle fungera


Mona Sahlin föreslog igår i Nacka att aktiebolagslagen skrivs om så att minst 40 procent av vardera könet är representerat i de större bolagens styrelser. Norge har redan infört en sådan lagändring.

2002 hotade dåvarande jämställdhetsminister Margareta Winberg med att könskvotering skulle införas, om inte bolagen skärpte sig. Det fick effekt - andelen kvinnor i styrelserna ökade på tre år från 12 till 21 procent. Efter det har andelen sjunkit.

Ett skäl att kvinnorna är underrepresenterade är naturligtvis att männen i bolagens valberedningar föreslår andra män. Men det är också för att kvinnor inte tillåts avancera till VD-poster i samma utsträckning som män. Styrelserna rekryteras framför allt  ur denna grupp och därför blir urvalet av kvinnor lågt.

Men det är styrelserna som tillsätter VD-posterna. Med minst 40 procent kvinnor i styrelserna vi får troligen inte bara bättre kvalitet i de strategiska besluten - dessutom kommer fler kvinnor att utses till VD-ar och andra höga chefspositioner i näringslivet. En positiv spiral kommer igång.

Tidpunkten för att genomföra den här förändringen är rätt. Könsfördelningen i de stora bolagen styrelser har blivit bättre sedan början av 2000-talet, men utvecklingen har sedan stannat upp. En lagändring skulle fungera lika bra här som i Norge.

Läs DN

Kommentarer
Postat av: vanreg

Ja!!! Så klart. Helt och hållet medhåll från min sida.

2009-08-19 @ 18:32:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0