MP:s förslag om rökfri arbetstid blir verklighet


Den gladaste politiska nyheten på länge i Stockholm, åtminstone för min del, är att det nu är klart att det blir rökfri arbetstid för stadens anställda nästa år.

Jag skrev en partimotion i fullmäktige om rökfri arbetstid i juli 2008. Motionen har varit på remiss under hösten 2008 och den borgerliga majoriteten hade olika åsikter om det då. Men nu har uppenbarligen Eva Samuelsson (KD) vunnit den interna borgerliga debatten och därmed finns det en stor majoritet för detta i fullmäktige. Jag skulle anta att även Socialdemokraterna och Vänsterpartiet också kommer att ansluta och stödja rökfri arbetstid.

Rökfri arbetstid är framför allt viktig för "tredje man", dvs äldre med hemtjänst, äldre och personer med funktionsnedsättningar på boenden och barn på skolor och förskolor. Det är en viktig del av livskvaliteten att inte behöva utsättas för rök och röklukt. När det gäller barn och ungdomar är det viktigt att de vuxna är bra förebilder, eftersom de tar efter hur vuxna gör.

Det finns fler fördelar; de som vill sluta röka får det lättare att göra detta, när arbetskamrater inte tar rökpauser. Detsamma gäller också äldre och personer med funktionsnedsättningar; det blir lättare att sluta för de som vill om inte personalen som kommer på besök luktar rök.

Nikotin är mer beroendeframkallande än alkohol och heroin och därför behöver de rökare som vill sluta ges möjlighet att göra detta. Därför ska kommunen erbjuda gratis kurser i rökavvänjning för dem som vill försöka sluta, vilket vi också föreslår i vår motion.

Eftersom argumenten för rökfri arbetstid är så starka har alla landsting utom ett beslutat att införa det, inkl. Stockholms läns landsting. Kommunerna har varit mer försiktiga, men nu när Stockholm har satt ner foten kommer många fler kommuner att följa efter...

Se artikel i DN.

Se annan artikel i DN.

Kommentarer
Postat av: vanja r

Trevligt att mp:s ett år gamla initiativ äntligen ger avkastning. Bra Stefan Nilsson i Statshuset.

2009-08-27 @ 21:41:18
Postat av: Anonym

Är överlycklig över detta beslut. Äntligen har landstingen slutat fega.

2009-08-28 @ 22:25:25
Postat av: Helene Rotsman Axnäs

för tredjeman:När vi var och häm. barnen på dagis e. 16 då satt de i personalrum.De luktade rök

Det är jättebra artikel som du har skivit!

2009-08-29 @ 10:43:46
Postat av: Stefan NilssonTack, Vanja!Anonym; ja det är verkligen glädjande att landstinget och kommunen har slutat fega. En effekt av beslutet i Stockholm är man kan utgå ifrån att många kommuner kommer att ta intryck och följa efter.Tack Helene! Nikotin är mycket beroendeframkallande och det är förståeligt att det är svårt att sluta. Rökfri arbetstid innebär ju framför allt att tredje part - barn, äldre och personer med funktionsnedsättningar - inte utsätts för rök och röklukt men också ett slags stöd för de som vill sluta röka.

2009-08-29 @ 11:29:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0